Jodprotokollen

 

Som med LDN, så er jeg veldig langt fra en ekspert på jodprotokollen. Jeg er selv på den, har vært i ca 6 måneder, her i mai 2020.  Jeg kommer til oppdatere posten ettersom jeg gjør flere erfaringer. Jeg vil være helt ærlig i forhold til hva som skjer, beskrive det positive og det negative. Jeg kommer ikke til å skrive veldig mye om alt det mer kompliserte om jod. Men litt synes jeg at jeg må ta med. Hvis du er mest interessert i de mer praktiske sidene og konkrete tips, så scroll ned til “Protokollen”.

 WOLFF/CHAIKOFF EFFEKTEN

Etter at jeg begyndte å lese om jod, har jeg forstått, at de fleste av oss har jodmangel. I 2007, da jeg var pasient på Thyroidea klinikken, eller om det het den gang, Nasjonalt kompetanse senter for thyroideasykdommer. Tror jeg det var, ha ha, sa overlege Ingrid Norheim til meg, du må unngå all jod. Ikke ta multivitaminer osv. Og det lyttet jeg til. Ingrid Norheim led av den jodforskrekkelse, eller angst, som verden har lidt av siden en studie fra 1948, utført av Wolff og Chaikoff,  link til Wolff og Chaikoff studie.  Det denne studien sier, er at store doser jod hemmer stoffskiftehormonproduksjonen i ca 12 timer etter inntak. De bruker her radioaktivt jod for å måle hvor i kroppen joden befinner seg. Bare det i seg selv kan vel påvirke. De sier, at mengden radioakitivitet ikke er stor nok til å skade kjertelen. Men direkte helsebringende er det vel ikke.  Legene sier alltid, at radiojod behandling for høyt stoffskifte heller ikke er skadelig. Men veldig mange får lavt stoffskifte etterfølgende. Jeg tror ikke man kan utelukke, at kjertelen er blitt skadet her. Jeg vet ikke heller om de samme rottene fikk større og større doser. Eller om alle rottene kun fikk en dose hver.

Jeg forstår ikke riktig studien. Stoffskiftehormonene blir ikke målt hos rottene, hverken før eller etter. Det er det faktum at joden ikke blir blir omdannet fra uorganisk til organisk i kjertelen i disse 12 timene som gjør at, de konkluderer, det demper eller hindrer hormonproduksjonen. Men det er da underlig, at de ikke måler hormonene? En annen ting er, at de gir virkelig mye jod, og det intravenøst. Det er ingen som tar jod intravenøst. Det må bli et veldig hurtig opptak. Disse rottenes kjertel inneholder normalt 10 y (utrolig liten vektenhet). De får så 10 y, 50 y, 100 y, 200y eller 500 y jod. Dr. Brownstein viser i sin bok, “Iodine, why you need it, why you can’t live without it.” til en artikkel av Okerlund, Dr B skriver Okerland. Det er en artikkel i en eldre bok som går inn på hvor mye jod skjoldbruskkjertelen holder. De finner et gjennomsnitt på 10 mg. (1). Så de dosene jod disse rottene får ville være opp til 500 mg intravenøst for oss mennesker. Det er en heftig dose. Dr.B sier forøvrig i denne boken, at kjertelen kan holde opp til 50 mg, hvis kroppen har tilgang på nok jod.

Her  finner du en artikkel av Dr. G.E. Abraham hvor han tilbakeviser “funnene” i Wolff-Chaikoff studien, https://www.optimox.com/iodine-study-4 . Abraham er nestoren når det gjelder jod, og den som har “opplært” dr. Brownstein. Artikkelen er god, og ikke vanskelig å lese. Den er dog litt lang. De to første sidene gir et godt innblikk i Abrahams innvendinger. Han skriver også, at ingen av rottene i W-C studien faktisk ble hypotyreoide!  Den her jodfobien er i sannhet en grumsete affære som har ført til mange helseproblemer. Både når vi snakker stoffskiftet og brystkreft. De har langt mindre brystkreft i Japan, brystene trenger mye jod. Når de ikke får det, så utvikles fibromer i brystet, som igjen kan danne grunnlag for kreftsvulster. Japan har også lavere forekomst av andre former for kreft.

DR. BROWNSTEIN OG DR. FLECHAS

Jeg kommer ikke til å gå i dybden med alt rundt jod. Dr. B gjør det i sin bok, og han gjør det så mye bedre enn jeg kan. Man trenger ikke nødvendigvis kjøpe boka, selv om jeg vil anbefale den. Han har også mange informative videoer på You Tube. Og det har Dr. Jorge Flechas også. De er begge gode.

Men som jeg forstår det, så sier Wolff and Chaikoff studien, at store doser jod hemmer stoffskiftehormonproduksjonen i 12 timer etter inntak. Jeg tror mange har misforstått studien, for jeg ser mange skrive, at det farlige med jod, er at det kan øke eller sette i gang en autoimmun thyreoiditt. Men det er altså ikke det den sier. Studien er aldri blitt replikert. Det er faktisk rart, for det er en veldig gammel studie. Studier blir ofte replikert, gjort om igjen, for å se om man får samme resultat. Det er ikke slik at mennesker med autoimmun tyreoiditt har høyere nivåer av jod i kroppen, eller kjertelen. Tvert i mot, de har mindre.  I den studien av Okerlund, hvor de bruker en spesiell form for scanning til å se hvor mye jod det er i kjertelen, fant man altså en gjennomsnitt på 10 mg i kjertelen hos de som var friske. Hos 56 personer som hadde en autoimmun tyreoiditt, men med normale stoffskifte nivåer fant man et gjennomsnitt på 4,7 mg. Mens hos dem med autoimmun tyreoiditt OG for lavt stoffskite, fant man et gjennomsnitt på bare 2,3 mg. Så problemet er åpenbart for LITE jod, ikke for mye. Som dr B skriver, jodinntaket har gått veldig mye ned i verden i de siste 50 år. Autoimmun tyreoiditt har gått veldig opp.

Det jeg synes er så rart, er at stoffskiftehormonene ikke ble målt i studien. At andre ikke har etterlyst dette. At denne ene studien kan ha fått hele verden til å bli redd for jod. Det kalles “The Wolff Chaikoff effekt”. Jeg tror ikke mange har lest selve studien. Du kan lese mer om hvordan denne studien har påvirket oss i denne artikkelen, og den forteller også en hel del om jodbehandlingens historie, link til “The great iodine debate” Det er en veldig informativ artikkel. Den er dessverre på engelsk, men jeg har planer om å oversette den.  I Lynne Farrows bok, “The Iodine Crisis”, gir hun en veldig fin oversikt over hele jodens “historie”. På side 136. Både Brownsteins og Farrows bøker er veldig gode. Hvis man leser engelsk.

Hvis det er en høy TSH som gjør at de mener man har fått lavere stoffskifte i forbindelse med høydose jod, så er det noe man ofte ser i de første måneder. TSH kan stige helt opp til 30. Dr. B sier dette antagelig skyldes at det dannes nye symporters.  Symporters er det molekyl som transporterer jod inn i cellene. TSH normaliserer seg igjen etter 3 til 6 mnd. FT4 og FT3 kan også flukturere. Hos meg har FT3 gått noe ned, og jeg har økt min NDT dose med 60 mg, til 240 mg. Min TSH har ikke blitt forhøyet, men nå tar jeg jo medisin med T3. Jeg vet ikke om TSH kan bli forhøyet i den situasjonen. Jeg vet ikke på hvilken måte mitt stoffskifte blir påvirket. Jeg har kun 10% av min kjertel tilbake, etter 20 år med Hashimotos. Hvis jeg har så mye, jeg ble scannet, men det er noen år siden nå. Jeg vil ikke tro jeg konverterer noe særlig, for jeg får jo minst den mengde T3 som et friskt menneske omdanner hver dag. Men det er mulig at jeg allikevel omdanner noe, og at den omdanningen er blitt satt ned. Jeg ser i jodgruppene, at det er noen få andre som også opplever å få lavere FT3. De aller fleste som opplever endringer, får dog høyere FT4 og FT3. Og må senke sin stoffskiftemedisin dose. Dr.B sier, 1/3 blir stående på samme dose, 1/3 kan gå ned på dosen, 1/3 kan slutte helt med stoffskiftemedisin. Han bruker visst selv stoffskiftemedisin. Han glemte å nevne oss som må ØKE  vår medisin, haha. Jeg må skyndte meg å si, at jeg har det veldig godt med å ta jod.

Halogener

Jod er en av de kjemiske stoffene som kalles halogener. Brom og fluor er andre halogener. Disse andre halogener setter seg på jodreseptorene i kroppen, og forhindrer opptaket av jod. Jod er viktig for alle celler i kroppen. Så når opptaket blir hindret, så er det alvorlig. Det er mye brom og fluor i verden i dag. Brom er i bassengrensemidler, i soppdrepende midler, det har vært mye brukt i medisiner, og man finner det fremdeles i en del astma medisiner og i midler mot inkontinens. I USA tilsettes brom til brødet. som jo er vanvidd. Fluor finnes også over alt. Det er naturlig i vann mange steder. men det tilsettes også til vann for å forhindre karies. Tannleger propagerer sånn for fluor, og vi børster alle tenner med fluor. Fluor hemmer skjoldbruskkjertelens evne til å konsentrere jod. Studier viser, at fluor er mye farligere når man er for lav på jod.

Jeg har fått i meg så mye fluor. Jeg har hatt dårlige tenner, får hull under tannkjøttet. Antagelig pga munntørrhet. Som nok skyldes jodmangel. Spyttkjertlene er noen av de kjertler i kroppen som holder og bruker mye jod. Så tannleger har anbefalt, eller nærmest befalt meg, å bruke fluor. Dessverre. Jeg er blitt anklaget av tannpleiere for å tro på konspirasjonsteorier, når jeg har sagt at fluor hemmer produksjonen av stoffskiftehormoner. Man møter så mange frekke mennesker som ikke vet hva de snakker om her i verden.

Man kan teste seg for hvor mye brom og fluor man har i kroppen. Det har jeg gjort. Du finner min test lenger ned under “Iodine loading test”. Der ser du, jeg har en del fluor i kroppen. Forhåpentlig vil det at jeg følger jodprotokollen føre til en detoxing av de andre halogene. Jeg vil ta ny test etter et år på protokollen og se.

Protokollen

 • 50 mg Lugols minimum (Kan starte på (12.5 mg)
 • Vitamin C; 3000 mg. Mer kan behøves for å detoxe brom
 • 300-600 mg magnesium
 • 200 mcg selen, evnt selen methionine
 • 500 mg niacin(B3) x 2. Start på lavere dose for å unngå “flush”. Kjøp “no flush”.
 • 100 mg riboflavin (B2) x 3. B3 og B2 er det som kalles ATP cofactors
 • 1/2 ts havsalt lagt til dietten
 • 1/4 ts havsalt i en kopp varmt vann, etterfulgt av 2,5 dl vann opp til 2 ganger om dagen
 • i tillegg godt med vitaminer og mineraler
 • Meget store doser kalsium, 2 til 3000 mg om dagen hindrer opptak av jod
 • ATP cofaktorene øker jod opptaket og hjelper til med å normalisere TSH, som kan bli høy de første måneder på protokollen

Jeg hadde ikke egentlig tenkt å ta med selve protokollen. Dette er ikke ment å være utgangspukt for å starte på protokollen. Man trenger å vite mye mer enn det her. Men så kunne jeg ikke finne den på norsk noe sted. Derfor tok jeg den med. Jeg har kopiert den fra Lynne Farrows bok. Det er den protokollen som ble vedtatt på The Iodine conference i 2007.

Det er viktig å bruke Lugols jod. Det er mange ulike merker. Lugols inneholder både jodid og jod. Ulike organer i kroppen bruker ulike former for jod. Lugols finnes i flere styrker. Her er innholdet i mg pr dråpe:

 • 2%  = 2.5 mg
 • 3%  = 3.75 mg
 • 5% = 6.25 mg
 • 7% = 8.75 mg
 • 10% = 12.50 mg
 • 15% = 18.75 mg

Noen blir dårlige i maven, eller blir kvalme, av flytende jod. Man kan få jod i tabletter også, Iodoral. Det er sniller mot maven. Men det koster mye her i Europa.

Selen

Jeg kan ikke få vektlagt nok, hvor viktig det er å ha gode selen nivåer når man er på protokollen. Med for lavt selen kan man få økning av antistoffer. Men selen er et mineral man heller ikke skal ha for høyt nivå av. Derfor er det viktig å få målt det. I USA sier de, at alminnelig serum måling, dvs blodprøve, ikke er godt nok. De har noe som heter RBC blodprøve. Dvs det blir målt hvor mye selen det er inne i de røde blodceller. Det har ikke vi her. Da mener noen, at en hårmineral analyse er bedre enn alminnelig blodprøve. Men uansett hvordan du måler det, så er det viktig at du har et godt nivå.

Stoffskifteprøver

Det er helt nødvendig med stoffskifteprøver når du tar jod. Ta prøve før du begynner, inkludert Anti-tpo og TRAb, eller TRAS som det heter på norsk. Og ta prøver ofte etter det i en periode. man vil virkelig følge med på hva som skjer med stoffskiftet.

TSH kan bli høy, kan gå helt opp til 30 uten at de frie hormoner blir endret. Dette kan vare i 3 til 6 måneder. Som nevnt mener Dr B at dette skyldes at det dannes flere symporters, jodtransportmolekyler. TSH har nemlig 2 funksjoner, den ene er å stimulere stoffskiftehormon produksjonen. Den andre er å stimulere kroppens produksjon av jodtransport molekylene, symporterene. Jod kan kun komme inn i cellene vha disse molekylene. Når kroppen får mye mer jod, trengs det naturlig nok flere symporters.

Så det skal du ikke bli bekymret over, så lenge dine stoffskiftehormoner hverken blir høye eller lave.

Jod indusert lavt stoffskifte

Dr. B sier at han ut av flere tusen pasienter som han og hans kolleger på klinikken har hatt, har de bare sett 2 tilfeller av dette. Men det skjer. Min FT3 har gått ned. Nå må vi se hva som skjer med meg etterhvert. Men jeg har lite kjertel tilbake, så jeg kan ikke håpe på å kunne gå ned på medisin dosen. Nå har jeg ikke tatt selen. Jeg har nemlig selen litt over referanse. Men det er mulig at jeg ikke har så gode selen nivåer allikevel, at selenet bare flyter rundt i blodet. Jeg har selen midt på treet på min hårmineral analyse. Det er vanskelig å vite.  Jeg tar disse tankene med, for det er sånne ting man kan bli i tvil om.

Jeg ser andre som også har fått lavere FT3 etter at de begyndte på jod. Bruker man ikke medisin i forveien, blir det veldig viktig å måle sitt stoffskifte. Og også hvis man bruker medsin. Så må man regulere dosen. Jeg vil absolutt ikke slutte med jod pga det, da jeg har det godt på jod.

Men jeg tror det er litt fler som får lavere stoffskifte enn det Dr Brownstein sier. Det er i hvert fall mitt inntrykk fra jodgruppene.

Jod indusert høyt stoffskifte

Dr. B sier at det også skjer sjelden. Men det skjer altså. Det ser jeg jo i gruppene. Har man en varm, autonom knute så skal man ikke ta jod. Dr. B sier, at en slik knute må fjernes før man tar jod.

Det er ingen fare med å ta jod hvis man bare tar blodprøver og følger med på sine symptomer. Jeg ser så mange i jodgruppene som kaster seg ut i høydose jod uten å hverken lese om det eller ta prøver. Da kan man påføre seg selv skade. Så gjør din hjemmelekse, og begynn ikke før du føler deg klar for det.

Anti stoffer

Jeg fikk målt mine antistoffer oftere  enn normalt det første året. Det var fordi jeg ikke visste denne viktige info

 • Alle stoffskifteantistoffer produseres inne i kjertelen. 

Så hvis du ikke har en kjertel eller du har bare litt kjertelvev tilbake, trenger du ikke bekymre deg om antistoffer når du tar jod.

Jeg har bare en liten ert tilbake. Jeg hadde lave nivåer av  Anti-tpo da jeg begyndte på protokollen. Men det gått ytterligere ned etter at jeg begyndte med jod. Den var 389>100 sist sommer. Nå er den 38>35. TRAb og Anti-TG har jeg ikke.

Hvis ens antistoffer øker, så må man undersøke det, ta det på alvor. Det er i sær Anti-thryoglobulin, Anti-TG man skal være obs på. De kan øke. Men man vet ikke om det er snakk om en forbigående økning. Man må også holde øye med TRAb, TRAS. Men altså kun hvis man har kjertel. Det ser ut for at det er viktig å ikke starte med en høy dose. Det er i sær når man har hatt langvarig jodmangel og så plutselig får store doser jod, at Anti-TG øker. Zimmermann skriver om dette her, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25591468/   Jeg vil i det hele tatt anbefale Zimmermann.  Han er noe så sjeldent som en forsker som er positiv til jod, og forstår hvor viktig det er .

Jeg er i gang med en serie om antistoffer, du finner del 1 her, Antistoffer, del 1. Anti-TPO

Vårt jodbehov

Jeg har stor tillit til Dr. Brownstein og Dr Flechas. Men på et punkt tror jeg de tar feil. De henviser hele tiden til at folk i Japan får 12 til 13 mg jod om dagen. Det tror jeg ikke er riktig. Hvordan skulle noen kunne spise så mye tang og sjømat at man får i seg 12 mg jod? Det er bare ikke mulig.  Det er flere studier på dette som viser helt andre mengder. Denne sier ca. 1,5 mg for kvinner og 1 mg for menn, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26197981/ .Denne  metastudien virker veldig grundig, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3204293/.  Den ser på flere studier. Ser på hvor mye tang japanerene faktisk spiser ( i gjennomsnitt 5 g pr dag), hva tilberedningen gjør med jodinnholdet pluss hvor mye japanerene utskiller gjennom urinen.

Denne metastudien sier, at japanerene får i seg mellom 1 og 3 mg om dagen. Den japanske offisielle tilrådningen sier max 3 mg.

For meg ser det ut til at Dr. Abraham, Flechas og Brownstein mest ser på hvor mye jod de utskiller. Jeg  tenker at bare sunn fornuft tilsier at de ikke spiser 12.5 mg om dagen. Når man ser hvor mye jod tang inneholder:

Dette er de 3 mest spiste tangsortene i Japan. Kombu står visst for 25% av konsumpsjonen. Den inneholder jo mye jod, 2.3 mg pr gram. Så spiser man 5 gram av den, så får man i seg 12 mg jod. Men de spiser jo ikke 5 gram av den hver dag. Og de andre tangsortene inneholder mye mindre jod. I følge den metastudien over, så spiser hvert hushold i Japan kun 450 gr kombu i året. Det er 2.5 medlemmer i hvert hushold. Så japanerene spiser i gjennomsnitt 0.5 gr kombu om dagen. Fisk inneholder bare jod i microgrammengder, som 110 mcg i 100 gr torsk. Så det bidrar allikevel lite. Jeg synes de 1 til 3 mg virker mye mer sannsynig. Det kommer også mye an på tilberedningen. Så mye som 99% av jodi tangen kan fordampe ved kokning.

Langtids bruk

Jeg har ikke planer om å ta store doser jod i årevis. Når urinprøve viser 95% utskillelse, så vil jeg gå ned til en vedlikeholdsdose. Jeg tenker jeg vil ta de mengdene japanererne får, 2,5 mg ca.

Jeg ser folk i jodgruppene tar store mengder jod, fra 50 mg og oppover, i årevis. Det virker ikke fornuftig på meg. Det å ta store doser er noe man bare gjør i en periode, til man har oppnådd et godt jodnivå. Det sies at man skal opp på 50 mg for å detoxe brom og fluor. Men den detoxen må jo bli ferdig en gang. Jeg tror det er hardt for nyrene å skulle utskille all den joden over tid. Det vil jeg i hvert fall ikke utsette mine nyrer for.

Mine erfaringer

Det er veldig forskjellig hvor mye jod folk starter på. Mange gjør som meg og begynner på 1 dråpe 2%, dvs 2.5 mg. Har man Hashimotos eller Graves, så er de fleste litt forsiktige. Jeg kastet meg ikke ut i det.  Jeg tok denne Iodine loading testen først, rent bortsett fra å lese bøker og se på videoer på You Tube av Brownstein og Flechas. Her ser du min test:

“The spot test” er morgenurinen. En prøve av den samles separat. Så samler man urinen i et døgn, og tar en prøve av den og sender. Jeg tror det er kun Bioechorence.eu som selger denne type test i Europa, https://www.biocoherence.eu/en/shop/. De sender testene til Hakala i USA, så det tar litt tid.

Man kan selvfølgelig også ta en vanlig døgnurintest. Det får man gjort i det norske helsevesen. Men det er helt ukjent i det danske helsevesen. Som så mye annet.

Jeg synes man absolutt skal teste før man begynner. Så kan man se hva jod gjør med en.

Jeg ble overrasket over at jeg ikke er i større mangel. 81% er ikke så dårlig. Mange har 40, 50%. Eller mindre. Kan det være at jeg bor ved havet? Man opptar faktisk jod også fra luften. Jeg bruker også havsalt, og er ikke redd for salt.  Jeg har dog symptomer på jodmangel. Jeg hadde veldig tørr hud på kroppen, jeg har nesten ikke øyenbryn, og det er i ytterkant de er blitt borte. Jeg svetter ikke. Fryser. Og så er det selvfølgelig min hypotyreose.

Noen sier, at man ikke kan bedømme den jodprosent riktig når man har brom og fluor i kroppen. Jeg vet ikke noe om det. Jeg har ikke sett Dr. Brownstein skrive noe om akkurat det.

Jeg ble veldig trett da jeg begynte med jod. Da jeg tok doser på 25 mg i begynnelsen, så ble jeg så trett at jeg måtte ligge ned.Noen i jodgruppene sa, det er bare detox. Men jeg følte det var noe annet. Jeg har hatt mye detox tretthet i mitt liv. Andre sa det kunne være snakk om binyrene. Jeg vet ikke, hva det var. Jeg gikk mye ned på dosen. Jeg bruker faktisk et pendul. Jeg vet ikke om jeg alltid stoler på pendulet. Men det har fungert veldig godt for meg med joden. I et par måneder sa pendulet at jeg skulle ta 1 dråpe, 2 dråper, 5 dråper. Det varierte fra dag til dag. Jeg bruker 2% Lugols. Etter 2 måneder sa det plutselig, ta 20 dråper, dvs. 50 mg. Og det har jeg nå tatt de fleste dager i en måneds tid. Uten den trettheten. Jeg har fått mer energi enn jeg har hatt på mange år. Jeg har også dager hvor jeg er mer trett. Men ikke den overveldende trettheten som jeg hadde til å begynne med.  Det er vanskelig å sette ord på det. Men det er som at jeg har mer styrke i ryggraden. Jeg savner det virkelig hvis jeg glemmer å ta min jod, og drar av gårde uten. Dog tar jeg ca 1 jodfri dag i uken, for å gi kroppen en sjanse til å utskille det som joden har “løsnet”, og for å gi nyrene en liten hvil. Nå 15 juni 2020 har jeg gått ned til 25 mg. Jeg følte, at jeg fikk litt vondt i nyrene. Jeg gikk ned for å være på den sikre siden. Jeg har lest om mennesker som har fått nyreproblemer på protokollen. Har man dårlige nyrer, så skal man nok være forsiktig. Så ville jeg ta noen få mg.

Man må absolutt regne med detox. I USA har de veldig mye brom i kroppen. Jeg ser i Dr. B’s bok, at han har pasienter med brom på 20. Det er derfor mye snakk om brom detox i US gruppene. Man blir trett, får hodepine, kan få et rødt utslett som kalles Cherry angioma.  Det er visst litt  vanskeligere å bli fri av fluor.  Man får hodepine, kan få hjertebank og bli litt opphisset. Jeg har faktisk følt meg litt sånn i det siste, minus hodepinen.

Veldig mange får “fornemmelser” rundt skjoldbruskkjertelen den første tiden. Man antar det skyldes at kjertelen suger til seg jod nå som den er tilgjengelig. Noen kan til og med se og føle, at kjertelen vokser. Jeg har som sagt, kun ca 10 % tilbake av min kjertel. Men jeg hadde også fornemmelser i kjertelområdet. Det sies faktisk, at vevet rundt kjertelen kan holde like mye jod som selve kjertelen. Hvis du ikke er hverken hyper eller hypo, så ville jeg ikke bekymre meg om det.

Jeg tror ikke jeg noen gang  kommer til å gå over 50 mg. Men vil oppdatere denne posten etterhvert. Oppdateringer vil komme nederst.

Jeg følger ikke protokollen til punkt og prikke. Jeg tar ikke 1000 mg niacin og 300 mg riboflavin. Man bør begynne lavere i hvert fall. Jeg ville tatt 250 mg niacin første kvelden, jeg tar det om kvelden. Jeg fikk niacinflush en av de første gangene jeg tok det. Jeg ante ikke hva det var. Jeg ble varm, rødt uslett på ben og armer. Jeg ble litt redd. Jeg ringte til legevakten, ha ha. Men det er altså ikke farlig, og går over etter en halv times tid. Men ikke behagelig. Urinen blir gul av niacin, så ikke bli bekymret over det.

Det ATP cofactors gjør, ved siden av å få joden til å virke bedre, er å gi energi. Jeg tar 500 mg niacin om kvelden og 100 mg riboflavin 2 ganger om dagen.

Jeg tenker jeg tar ca 3000 mg vit C om dagen. Jeg tar et pulver, så vet ikke helt nøyaktig. Jeg får veldig syre av mye C-vitamin. Men jeg tåler denne link til ester c pulver. Husk, jeg får ikke noe penger for å linke til noe. Det er kun for å hjelpe hvis andre også får syre når de tar litt mye C vitamin.

Obs! Ferritin. Ferritinet kan gå ned på høy dose jod. Så følg med på det.

Jeg bruker havsalt i maten fra før. Jeg har tatt den saltloading prosedyren flere ganger. Men jeg har ikke fått til det med rikelig urinering i den forbindelse. Jeg synes allikevel det har hjulpet.

Konklusjon

Jeg tror jod er noe man intuitivt føler man skal prøve, hvis det er riktig for en. Jeg så folk skrive om det i US grupper, og fattet interesse med det samme. Som med LDN. Når jeg får en sånn følelse, så går jeg for det. Jeg kjenner det er godt for meg .Føler meg sterkere. Den tørre, skjellete huden jeg har hatt på benene i alle de 20 årene jeg har hatt Hashimotos, er borte. Som jeg trodde aldri ville skje. Jeg har begyndt å svette litt igjen.

Hvis du føler på samme måte, så synes jeg du skal prøve. Men sett deg ordentlig inn i det. La det ta den tiden det tar til du er klar til å begynne.

Som du ser, så er jeg ikke helt glad. Jeg tok en ny, dyr Hakala test for en måneds tid siden. Og jeg ble ikke glad over resultatet. Som du ser, så var min jod “saturation” gått NED. Og mitt brom var gått OPP. Veldig deprimerende. Det eneste som var blitt litt bedre, er fluor. Som jeg jo er veldig oppsatt på å få ut av kroppen.

Uff, jeg ble både forvirret og lei meg da jeg så disse resultatene. Brian Haviland minte meg på dette med “false positive”. Dvs. når man har veldig stor  jodmangel, så kan kroppen ikke oppta joden, man har ikke frie symporters. Kanskje sitter det fluor og brom på dem, eller også så har man bare for få.  Den skylles derfor ut, og det ser ut på testen som at man ikke har så stor mangel. Jeg må si, at jeg undret meg også over at jeg hadde 81% på min første test. Mange venter med å teste til de har tatt jod en stund, nettopp pga dette. Jeg er allikevel glad for at jeg tok den første testen, for jeg ville gjerne se hvor mye fluor og brom jeg hadde før jeg begyndte.

Du ser også, at det står på testen, at jeg nok har for få jodreseptorer. Ellers så mistenker jeg at den høye brommen skyldes at jeg har fått ny sofa og nye gardiner dette året.

Hvordan har jeg det?

Jeg har det veldig godt på jod. Jeg føler meg bedre. Mer våken, mer energi. Huden er mye mindre tørr, og neglene er bedre, sterkere. Jeg vil absolutt ikke stoppe. Jeg har gått litt ned i dose. Det er fordi jeg føler at mine nyrer ikke tåler det så godt. Og mitt creatinin har også steget. Jeg tar mellom 2,5 og 15 mg jod nå. Jeg tror ikke jeg kommer til å gå opp i dose igjen. Jeg fordeler dosen over dagen, dette for å overbelaste nyrene. Jeg vet ikke om det betyr noe.

Jeg kommer nok til å ta testen igjen. Men siden den er så dyr, blir det kanskje et par år til. Jeg kommer til å skrive enda et jodoppslag. Hvor jeg fokuserer en del på studier og hvor jeg ikke skriver om protokollen, men heller litt mindre doser jod. Altså microgram doser.

https://www.drbrownstein.com/

Masse god info om jod, bor og mye annet, https://www.hakalalabs.com/blog.asp

Side med mange studier og artikler, https://www.optimox.com/iodine-research

Kjøp av iodine loading urintest i Europa, https://www.biocoherence.eu/

Kjøp av en billigere urin spottest for jod, Et tysk lab, man må sende dem en mail. I Norge får man testet i helsevesnet, så dette er mest for dansker og svensker, https://www.dr-kirkamm.de/labortest/jod-im-urin

God Facebookgruppe om jod, Iodine Protocols

2 kommentarer

 1. Ilkay

  Hei. Dette var kjempe bra innlegg. Jeg lurer på hvor du får tak i lugol dråpene?

  • L S-L

   Hei Ilkay!

   Takk for de gode ord. Jeg går ut fra at du bor i Norge. Du må bare google litt, så kommer det et par sider som har Lugols. Jeg vil ikke linke til dem, det er så dyrt, så det er ikke firmaer jeg vil reklamere for. Alle tar jo en voldsom avanse i Norge, selv om noe sikkert er toll.

   Jeg er i gang med å oppdatere dette oppslaget litt. Jeg har oppdatert den engelske versjonen. Jeg tar ikke selv så store doser lenger. Hvis du har din skjoldbruskkjertel , så vil jeg be deg være litt forsiktig. Jeg har et annet oppslag Jod for begynnere. Det står også om jod under alle oppslag om antistoffer i min antistoffserie.

   Lykke til, Liv

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

© 2023 THYROIDBLOG.COM

Tema av Anders NorénOpp ↑