Jeg må innrømme, at jeg har vært veldig uvitende om hvordan NDT lages. Frem til nå nylig. Jeg kunne selvfølgelig være litt flau over det, men det velger jeg å ikke være. Det er så mye å lære hele tiden om stoffskiftesykdommer, vi må bare være åpne og lære. Ofte tar vi feil, ofte tar jeg feil. Jeg har sagt til folk, at thyroidekstrakt som Thyrogold og Metavive er det samme som NDT. Det er det IKKE. Det er svakere produkter. Hvorfor vil jeg forklare her. Det meste av denne infoen har jeg fått fra Chris på Pim Pom products, også bildene. Takk Chris.

3 typer kjertel brukt i medisiner og tilskudd

1  Helt desiccated thyroide pulver

Dette er det hele pulveret som kommer når man maler frysetørret, hel kjertel til et pulver. Det behandles ikke ytterligere. Frystørring nedbryter celle membranene og all væske trekkes ut. Så blod og cellevæsken fjernes. Du har alt som ikke er væske.

Dette er typisk dette man får i thyroide kosttilskudd. Det kan inneholde opp mot 40% fett. Pim Pom selger et slikt løst pulver.

2  USP desiccated thyroid powder/ desiccated thyroid BP

Dette er hva du får etter å ha fjernet fettet og oljen fra det rå pulveret. USP står for US Pharmacopeia, and BP for British Pharmacopoeia.  US og  britisk standard er den samme. “Desiccated thyroid has been described in the United States Pharmacopoeia for a century as the cleaned, dried, and powdered thyroid gland previously deprived of connective tissue and fat… obtained from domesticated animals that are used for food by man”.

Når du fjerner all fett og olje, så fjerner du cellemembranene og blodårene og alt annet som ikke vannløslig. USP pulver består for det meste av protein, og da i hovedsak av thyroglobulinet. Det er det man vil bli sittende igjen med, det er der hormonet lagres.

Dette pulveret inneholder typisk 38 mcg T4 og 9 mcg T3. Hvis det er sterkere, blir det oppblandet med laktose eller dextrose til denne styrken.

USP desiccated pulver er det som brukes i alle medisinale NDT. Det er også det som brukes i Pim Poms Tru Thyroid, og det som vil bli brukt i deres kommende produkt, Thryve.

3  Thyroid ekstrakt/Proloid

Legg merke til at det ikke står “desiccated” på denne. Dette er hel kjertel som har blitt blendet. så endrer man temperaturen og PH på blandingen til thyroglobulinet denaturerer, stivner, og utskilles. Dette ble laget under navnet Proloid tidligere, men det lages ikke lenger. Det er en ganske vanskelig og dyr prosess.

Jeg har fått disse bildene fra Pim Pom. På det første ser du forskjellen på det rå pulveret og NDT, det mørkere til venstre er det råe. På det andre ser du den uappetittelige guffa som renses ut av det rå pulveret. Du ser både det gule og brune fettet, og blodet.


Hvordan tester man NDT?

Det er en del snakk om dette nå. Pasienter som er rasende på produsentene av NDT, som spør “Hvorfor tester de ikke bedre?”

Det er veldig dyrt å teste NDT. Den beste testen er definert i National Formulary 24 i US Pharmacopeia. Det er en enzymtest som nedbryter kjertelpulveret over 24 timer. Så blir det nøyaktige T4 og T3 målt ved væskekromatografi. Måleutstyret koster en formue. Å få testet en enkelt prøve på et laboratorie koster mellom 30 000 og 50 000 kroner.  Jeg vet ikke hvor ofte det blir foretatt denne testen. Jeg vet heller ikke om det er produsentene av NDT pulveret eller firmaene som produserer selve medisinene som skal utføre den. Hvis du har noe info på dette, må du veldig gjerne sende meg det.

Helt små firmaer som Pim Pom har selvfølgelig ikke råd til dette. Chris på Pim Pom sier at de samarbeidet med myndighetenei Thailand om å få et slike utstyr til Thailand, men at dette har gått i stå nå under korona. Forhåpentlig blir det noe av senere.

Det finnes også en annen metode, den som ble brukt fram til 50, 60 årene, den uorganiske jodidtesten. Den bygger på at man kjenner forholdet mellom T4 og T3 i f.eks. porcine NDT. Som er 4:1.  Så ved å måle jodid mengden i materialet, kan man avgjøre om innholdet ligger innenfor den lovlige referanserammen gitt i farmakopien. Som du vet, så inneholder alle T4 molekyler 4 jodatomer, og T3 molekylet inneholder 3 jodatomer. Det blir selvfølgelig ikke like nøyaktig. Det er denne metoden de bruker på Pim Pom .

Som jeg skriver i denne posten om medisinkvalitet  så er det viktig å følge med på hvordan man føler seg når man begynner på en ny batch av NDT. Ta puls og temperatur. Så er man ganske så sikker.