Dette er en fast post hvor jeg vil skrive litt kortere, aktuelle innlegg. Det kan være noe jeg har lest eller tenker på, eller noe jeg vil anbefale. 

Om å gi og få råd i Facebook grupper.

Stoffskiftegrupper på  Facebook er viktige for oss stoffskiftesyke. Det kan være til stor hjelp, både hva angår støtte og at vi ser, vi er ikke de eneste som ikke får en god behandling. Vi kan også få gode råd som fører til at vi får det bedre. Men vi kan også få dårlige råd, vi kan få råd som er direkte farlige for oss. Og dek kan være konflikter og vanskelige ting som skjer. Man må spørre seg hva man får ut av det, og hvordan man har det med å være der. Facebook suger oss inn, i hvert fall skjer det med meg. Det er ikke alltid det føles like godt. Jeg holder meg derfor mer og mer vekk. Men nå har jo jeg bloggen her. Facebookgruppene kan være et godt sted  å både få og gi hjelp.

Det er viktig å gi en del opplysninger når man ber om råd. Selv om man synes man spør om noe annet enn stoffskiftenivåer, så er det godt å inkludere blodprøvesvar. De andre må vite sikkert, at ditt stoffskifte er i orden. Skriv om du tar medisin eller ikke og  hvilken medisin og dose. Oppgi TSH, FT4, FT3, T3 og antistoffer hvis du har det. Husk referansene. Skriv når på dagen prøven er tatt. Så gjør du det enklere for andre å gi et godt svar.

Jeg ser mye underlig rådgivning på FB. Her om dagen leste jeg et oppslag i en engelsktalende gruppe. Det var en som klaget over at hun frøs, hun hadde også lav kroppstemperatur. En admin i gruppen spurte om hennes blodprøvesvar. Hun hadde bare et ett års gammelt, hvor TSH var rundt 1, både FT4 og FT3 var i den lave ende av referansen. Adminen sa så, du trenger T3. Vi visste ikke noe om hun tok medisin, i tilfellet hva slags medisin. Hvordan kan man da vite at hun trenger T3? Vi vet a thun trenger å få sin FT3 høyere, men vi vet ikke noe om hva som skal til. Hvis hun ikke tar noen medisin, kanskje hun trenger jod. Eller sannsynligvis noe T4 medisin. Hvis hun tar T4 medisin, så trenger hun å øke dosen betraktlig. Først når FT4 ligger i øvre del av referanse, kan vi vite om hun trenger T3. TSH var også underlig lav, med de lave tallene. Men når på dagen var prøven tatt? Var det tatt om ettermiddagen kunne det muligvis forklare den lave TSH. Var den tatt om morgenen, kan det være noe annet galt, noe høyere opp i systemet, hypofyse/hypotalamus. Derfor er det viktig å vite når på dagen prøven er tatt. For TSH er det hormonet som varierer mest over dagen, den er høyeste om morgenen og lavest om ettermiddagen.

Enda var dette ikke så ille.  I de danske stoffskiftegruppene leser jeg veldig mye dårlig rådgivining. Folk som ikke kan NOE om emnet, gir råd i øst og vest. Det er selvfølgelig hederlige unntak.  Det er derfor ikke så mange stoffskiftegrupper som jeg vil anbefale. Jeg er med i grupper over hele verden. Men jeg synes de fleste er ganske dogmatiske. Eller også er kunnskapsnivået ikke så høyt.  Noen er sutregrupper, det er særlig en US gruppe jeg tenker på. Det har lett for å bli sånn rett og galt, hvor et syn er det riktige og så er det ikke rom for diskusjon. Mange vil kanskje mene at jeg selv er skråsikker. Og det er riktig, i sær når det gjelder optimale stoffskifteverdier. Men jeg er allikevel åpen for å lære, og har andre gode, underbyggede argumenter, så er jeg ikke blek for å innrømme at jeg tok feil. Ikke at jeg LIKER det 🤣, men jeg får da sagt det. Nå som jeg har denne bloggen, tror jeg en del gjerne vil sette meg på plass, vi skal ikke tro vi er noe. Men jeg har lest og studert, så jeg synes jeg har lov til å tro det. Jeg har betalt prisen, så og si. I noen grupper er det maktkåte admins som styrer, det er også noe skitt. Noen kan være ganske ubehagelige.

Jeg vil anbefale alle å gå med i en norsk gruppe. Den er faktisk den beste jeg kjenner til. » Lavt stoffskifte- behandling med thyroid».   Jeg vil oppfordre dansker til å melde seg inn i disse gruppene. Der er et helt annet kunnskapsnivå enn i de danske grupper. Der er mange som vet noe om stoffskiftet og også om vitaminer og mineraler.

Jeg skriver ikke dette ut i fra norgespatriotisme. Jeg er heller ikke bare norsk mer. Jeg er norskdansk. Jeg velger å bo her i Danmark. Jeg skriver det fordi jeg så gjerne vil at mine danske landsmenn skal få det bedre. Jeg opplever at vi her i Danmark er mye sykere av vår stoffskiftesykdom enn nordmennene. Legene holder oss så underdoserte, med den følge at vi blir overvektige, får hjerteproblemer og diabetes.

Både legene og pasientene i Norge kan mer enn oss i Danmark. La oss lære av dem, og håpe at de danske legene også vil lære av sine norske kollegaer. De danske legene er antagelig for arrogante til det. Men det trenger ikke vi være. Og husk, når du lærer mer så breder det seg, du kan bringe det videre.

Antistoffer produseres inne i skjoldbruskkjertelen

28 januar 2021

Det er viktig å vite at antistoffer mot stoffskiftet lages I kjertelen, ikke i lymfen. Det betyr, at hvis du har fjernet kjertelen eller har bare en liten del tilbake, som meg, jeg har 10%, så kan du ikke få store mengder antistoffer. Etter en thyreoidektomi, vil antistoffnivået komme helt ned i løpet av noen måneder.

Lymphocytes resident in the thyroid, not lymphocytes in lymphoid organs, produce the anti-thyroid antibodies. Usually, when the thyroid is removed, the production of autoantibodies ceases.

Thyroid Autoimmunity: Role of Anti-thyroid Antibodies in Thyroid and Extra-Thyroidal Diseases

Hvis man har en liten rest tilbake, så kan det nok produsere litt antistoffer. Men ikke store mengder. Dette har betydning  hvis man tar jod f.eks . Jeg er selv blitt fortalt i en ganske jodfobisk stoffskiftegruppe på Facebook, at selv om jeg ikke har noe særlig kjertel tilbake, så kan jeg få en TRAS, TRAb oppblomstring som kan forårsake både Basedow og Graves dermopati. Dvs, disse antistoffer kan forårsake skader andre steder i kroppen enn i kjertelen. Dette er galt. jeg kan IKKE få en TRAb oppblomstring når jeg har så lite kjertel.

Lev vel, Liv

Paranøtter kan gi over eller underdose av selen

29 januar 2021

Jeg ble inspirert til denne kommentaren da jeg leste Green doctors’ siste nyhetsbrev. Det er et godt brev med info om selen. MEN det anbefales å spise 4 paranøtter om dagen. Det står ingen forbehold i forhold til selen overdose. Selen er et av de få mineraler som kan gi alvorlige symptomer ved for høye nivåer.

  • Kvalme
  • Hvitløksånde
  • Metallsmak
  • Utslett og rødme
  • Hårtap
  • Feber
  • Hjerte, lever og nyreproblemer

Problemet med å bruke paranøtter som kilde til selen, er at man har funnet at innholdet av selen varierer veldig mye. Fra veldig lite til veldig mye. En studie sammenlignet innholdet fra nøtter produsert i to ulike områder i Brasil. Det er jo der de hovedsaklig vokser, derav navnet «brazilnuts».

De fant at seleninnholdet i de to områdene varierte veldig mye. Og innholdet av selen i individuelle nøtter spant fra 0,03 til 521 μg/g. Får man 4 slike sterke nøtter, vil dosen bli flere tusen mcg selen! Hvis vi sier at 1 nøtt veier 3 gram, så vil 1 nøtt gi 1560 mcg. Man får jo ikke 4 slike sterke nøtter, men du ser hvor forskjellig innholdet er. Selenium content of Brazil nuts from two geographic locations in Brazil

En annen veldig alvorlig ting med paranøtter, er at de inneholder veldig mye barium. Nå som jeg vet dette, ville jeg aldri spise det hver dag.

Brazil nuts are exceedlngly high in barium. For instance, it has been reported
that land plants contain about 14 ppm of barium but Brazil nuts may contain up to 4,000 ppm
(Bowen 1966). Barium deposits in muscles and bone in humans

I de amerikanske jodgruppene jeg er med i, frarådes bruken av paranøtter veldig sterkt. Men hvis man hele tiden får målt sitt selen nivå, så gjør det kanskje ikke det store. Her i Danmark er det mange som ikke får målt det , så her vil jeg si det er tryggest å ta selen i pilleform. Selenmethionin skal være den beste formen. Eller spise mye annen selenrik mat.

Noe jeg leste med stor interesse i nyhetsbrevet, var at legene nå mente at 3 umol/L var det riktige nivået å ha. Dette er langt over den gjeldende referanse i Norge, som er 0,6-1,8 umol/L. Det er godt nytt for meg, jeg ligger på 1,9 umol/L. Jeg har vært litt redd for å ta selen pga dette, men har tatt i moderate doser da min hårmineralanlyse viste selen midt på treet. Nå kan jeg ta selen uten å bekymre meg.

Men som sagt, jeg tar selen som tilskudd.  Nå har jeg forhåpentligvis gitt deg litt kunnskap, slik at du kan ta et informert valg.

Lev vel, Liv