Kategori: Health

Osteoporose

Dette er ikke ment å være en tung, vitenskaplig artikkel. Det er en praktisk orientert artikkel om hva som kan hjelpe hvis du også har fått osteoporose. Og hva som kan hjelpe deg forebygge osteoporose. For det har jeg nemlig. Fått osteoporose. Det ble oppdaget ved et tilfelle da jeg fikk et røntgen av brystkassen. En hyggelig lege ringte til meg. » Er du klar over at du har et brudd i ryggen?» HVA? Nei, det var jeg ikke. Jeg har det som kalles et tretthetsbrudd på L8, det er midt mellom skulderbladene. Jeg hadde hatt veldig vondt der i et par år tidligere, men det var blitt bedre. Det er forøvrig typisk ved osteoporosebrudd. Det gjør veldig vondt i et par år, så blir det bedre. Men helt godt blir det jo aldri. Jeg har fått problemer med skulderen etterfølgende også, jeg tror det har en sammenheng. Den er også for deg som har supprimert TSH pga. behandling med T3. Eller som har hatt supprimert TSH fordi du har høyt stoffskifte. Og som er bekymret for å FÅ osteoporose.

Les videre

Goitrogener i mat

Dette er ikke tenkt å være en dybtgående artikkel om goitrogener. Det er bare viktig for meg å oppklare noen misforståelser rundt dette med lavt stoffskifte og goitrogene matvarer.  Det virker som veldig få tenker det jeg tenker, jeg har i hvert fall ikke sett det noen steder. Det advares over alt, mennesker med lavt stoffskifte bør ikke spise mat med goitrogener. Men det er helt feil, mennesker med lavt stoffskifte kan absolutt spise mat med goitrogener. 

Les videre

Jod for begynnere

Dette oppslaget er til deg som ikke vet så mye om jod, men som tror eller kanskje vet, at du har jodmangel. Her vil jeg ikke henvise til alle mulige studier, men gjøre det så enkelt som mulig. Men alt jeg skriver bygger på studier og bøker jeg har lest.

Les videre

Å være kronisk syk

Å kunne leve og ha det godt selv om man har en kronsik sykdom, er noe de fleste sikkert jobber på hele tiden. Jeg vil gjerne dele hva som har hjulpet meg til der jeg er i dag.

Hvor er jeg i dag? I paradis? Nei, ikke helt, ha ha. Men jeg har det veldig mye bedre enn for noen år siden. Både psykisk og fysisk.  De to ting henger selvsagt sammen. Men det psykiske er kanskje det viktigste. Nå er det veldig vanskelig å ha det godt psykisk hvis man har alt for lav FT3. Men man kan ha det godt selv om helsen ikke er 100%.  Man kan også ha det dårlig selv om helsen er 100%.

Aksept

Aksept er et nøkkelord for meg. Akseptere ALT, uansett hva. Jeg vet at det ikke er lett. Jeg vet at det å akseptere alt fullt og helt er uoppnålig for meg. Det er noe som kjennetegner et høytutviklet menneske. Det er noen av dem, men ikke så mange. Men de som har oppnådd det stadiet, har begynt en gang. Husk det!

Man trenger ikke lese om det, det er ikke komplisert. Bare veldig vanskelig  😄 Men det kan være inspirerende og til hjelp å lese. Jeg kjenner ikke til noen bøker på norsk, bare denne av Jeff Foster, «The deepest acceptance» ( ISBN 978-1-60407-855-8).  Man kan få den på engelsk på SAXO i Danmark, https://www.saxo.com/dk/the-deepest-acceptance_jeff-foster_paperback_9781622038657 . Eller på Amazon. Foster skriver om å akseptere hvert sekund som det er. Ikke forsøke å endre noe, bare la det være som det er. Det innebærer, å tillate seg selv å ha de følelsene og tankene man har.  Det betyr ikke, at man ikke ønsker å gjøre noe med seg selv, ikke ønsker å utvikle seg. Tvert i mot, jeg tror man oppdager, at ved å akseptere så endrer ting seg ofte. Men det kan ikke være motivet. For så har man allerede fjernet seg fra aksepten.

Les videre

Hormonbehandling for menn

Sammendrag

Jeg er ingen ekspert på testosteronbehandling for menn, men jeg har da lest en del studier om emnet for å kunne skrive dette oppslaget. Jeg har et om hormonbehandling for kvinner, og da må jeg jo ha et om menn også, ikke sant?

Det er en sterk sammenheng mellom stoffskiftet og en manns testosteronnivå. Det gjelder både høyt og lavt stoffskifte. Menn får lavt testosteronnivåe ved både høyt og lavt stoffskifte. Det normaliseres til en viss grad når stoffskiftenivåene normaliseres, men slett ikke 100% for alle. Dessuten har man selvfølgelig den generelle nedgangen med 1 til 2% hvert år fra 30 års alderen. 

Vi stoffskiftesyke har i forveien et lavere energinivå, noe som gir mindre sexlyst. Så for oss er det enda viktigere å være optimale på alle parametre. Enda viktigere at andre hormoner er i balanse.

Første del av artikkelen handler om stoffskiftet og testosteron. 

Andre del handler om symptomer og generell info om testosteronbehandling.  

Det er selvsagt en del ting man må være oppmerksom på før man begynner på T. Men man finner ikke i dag, at det er økt fare i forhold til kreft i prostata. I forhold til  kardivaskulære insidenser, er det svært blandede funn. Testosteron har også mange andre innvirkninger på kroppen.

Dette er ikke ment å være en utfyllende oversikt over alt som har med testosteronbehandling å gjøre. Det er mer ment som en oppvekker. Jeg ønsker å gjøre dere menn oppmerksom på, at dere kan få det bedre. Menn er dårlige til å ta vare på seg selv.  Det må dere gjøre noe med gutter!    

Les videre

LDN og Tramadol

Jeg skrev i et oppslag i den norske LDN gruppa, at jeg godt kan ta 50 mg tramadol, dvs, en Dolol om kvelden når jeg har tatt LDN om morgenen. De fleste var enige i det jeg skrev, men jeg ble skikkelig påhoppet av en admin i den danske LDN gruppa. Jeg ble fortalt, at hun var ekspert, og det var ikke jeg. Og det er helt riktig, jeg er ikke ekspert på LDN. Men jeg følger da litt med på hva som skjer innen området. Hun mente, jeg var inne på en farlig vei, og at jeg nærmest kunne forårsake andres død med mine «farlige» råd! 

Det hadde vært morsomt, hvis det ikke var for at det får konsekvenser for menneskers liv og velbefinnende. Det er mange som tror på det som blir sagt i den gruppa. Men forhåpentligvis vil det endre seg.  Facebook grupper kan være til stor hjelp og støtte, men de kan også spre ukorrekt info og på den måten skade. Man skal alltid selv undersøke tingene, men mange er for syke til å orke det, eller har ikke ressurssene til det. 

Men i hvert fall, det er mange på LDN som tar en Tramadol ved  behov. Noen av oss, som meg, har behov ved spesielle tilfeller. Mens andre kan ha mer vedvarende smerter. Så er det godt, man kan ta noe sterkere enn Paracetamol og Ibuprofen. I øvrig, så forsterker Paracetamol virkningen av Tramadolen, så de kan være gode å ta sammen. Jeg sier selvfølgeig ikke, at ALLE kan tåle Tramadol på LDN.

Hva er Tramadol og hvordan virker det?

 

Her henter jeg info fra Brian Havilands infoguide til bruk av Tramadol når vi tar LDN. Med hans velsignelse, selvfølgelig. Du kan lese hans guide på engelsk her. Brian er admin i en amerikansk LDN gruppe,  https://www.facebook.com/groups/108424385861883/about.  (Low dose Naltroxene for chronic illnesses and infections).  Han er ikke lege, men han kan mye om LDN.  

Tramadol er en sentralt virkende opiat smertestiller og SNRI (serotonin/noradrenalin reopptak hemmer ), som er strukturelt i slekt med kodein og morfin. (Reopptak hemmer betyr, at når hjernecelle A sender serotonin og noradrenalin til hjernecelle B, så blir det liggende litt mellom de to cellene, som celle B ikke opptar. Vanligvis så opptar celle A det overskytende, reopptak. Men her blir dette hemmet, eller forhindret. Dermed øker nivået av serotonin og noradrenalin mellom cellene. Det er slik SRRI virker, det er slik serotonin nivået i hjernen øker ved denne type anti depressiva).  

Mange som tar LDN kan ta Tramadol uten problemer. Den er andeledes enn disse opiatene, kodein og morfin, på den måte at den binder svakere til  μ (mu) resptorene.  Faktisk kommer mye av den smertestillende effekten fra det faktum at den er en anti-depressiva. 

Effekten økes hvis du tar paracetamol samtidig, de to er synergister. Man lager også et kombipreparat, det heter Ultracet. Noen synes også at paracetamol hjelper på kvalmen noen får ved Tramadol. 

NB! Det er noe helt annet hvis du har brukt Tramadol jevnligt, kanskje hver dag, før du begynner på LDN.  I en sånn situasjon vil man i de fleste tilfeller få abstistens symptomer. Man bør kikke på ULDN som en metode i det tilfellet. ULDN er LDN i ultralave doser.  

Når kan jeg ta en Tramadol?

Noen leger/farmasøyter anbefaler at det går 4 til 6 timer vekk fra din LDN dose. Men dette gjelder ikke for alle. Dr. Skip, en kjent LDN farmasøyt, sier dette ikke er nødvendig. Men at man ikke bør ta mer enn 300 mg Tramadol i døgnet når man tar LDN. Det er jo dog en ganske stor dose. Man får Tramadol også i en time release versjon. Den skal man ikke ta. 

Brian skriver, at han selv tok Tramadol i flere måneder og på samme tid som LDN, og at han ikke hadde noen dårlige reaksjoner. Men alt er individuelt, og du må prøve deg frem. Jeg ville tatt den 12 timer vekk fra LDN første gang. Det kan være godt å ta LDN om morgen, som jeg selv gjør. Så står man friere til å ta Tramadol til natten, hvor de fleste vil ha aller mest bruk for det.   

Har man brukt Tramadol over tid, så skal man visst trappe ned veldig langsomt. Men det har jeg ikke forstand på. Jeg har kun tatt Tramadol i korte perioder. 

Merk! Jeg oppfordrer ingen til å ta Tramadol eller andre smertestillende. Jeg er selv veldig forsiktig med smertestillende. Tar sjelden noe, hverken Paracetamol el Tramadol. Men noen ganger er det nødvendig, og for noen mer enn andre. Så heldigvis, kan de fleste av oss bruke litt Tramadol. 

 

Info og studier om Tramadol

Her er noen lenker fra Brians oppslag. De er alle på engelsk. Du finner flere lenker i hans oppslag.

Hva er Tramadol? https://www.drugbank.ca/drugs/DB00193

Tramadol og interaksjoner med andre medisiner og tilskudd, https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a695011.html

Ikke ta for mye! https://www.stepbysteprecovery.co.uk/tramadol-the-prescription-painkiller-claiming-more-lives-than-any-other-drug/

Nedtrapping og abstinens, https://www.choosehelp.com/topics/detox/ultram-detox-tramadol-withdrawal-pains.html

Hormonbehandling for kvinner

Sammendrag

Visste du at det er best å starte opp på østrogenbehandling FØR du fyller 60? Den studien som skremte alle vekk fra østrogen for 25 år siden, hadde mange svakheter. Jeg går gjennom dem her. Det er østrogen i kombinasjon med gestagen, syntetisk progesteron, som kan medføre øket risk for brystkreft og hjertesykdom. Og da særlig hvis man starter etter 60. Det er også viktig hvilken type østrogen vi bruker, Østradiol, som er plantebasert, er bedre for oss enn konjugerte østrogener, Premarin. Den lages fra urin fra drektige hopper, som mishandles i prosessen. Fryktelig å lese om. Og transdermal er bedre enn piller.

Naturlig progesteron er også bedre enn syntetisk. Den er også plantebasert, kommer fra samme plante, wild yam. Den syntetsiske heter ting som gestagen og progestin.

Har man livmoren intakt, så er det veldig viktig å bruke progesteron samtidig. Ellers kan livmorveggen fortykkes. Det ser ut til at det mest er progesteron i pilleform som har denne virkningen på livmorveggen. Kremen virket dog godt på min livmorvegg.

Man finner ingen økt risiko for brystkreft når man tar østrogen sammen med progesteron, kun når man tar sammen med syntetisk progestiner. Progesteron har også positive innvirkninger på hjertekarsystmet. 

Testosteron er også veldig viktig for oss kvinner, ikke kun for mennene. Det er viktig for sexlyst, evne til orgasme, muskelstyrke og skjelettet. Og evnen til å holde på vannet. Er det noen som har problemer med det? 🤣

Vi lever så lenge i dag. Men kroppen er mer laget for steinalderen. På den tiden var det sikkert ok at hormonnivåene gikk ned rundt 40 års alderen. For de døde rundt den aldren 🤣. Men for oss som blir både 80 og 90 år, vi kan ikke leve uten våre hormoner i all den tiden. 

Hormonterapi ble mye brukt før 1990. I midten av 90 årene kom en stor studie fra USA, The Women’s Health Initiative studie. Den hevdet at bruk av hormonterapi førte til økt risk for brystkreft og hjertesykdom. Det gjorde at bruken av hormonterapi gikk dramatisk ned. Jeg kommer tilbake til denne studien. Man har brukt mye dårlige, syntetiske hormoner i USA. Jeg vet ikke om de fremdeles gjør det. Jeg tror fokus er mer på bioidentsike hormoner nå. 

De er veldig gode på å lage «compounded» hormoner i Nord-Amerika, både USA og Canada. Det er hormonblandinger tilpasset den enkelte.  Men det skal det visst bli slutt på har jeg lest.  Det er noe jeg har misunt  dem «over there», så det er trist. 

De er også mye bedre på å bruke hormoner. Ikke bare østrogen og progesteron, men også testestoron. Kvinner over overgansalderen er ofte for lave på testestoron. Og vi med stoffskiftesykdom har ofte for lav libido, selv når vi er optimale på vårt stoffskifte. Vi skulle bli tilbudt testosteron av legene. 

Les videre

Jodprotokollen

 

Som med LDN, så er jeg veldig langt fra en ekspert på jodprotokollen. Jeg er selv på den, har vært i ca 6 måneder, her i mai 2020.  Jeg kommer til oppdatere posten ettersom jeg gjør flere erfaringer. Jeg vil være helt ærlig i forhold til hva som skjer, beskrive det positive og det negative. Jeg kommer ikke til å skrive veldig mye om alt det mer kompliserte om jod. Men litt synes jeg at jeg må ta med. Hvis du er mest interessert i de mer praktiske sidene og konkrete tips, så scroll ned til «Protokollen».

Les videre

© 2024 THYROIDBLOG.COM

Tema av Anders NorénOpp ↑