Kategori: Health

Jod for begynnere

Dette oppslaget er til deg som ikke vet så mye om jod, men som tror eller kanskje vet, at du har jodmangel. Her vil jeg ikke henvise til alle mulige studier, men gjøre det så enkelt som mulig. Men alt jeg skriver bygger på studier og bøker jeg har lest.

Jodmangel

Det er en utbredt jodmangel. Danmark er et jodfattigt land. Det har herjet en jodfrykt, eller fobi, om du vil. Du kan lese mer om det her, JOD PROTOKOLLEN

Men det store problemet i vår tid, er nok de stoffer som setter seg på jodreseptorene og forhindrer jod fra å sette seg der. Det gjelder fluorid, bromide og klorid. Fluoride er i vann og vanskelig å unngå. Men vi får mye mer fluorid fra vår fluortannpasta. Bromide er i f.eks. flammehemmere.  Som møbler og tekstiler og tepper innsettes med. Klorid får vi her i Norden mest fra bassenger. I andre land kan vannet være tilsatt klorin. Jeg tror ikke det er det store problem i våre land, med mindre du er konkurransesvømmer.

Disse stoffene setter seg ikke like lett på jodreseptorene hvis det er rikelig med jod i kroppen. 

Dette er til nordmenn spesielt. Hvis din lege ikke vil teste jod i urin, og sier, at det ikke finnes jodmangel i Norge, så kan du vise ham el henne denne artikkelen fra Tidskrift for leger

https://tidsskriftet.no/2019/01/oversiktsartikkel/er-inntaket-av-jod-i-befolkningen-tilstrekkelig

Som dere ser i denne artikkelen, så er jodberiket salt i Norge tilsatt meget små mengder jod, 4mcg pr gram. Det tilsettes mange ganger så mye i mange andre land. Å spise jodsalt i Norge vil ikke gi jod av betydning. Rent bortsett fra, at mange av oss foretrekker annet salt.

Dette er til dansker spesielt. Her ser dere en studie fra 2015 som viser, at vi i Danmark har for lavt inntak av jod. Fra 2000 har vi hatt jodberiket salt, men jeg er ikke sikker på hvor mye som tilsettes. Men jeg vet at der ble tilsatt små mengder ved oppstart. frem til 1970 ble saltet også tilsatt jod. Mens altså det ikke ble i årene mellom 1970 og 2000. 

Men det gir uansett ikke nok. Og husk at de 150 mcg som man som det minste SKAL ha hver dag, kun er det som skjoldkjertelen bruker. Så vi trenger mer enn det. 

https://aalborguh.rn.dk/forskning/forskning-nyhedsbase-aalborg/2015/12/danskerne-faar-for-lidt-jod-gennem-kosten

Dette er til svensker spesielt. Jeg vet ikke om jodmangel er like utbredt i Sverige som i Norge og Danmark. Det tilsettes mye mer jod til saltet enn i Norge, 50 mcg pr gram. I Norge er det kun 4 mcg pr gram. Men det hjelper jo bare om du spiser dette saltet el du spiser mye industrielt fremstillet mat som er tilsatt jodberiket salt. Jeg leser også, at sild tidligere har vært en stor jodkilde i Sverige. Men det er helt sikkert, at Sverige har hatt en lang og konsistent berikelse av salt.

Symptomer på jodmangel

 

 • Tretthet

 • Kulde

 • Vektøkning

 • Tørr, skjellete hud

 • Hårtap

 • Lite magesyre

 • Tørre øyne

 • Lite svette

 • Struma

 • Knuter i kjertelen

 • Fibromer og cyster i bryster og underliv

 • Hjernetåke

 • Lav IQ og i verste fall cretinisme hos fosteret hvis mor har jodmangel

Mange av disse symptomene vil bedres når vi får FT3 høy nok, når vi får gode stoffskifteverdier . Du kan lese mer om det her.  MEN langt fra alle. Riktig mange med stoffskiftesykdom har mange av disse symptomer til tross for at stoffskifteverdiene er ok. Det er nemlig ikke slik, som mange tror, tom. mange leger, at det kun er skjoldbruskkjertelen som trenger jod. Alle kjertler i kroppen trenger jod for å fungere. Det gjelder brystkjertler, eggstokker, prostata, de små kjertler som utsondrer magesyre, tårefilm osv. 

Så selv om vi nå får stoffskiftehormon, hvis du tar det, så får ikke alle disse andre vev i kroppen den jod de skal ha.

Er jod farlig når man har Hashimotos?

Det er den mest vanlige kommentaren, at jod er farlig for dem med Hashimotos. Jeg husker at overlege Ingrid Norheim sa det til meg i 2007. Norheim er en kjent endokrinolog i Norge. Jeg skulle ikke ta noe med jod, heller ikke multivitaminer. Jeg lyttet til det, dessværre. Nå har hun blitt klokere tror jeg. Det er Norheim som sier, at FT4 under 11 alltid skyldes jodmangel. Altså hos dem som ikke tar stoffskiftemedisin.

Det er to former for Hashimotos, den som starter med en større eller mindre stuma, og den som starter uten struma.  Man trenger ikke selv være klar over, at man har en forstørret kjertel. Den siste kalles egentlig Ord’s eller atrofisk Ord’s. Det var en lege som het Ord som oppdaget den, mange år før Hashimoto diagnostisrete den med  struma. Hvorfor tar jeg med dette? 

Det er fordi, ved Ord’s så svinner kjertelen inn. Etter noen år har man lite eller ingen kjertel tilbake. Jeg tilhører denne gruppen. Mens folk med Hashimotos kan ha kjertel i normal størrelse selv etter mange år med sykdom.  Og det er heller ikke slik, at Anti-TPO «spiser» vår kjertel. Man kan ha høye nivåer av Anti-TPO i årevis uten at kjertelen blir mindre. MEN den fungerer ikke, den er innfiltrert av b- og t lymfocytter. Og TPO enzymet er skadet, du kan lese mer om dette  her. 

Hvorfor dette er viktig i forhold til jod, er fordi alle antistoffer mot skjoldbruskkjertelen lages INNE i kjertelen. Så hvis du har fått operert ut kjertelen eller den bare har svunnet inn, så trenger du ikke tenke på antistoffer når du tar jod. Du vil ikke få noen oppblomstring av antistoffer. Du har kanskje litt antistoffer. Jeg hadde fremdeles litt Anti-TPO da jeg begyndte på jod, til tross for at jeg bare har en ert tilbake av min kjertel. Men disse har blitt nesten borte på jod. Jeg hadde ikke noe Anti-TG el TRAb (TRAS, TSI). 

Hva med dem som HAR kjertel?

Når man har kjertel, så bør man være mer forsiktig. Det er ikke så mye økning i Anti-TPO man skal være redd for. Men Ant-TG og TRAb. Så vidt jeg har forstått, så er det især Anti-TG som ofte øker. Men i følge en forsker som heter Michael B. Zimmermann, så vet man ikke om det bare er i en overgang. Men det Zimmermann også skriver, og som er viktig, er at det ser ut for at antistoffer øker mest når man har hatt stor jodmangel og plutselig begynner å ta litt mye jod. Det ser man når man tilsetter jod til saltet i jodfattige områder. Der hvor man har tilsatt mye jod, har antistoffene i befolkningen gått opp. Mens der hvor man gradvis har økt saltinnholdet, har denne økningen var mindre. 

MEN hvis man har hatt Hashimotos i mange år, og ens kjertel er helt infiltrert og ute av funksjon, så vet jeg ikke hvor mye det egentlig betyr om antistoffer øker. Jeg vet ikke. Det er aller mest når man har en kjertel som fremdeles kan fungere bare det er nok jod til stede, at det er aller mest viktig.  

Så begynn med små doser.  200 til 300 mcg. Test antistoffer FØR du begynner, så kan du se hva som skjer. Ta prøver på antistoffer jevnlig de første månedene. Så kan det ikke gå galt. 

Hvis du ikke ser noen stor økning i antistoffer, så kan du øke dosen. Jeg vet at Greendoctors i Oslo bruker 800 mcg som en vanlig joddose i sin behandling. Jeg kan selvsagt ikke fortelle deg akkurat hvor mye du skal ta. Du blir nødt til å prøve deg fram og ta ansvaret selv. 

Hvilken jod skal jeg ta?

Du skal ta et jodpreparat hvor du kjenner jodinnholdet. Jeg tar Lugols, men den er i mg, ikke mcg. Og det er ikke det jeg snakker om her. Hvis man vil ta så store doser, så kan man følge jodprotokollen. Den kan man lese om her 

Man kan godt ta et tangprodukt, men jodinnholdet må stå på. 

Selen

Selen er veldig viktig når du tar jod. Det er viktig i forhold til antistoffer. Det ser man ikke på i de store demografiske studiene. Demografiske studier betyr når man ser på store befolkningsgrupper. De måler aldri om de som får antistofføkning har høye eller lave selennivåer. det burde de gjøre.

I Norge tar man mye paranøtter som selentilskudd.  Det vil jeg ikke anbefale. De varierer veldig mye i seleninnhold. Ta selenmethionine. Jeg vil tro 200 mcg. Det beste er om du tester selen. vi er ofte redde for å få for mye selen, for det kan gi noen fæle symptomer. Men jeg leste på Greendoctors, at 3 norske leger nå mener at referansene for selen er alt for lave.   De mener at referansen bør gå til 3 umol/L. I dag går den ofte til 1.8 el 1.9. Det er først opp mot 3.5 og over at det er fare for toksisitet. Disse legene skriver, at de fleste trenger å ta 300 mcg for å komme opp på dette nivået. 

Så vi trenger kanskje ikke bekymre oss så mye om selen overdose.

Blodprøver og stoffskiftet

Du skal altså passe på og teste dine antistoffer, Anti-TPO, Anti-TG og TRAb el TRAS/TSI. HVIS  du har kjertel. Men du må også holde øye med dine stoffskiftenivåer. De kan gå både opp og ned. Har du kjertel, så kan den begynne og fungere, og du må gå ned på din medisin. Det er jo i tilfellet supert. 

Nivåene kan også gå ned. Det har de gjort hos meg. Det er i sær FT3. Jeg kan ikke forklare hvorfor. For jeg har jo ikke kjertel, og dermed ingen egen produksjon.  Og jeg tar medisin med T3, så jeg omdanner heller ikke mye selv. Men nå tar jeg store doser jod, det er noe litt annet. For tiden tar jeg 15mg om dagen. 

Forhøyet TSH

Hvis TSH i en periode skulle stige, men FT4 og FT3 forblir normale, så er det ikke noe å bekymre seg om. Det skyldes, at TSH er involvert i å danne nye såkaldte symporters, dvs. jodreseptorer. Og da kan TSH stige i noen måneder. Det er egentlig positivt. Det betyr at du får flere jodreseptorer. Jod kan kun entre cellene via disse reseptorer.

Temperatur og puls

Det beste er som alltid, ta temp og puls. Det er forskjell på morgen temp og kveldstemp. Den bør være 37 el 37,2 om kvelden. Hva angår puls, så ligger utrolig mange med lavt stoffskifte for lavt. Det gjorde jeg selv i mange år. Jeg har det fint, når morgenpuls er rundt 68, og dagpuls er rundt 78/80. Men her må man finne ut hva som er godt for en selv. Når kveldstempen ligger på minst 37, så skulle pulsen være ok. 

Jodtesting

Jod må testes i urin. Til nød på håranalyse. Blodprøve er ikke noen god test. Det finnes forskjellige måter å teste i urin på.  Jeg tar bare med dem som er mest aktuelle her i Norden. 

Norge kan alle få testet jod i 24 timers urin. Gratis. Det er det beste. 

Det får vi ikke i Danmark og Sverige. Heldigvis er det mange gode laboratorier i Tyskland. Jeg har tidligere anbefalt Dr. Kirkamm, men etter å ha prøvet dem selv, så kan jeg ikke det lenger. Det er så dårlig kundeservise, og så tungvint og gammeldags, at det er helt håpløst. Jeg har funnet et annet onlinelab som virker bedre. Her kan man betale med Paypal direkte på hjemmesiden, og Danmark og Sverige står som shippingland. De svarte meg hurtig på godt engelsk.  

Medivere jodtest.

Her er en oversikt over 24 timers prøve fra jodforskeren Michael Zimmerman.

Table 2Epidemiological criteria for assessment of iodine nutrition in populations based on median urinary iodine concentrations4,9
 Iodine intakeIodine nutrition
School-aged children and adults
<20 μg/LInsufficientSevere iodine deficiency
20–49 μg/LInsufficientModerate iodine deficiency
50–99 μg/LInsufficientMild iodine deficiency
100–299 μg/LAdequateOptimal
≥300 μg/LExcessiveRisk of iodine-induced hyperthyroidism and autoimmune thyroid disease
Pregnant women
<150 μg/LInsufficient..
150–249 μg/LAdequate..
250–499 μg/LMore than adequate..
≥500 μg/LExcessive..
Lactating women
<100 μg/LInsufficient..
≥100 μg/LAdequate

 

Det er viktig å teste og følge med på hva som skjer. I hvert fall hvis man har en kjertel. Jeg tar som sagt store mengder jod i forhold til hva jeg skriver om her. Men det bør man bare gjøre hvis leser og setter seg inn i tingene. Den som ikke har kjertel kan trygt ta 500 til 800 mcg. som du ser på figuren under, så er øverste anbefalte maxinntak i USA 1100 mcg. Den europeiske vitenskaplige kommite sier 600 mcg. Mens WHO sier 40 mcg pr. kg kroppsvekt for gravide og ammende. De sier ikke noe for voksne generelst. Men en gravid kvinne på 70 kg kan altså godt ta 2800 mcg. Og du ser, de gir høye doser for babyer og barn. I Japan er høyeste anbefalte inntak 3000 mcg eller 3 mg.

 

Table 1. Recommended upper intake levels for iodine
Age groupIOM (μg/day)SCF (μg/day)WHO (μg/kg/day)
Premature infantsNDND100
0−6 monthsNDND150
7−12 monthsNDND140
1−3 years20020050
4−6 years300 (4−8 years)250 
7−10 years600 (9−13 years)30050 (7−12 years)
11−14 years 45030 (>13 years)
15−17 years900 (14−18 years)500 
Adult1100600 
Pregnant and lactating women110060040
 • Sources: IOM, the United States Institute of Medicine;21 SCF, the European Union Scientific Committee on Foods;20 WHO, the World Health Organization.16

Det står også at de ikke har sett noen negative virkninger av doser opp mot 1700 mcg hos mennesker uten stoffskiftesykdom. Annet enn en forhøyet TSH. Og det vet vi jo, ofte bare betyr at det dannes nye symporters. Når FT4 og FT3 i øvrig er normale. 

De store dosene som jeg tar, tar jeg for å forsøke å rense ut fluorid og bromid. Og samtidig få en god jodstatus. Jeg har hatt jodmangel veldig lenge, det har sikkert bidratt til min Hashimotos. Jeg husker det var mange år siden jeg sluttet å svette. Det er et typisk jodmangel symptom. Jeg svettet da jeg var yngre.

Det er tryggest å gå litt forsiktig frem. Men ikke vær så redd for å ta jod, at du lar være.  Jeg har fått det så mye bedre dette vel året jeg har tatt jod. Mer våken, bedre hukommelse, varmere, mer opprett i ryggen, bedre hud, fine negler, svetter mer, ikke så tørre øyne. Jeg ser mange i den norske stoffskiftegruppen, Lavt stoffskifte, behandling med thyroid, som også har fått det mye bedre etter at de begyndte med jod. Og selvfølgelig i den amerikanske jodgruppe jeg er med i, Iodine protocols.

Vi må ha jod. Lykke til 😀

Å være kronisk syk

Å kunne leve og ha det godt selv om man har en kronsik sykdom, er noe de fleste sikkert jobber på hele tiden. Jeg vil gjerne dele hva som har hjulpet meg til der jeg er i dag.

Hvor er jeg i dag? I paradis? Nei, ikke helt, ha ha. Men jeg har det veldig mye bedre enn for noen år siden. Både psykisk og fysisk.  De to ting henger selvsagt sammen. Men det psykiske er kanskje det viktigste. Nå er det veldig vanskelig å ha det godt psykisk hvis man har alt for lav FT3. Men man kan ha det godt selv om helsen ikke er 100%.  Man kan også ha det dårlig selv om helsen er 100%.

Aksept

Aksept er et nøkkelord for meg. Akseptere ALT, uansett hva. Jeg vet at det ikke er lett. Jeg vet at det å akseptere alt fullt og helt er uoppnålig for meg. Det er noe som kjennetegner et høytutviklet menneske. Det er noen av dem, men ikke så mange. Men de som har oppnådd det stadiet, har begynt en gang. Husk det!

Man trenger ikke lese om det, det er ikke komplisert. Bare veldig vanskelig  😄 Men det kan være inspirerende og til hjelp å lese. Jeg kjenner ikke til noen bøker på norsk, bare denne av Jeff Foster, «The deepest acceptance» ( ISBN 978-1-60407-855-8).  Man kan få den på engelsk på SAXO i Danmark, https://www.saxo.com/dk/the-deepest-acceptance_jeff-foster_paperback_9781622038657 . Eller på Amazon. Foster skriver om å akseptere hvert sekund som det er. Ikke forsøke å endre noe, bare la det være som det er. Det innebærer, å tillate seg selv å ha de følelsene og tankene man har.  Det betyr ikke, at man ikke ønsker å gjøre noe med seg selv, ikke ønsker å utvikle seg. Tvert i mot, jeg tror man oppdager, at ved å akseptere så endrer ting seg ofte. Men det kan ikke være motivet. For så har man allerede fjernet seg fra aksepten.

Les videre

Hormonbehandling for menn

Sammendrag

Jeg er ingen ekspert på testosteronbehandling for menn, men jeg har da lest en del studier om emnet for å kunne skrive dette oppslaget. Jeg har et om hormonbehandling for kvinner, og da må jeg jo ha et om menn også, ikke sant?

Det er en sterk sammenheng mellom stoffskiftet og en manns testosteronnivå. Det gjelder både høyt og lavt stoffskifte. Menn får lavt testosteronnivåe ved både høyt og lavt stoffskifte. Det normaliseres til en viss grad når stoffskiftenivåene normaliseres, men slett ikke 100% for alle. Dessuten har man selvfølgelig den generelle nedgangen med 1 til 2% hvert år fra 30 års alderen.

Vi stoffskiftesyke har i forveien et lavere energinivå, noe som gir mindre sexlyst. Så for oss er det enda viktigere å være optimale på alle parametre. Enda viktigere at andre hormoner er i balanse.

Hva er symptomene på Lavt T? Klikk her  

Det er selvsagt en del ting man må være oppmerksom på før man begynner på T. Men man finner ikke i dag, at det er økt fare i forhold til kreft i prostata. I forhold til  kardivaskulære insidenser, er det svært blandede funn. Testosteron har også mange andre innvirkninger på kroppen.

Dette er ikke ment å være en utfyllende oversikt over alt som har med testosteronbehandling å gjøre. Det er mer ment som en oppvekker. Jeg ønsker å gjøre dere menn oppmerksom på, at dere kan få det bedre. Menn er dårlige til å ta vare på seg selv.  Det må dere gjøre noe med gutter!

Les videre

LDN og Tramadol

Jeg skrev i et oppslag i den norske LDN gruppa, at jeg godt kan ta 50 mg tramadol, dvs, en Dolol om kvelden når jeg har tatt LDN om morgenen. De fleste var enige i det jeg skrev, men jeg ble skikkelig påhoppet av en admin i den danske LDN gruppa. Nå er det ikke første gang vedkommende er ute etter meg. Det er to militante damer som leder den gruppa. Hvorfor jeg ikke er medlem der, og heller ikke kan anbefale gruppen.

Uansett, jeg ble fortalt, at hun var ekspert, og det var ikke jeg. Og det er helt riktig, jeg er ikke ekspert på LDN. Men jeg følger da litt med på hva som skjer innen området. Hun mente, jeg var inne på en farlig vei, og at jeg nærmest kunne forårsake andres død med mine «farlige» råd!

Det hadde vært morsomt, hvis det ikke var for at det får konsekvenser for menneskers liv og velbefinnende. Det er mange som tror på det som blir sagt i den gruppa. Men forhåpentligvis vil det endre seg.  Facebook grupper kan være til stor hjelp og støtte, men de kan også spre ukorrekt info og på den måten skade. Man skal alltid selv undersøke tingene, men mange er for syke til å orke det, eller har ikke ressurssene til det.

Les videre

HORMONBEHANDLING FOR KVINNER

Sammendrag

Visste du at det er best å starte opp på østrogenbehandling FØR du fyller 60? Den studien som skremte alle vekk fra østrogen for 25 år siden, hadde mange svakheter. Jeg går gjennom dem her. Det er østrogen i kombinasjon med gestagen, syntetisk progesteron, som kan medføre øket risk for brystkreft og hjertesykdom. Og da særlig hvis man starter etter 60. Det er også viktig hvilken type østrogen vi bruker, Østradiol, som er plantebasert, er bedre for oss enn konjugerte østrogener, Premarin. Den lages fra urin fra drektige hopper, som mishandles i prosessen. Fryktelig å lese om. Og transdermal er bedre enn piller.

Naturlig progesteron er også bedre enn syntetisk. Den er også plantebasert, kommer fra samme plante, wild yam. Den syntetsiske heter ting som gestagen og progestin.

Har man livmoren intakt, så er det veldig viktig å bruke progesteron samtidig. Ellers kan livmorveggen fortykkes. Det ser ut til at det mest er progesteron i pilleform som har denne virkningen på livmorveggen. Kremen virket dog godt på min livmorvegg.

Man finner ingen økt risiko for brystkreft når man tar østrogen sammen med progesteron, kun når man tar sammen med syntetisk progestiner. Progesteron har også positive innvirkninger på hjertekarsystmet. 

Testosteron er også veldig viktig for oss kvinner, ikke kun for mennene. Det er viktig for sexlyst, evne til orgasme, muskelstyrke og skjelettet. Og evnen til å holde på vannet. Er det noen som har problemer med det? 🤣

Vi lever så lenge i dag. Men kroppen er mer laget for steinalderen. På den tiden var det sikkert ok at hormonnivåene gikk ned rundt 40 års alderen. For de døde rundt den aldren 🤣. Men for oss som blir både 80 og 90 år, vi kan ikke leve uten våre hormoner i all den tiden.

Hormonterapi ble mye brukt før 1990. I midten av 90 årene kom en stor studie fra USA, The Women’s Health Initiative studie. Den hevdet at bruk av hormonterapi førte til økt risk for brystkreft og hjertesykdom. Det gjorde at bruken av hormonterapi gikk dramatisk ned. Jeg kommer tilbake til denne studien. Man har brukt mye dårlige, syntetiske hormoner i USA. Jeg vet ikke om de fremdeles gjør det. Jeg tror fokus er mer på bioidentsike hormoner nå.

De er veldig gode på å lage «compounded» hormoner i Nord-Amerika, både USA og Canada. Det er hormonblandinger tilpasset den enkelte.  Men det skal det visst bli slutt på har jeg lest.  Det er noe jeg har misunt  dem «over there», så det er trist.

De er også mye bedre på å bruke hormoner. Ikke bare østrogen og progesteron, men også testestoron. Kvinner over overgansalderen er ofte for lave på testestoron. Og vi med stoffskiftesykdom har ofte for lav libido, selv når vi er optimale på vårt stoffskifte. Vi skulle bli tilbudt testosteron av legene.

Les videre

JOD PROTOKOLLEN

 

Som med LDN, så er jeg veldig langt fra en ekspert på jodprotokollen. Jeg er selv på den, har vært i ca 6 måneder, her i mai 2020.  Jeg kommer til oppdatere posten ettersom jeg gjør flere erfaringer. Jeg vil være helt ærlig i forhold til hva som skjer, beskrive det positive og det negative. Jeg kommer ikke til å skrive veldig mye om alt det mer kompliserte om jod. Men litt synes jeg at jeg må ta med. Hvis du er mest interessert i de mer praktiske sidene og konkrete tips, så scroll ned til «Protokollen».

Les videre

© 2021 THYROIDBLOG.COM

Tema av Anders NorénOpp ↑