Nr 1:Om å gi og få råd i Facebook grupper.

Stoffskiftegrupper på  Facebook er viktige for oss stoffskiftesyke. Det kan være til stor hjelp, både hva angår støtte og at vi ser, vi er ikke de eneste som ikke får en god behandling. Vi kan også få gode råd som fører til at vi får det bedre. Men vi kan også få dårlige råd, vi kan få råd som er direkte farlige for oss. Og det kan være konflikter og vanskelige ting som skjer. Man må spørre seg hva man får ut av det, og hvordan man har det med å være der. Facebook suger oss inn, i hvert fall skjer det med meg. Det er ikke alltid det føles like godt. Jeg holder meg derfor mer og mer vekk. Men nå har jo jeg bloggen her. Facebookgruppene kan være et godt sted  å både få og gi hjelp.

Det er viktig å gi en del opplysninger når man ber om råd. Selv om man synes man spør om noe annet enn stoffskiftenivåer, så er det godt å inkludere blodprøvesvar. De andre må vite sikkert, at ditt stoffskifte er i orden. Skriv om du tar medisin eller ikke og  hvilken medisin og dose. Oppgi TSH, FT4, FT3, T3 og antistoffer hvis du har det. Husk referansene. Skriv når på dagen prøven er tatt. Så gjør du det enklere for andre å gi et godt svar. 

Jeg ser mye underlig rådgivning på FB. Her om dagen leste jeg et oppslag i en engelsktalende gruppe. Det var en som klaget over at hun frøs, hun hadde også lav kroppstemperatur. En admin i gruppen spurte om hennes blodprøvesvar. Hun hadde bare et ett år gammelt, hvor TSH var rundt 1, både FT4 og FT3 var i den lave ende av referansen. Nå kan man ikke si noe om et år gamle blodprøver, annet enn hvordan tingene var da.

Men adminen sa, du trenger T3. Vi visste ikke noe om hun tok medisin, i tilfellet hva slags medisin. Hvordan kan man da vite at hun trenger T3? Vi vet at hun trengte å få sin FT3 høyere for et år siden, men vi vet ikke noe om hva som skal til. Hvis hun ikke tar noen medisin, kanskje hun trenger jod. Eller sannsynligvis noe T4 medisin. Hvis hun tar T4 medisin, så trenger hun å øke dosen betraktlig. TSH var også underlig lav, med de lave tallene. Men når på dagen var prøven tatt? Var det tatt om ettermiddagen kunne det muligvis forklare den lave TSH. Var den tatt om morgenen, kan det være noe annet galt, noe høyere opp i systemet, hypofyse/hypotalamus. Derfor er det viktig å vite når på dagen prøven er tatt. For TSH er det hormonet som varierer mest over dagen, den er høyeste om morgenen og lavest om ettermiddagen. 

 Enda var dette ikke så ille. Jeg har tidligere anbefalt et par norske grupper. Men jeg ser så mye dårlig rådgivning også i dem, at jeg kan ikke gi en anbefaling. Jeg håper du ikke ber om råd på FB og følger de råd du får uten å tenke deg om. Her vil jeg omtale noen av de dårlige eller farlige råd jeg ser folk gi på FB.

Hvis du selv leser disse to postene, så vil du vite mer enn de fleste på FB:

Til deg som er ny

Optimale stoffskifteverdier

Du vil kunne sammenligne dine egne blodprøvesvar med det jeg skriver der.

Jeg så akkurat et litt alvorlig tilfelle i den norske gruppa. Lavt stoffskifte-behandling med thyroid. En kvinne skrev, at hun hadde det dårlig, trett og plaget av skjelvinger. Hennes TSH var 2.5, FT4 15 og FT3 5.5. Hun var på en liten dose, 25 mcg Eutyrox.

Husk at skjelving er et symptom på for høyt stoffskifte, ikke for lavt. Trett kan man være både med for høye og for lave verdier.

Hun fikk mange råd, men alle var dårlige. De snakket om den høye TSH, at man ikke bør ha over 1 når man tar T4 medisin og at hun måtte øke dosen. Og det er riktig, de fleste bør ikke ha TSH over 1 på T4 medisin. Men man må alltid se på de frie hormoner, FT4 og FT3. Og denne kvinnen hadde FT3 på 5.5. Det er faktisk i den litt høye ende når man tar kun T4. Og hun hadde også tremor, skjelvinger. De rådet henne til å doble dosen. Hun skulle altså øke med 175 mcg pr uke! Det er en alt for stor økning på en gang. Hun takket for de gode rådene.

Oppslaget var et par dager gammel da jeg så det. Jeg skrev med det samme, dette er ikke gode råd. Du må ikke øke, du kommer til å få det dårlig. Og hun svarte tilbake, takk Liv, det var det som skjedde. Jeg tok 50 mcg i to dager og fikk det så dårlig, at jeg måtte på legevakten. Legen der mente jeg var overdosert. Som hun var. 

Problemet er at mange i den gruppa tror at man skal ha FT3 høyt i referanse når man tar T4 medisin. Det skal man ikke. De tror også, at friske mennesker har FT3 høyt i referanse. Det har de ikke. Du kan lese alt om det på Optimale stoffskifteverdier oppslaget. Jeg tror de har disse misforståelsene fra STTM.  Jeg vet det står der. 

Denne kvinnen var antagelig heller litt overdosert enn underdosert. Jeg rådet henne til å gå ned med 25 mcg i uka. Og se om skjelvingen ga seg når FT3 kom litt nærmere 5. Mange friske voksne kvinner har en FT3 rundt 5, el litt under 5. Så det kan godt føles for høyt med 5,5 for en som omdanner veldig godt, som hun gjorde. Med en konverteringsratio helt i topp, på 0.36. Det står om konverteringsratio i posten over. Hennes høye TSH kan skyldes, at hennes kjertel fremdeles produserer mye hormon. TSH øker når kjertelen sliter med å produsere, og det kan være det som skjedde her. Vi produserer ca 90 mcg T4 om dagen, så hun produserer fremdeles mesteparten selv. Jeg vil tro hennes problem er jodmangel, hun hadde ikke særlig forhøyet anti-TPO. Det kan være at et jodtilskudd kunne gjøre at hun kunne slutte med medisin. Tenker man på å ta jod, så bør man lese Jod for begynnere

Jeg så ingen av dem som hadde gitt råd om doseøkning, si beklager. Lei for at jeg tok feil, og du fikk det dårlig. 

Jeg har forsøkt å forklare i den gruppa, at man trenger ikke en høy FT3 når man omdanner godt, man omdanner mer T3 hele tiden. Men som alle vet, man blir ikke profet i eget land. Det er mye Jantelov i Norge. Selv om Danmark egentlig er Janteloven hjemland, så er det mye mer av den i Norge. Det virker som mange der sitter helt fast i sine overbevisninger. Selv ikke når man kan begrunne sine påstander om hva som er normale, friske stoffskifteverdier med vitenskaplige studier, klarer enkelte å ta ting til seg. Det er kanskje mest et spørsmål om ego, man vil ha rett og kan ikke lære nytt. Så vidt jeg vet, har STTM ingen vitenskap bak sine påstander om hva som er normale stoffskifteverdier. Det har jeg. 

Helt generelt, se på hva folk bygger sine påstander på. Er det noen god vitenskap, gjerne flere forskjellig studier som sier det samme. Eller det bare noe man tror eller mener? Jeg forsøker alltid å være tydelig på hva som er egne meninger, og hva vitenskapen sier. Når jeg kommer med egne meninger, forsøker jeg også alltid å begrunne det jeg kommer med. 

Når man tror alle må ha høy FT3, så rådgir man mange feil. Man sier, du trenger T3 medisin. Til folk som ikke trenger T3. Det kan være de trenger litt mer T4. Man må alltid se på hvor godt eller dårlig folk omdanner. Det er dårlige omdannere som trenger T3 medisin. Den T3 som kroppen selv lager er mer behagelig . Veldig mange sliter med syntetisk T3, de får hjertebank osv. Så ikke begynn med det før du trenger det. Men vent heller ikke når du trenger det. 

Dette med å fortelle nesten alle at de trenger T3, er det dårlige rådet jeg ser mest . Hvis du leser mine to poster, så vil du selv kunne vurdere, om du trenger T3 medisin. 

Jeg ser mange hevde i denne norske gruppa, at man skal ha FT4 midt i referanse når man tar T4 medisin. Det er også en misforståelse fra STTM.  Noen få stoffskiftepasienter omdanner så godt at de kan ha FT4 midt i referanse. Det vil som oftest være folk som ikke har vært syke så lenge. Som kvinnen over. Men de fleste omdanner dårligere og dårligere med tiden. Derfor trenger de fleste på T4 medisin FT4 i øvre tredjedel av referanse. Hvis man må ha FT4 helt øverst i referanse for å ha en god nok FT3, så synes jeg, man godt kan prøve med T3 medisini tillegg til sin T4 medisin, og se om det føles bedre. 

Nå kjenner du noen av de mest vanlige misforståelsene i FB grupper. Ser jeg andre eksempler som jeg mener vil ha generell interesse, så vil jeg oppdatere denne kommentaren. 

Nr 2: Antistoffer produseres inne i skjoldbruskkjertelen

28 januar 2021

Det er viktig å vite at antistoffer mot stoffskiftet lages I kjertelen, ikke i lymfen. Det betyr, at hvis du har fjernet kjertelen eller har bare en liten del tilbake, som meg, jeg har 10%, så kan du ikke få store mengder antistoffer. Etter en thyreoidektomi, vil antistoffnivået komme helt ned i løpet av noen måneder.

Lymphocytes resident in the thyroid, not lymphocytes in lymphoid organs, produce the anti-thyroid antibodies. Usually, when the thyroid is removed, the production of autoantibodies ceases.

Thyroid Autoimmunity: Role of Anti-thyroid Antibodies in Thyroid and Extra-Thyroidal Diseases

Hvis man har en liten rest tilbake, så kan det nok produsere litt antistoffer. Men ikke store mengder. Dette har betydning  hvis man tar jod f.eks . Jeg er selv blitt fortalt i en ganske jodfobisk stoffskiftegruppe på Facebook, at selv om jeg ikke har noe særlig kjertel tilbake, så kan jeg få en TRAS, TRAb oppblomstring som kan forårsake både Basedow og Graves dermopati. Dvs, disse antistoffer kan forårsake skader andre steder i kroppen enn i kjertelen. Dette er galt. jeg kan IKKE få en TRAb oppblomstring når jeg har så lite kjertel.

Lev vel, Liv

 

Nr 3: Ny kunnskap om selen

29 januar 2021

Jeg ble inspirert til denne kommentaren da jeg leste Green doctors’ siste nyhetsbrev. Det er et godt brev med info om selen. MEN det anbefales å spise 4 paranøtter om dagen. Det står ingen forbehold i forhold til selen overdose. Selen er et av de få mineraler som kan gi alvorlige symptomer ved for høye nivåer. 

  • Kvalme
  • Hvitløksånde
  • Metallsmak
  • Utslett og rødme
  • Hårtap
  • Feber
  • Hjerte, lever og nyreproblemer 

Problemet med å bruke paranøtter som kilde til selen, er at man har funnet at innholdet av selen varierer veldig mye. Fra veldig lite til veldig mye. En studie sammenlignet innholdet fra nøtter produsert i to ulike områder i Brasil. Det er jo der de hovedsaklig vokser, derav navnet “brazilnuts”. 

De fant at seleninnholdet i de to områdene varierte veldig mye. Og innholdet av selen i individuelle nøtter spant fra 0,03 til 521 μg/g. Får man 4 slike sterke nøtter, vil dosen bli flere tusen mcg selen! Hvis vi sier at 1 nøtt veier 3 gram, så vil 1 nøtt gi 1560 mcg. Man får jo ikke 4 slike sterke nøtter, men du ser hvor forskjellig innholdet er. Selenium content of Brazil nuts from two geographic locations in Brazil

En annen veldig alvorlig ting med paranøtter, er at de inneholder veldig mye barium. Nå som jeg vet dette, ville jeg aldri spise det hver dag.

Brazil nuts are exceedlngly high in barium. For instance, it has been reported
that land plants contain about 14 ppm of barium but Brazil nuts may contain up to 4,000 ppm
(Bowen 1966). Barium deposits in muscles and bone in humans

I de amerikanske jodgruppene jeg er med i, frarådes bruken av paranøtter veldig sterkt. Men hvis man hele tiden får målt sitt selen nivå, så gjør det kanskje ikke det store. Her i Danmark er det mange som ikke får målt det , så her vil jeg si det er tryggest å ta selen i pilleform. Selenmethionin skal være den beste formen. Eller spise mye annen selenrik mat. 

Noe jeg leste med stor interesse i nyhetsbrevet, var at legene nå mente at 3 umol/L var det riktige nivået å ha. Dette er langt over den gjeldende referanse i Norge, som er 0,6-1,8 umol/L. Det er godt nytt for meg, jeg ligger på 1,9 umol/L. De skriver at man må ta 300 mcg for å komme opp på det nivået. Jeg har vært litt redd for å ta selen pga dette, men har tatt i moderate doser da min hårmineralanlyse viste selen midt på treet. Nå kan jeg ta selen uten å bekymre meg.  Og jeg har økt dosen. Du finner legenes artikkel her, https://tidsskriftet.no/2020/11/fra-laboratoriet/selen-et-sporelement-med-klinisk-betydning

Men som sagt, jeg tar selen som tilskudd.  Nå har jeg forhåpentligvis gitt deg litt kunnskap, slik at du kan ta et informert valg. 

Lev vel, Liv

Nr 4: Syntestisk T4/NDT (Thyroid) behandling

9 mars 2021

Det er ganske mange i Norge og en del i Sverige som går på denne behandlingen. Jeg  er veldig skeptisk til den. Jeg ble selv satt på den på Balder i 2007. Jeg hadde fått Armour på Thyreodeaklinikken på Aker. Jeg hadde knapt fått utprøvet den rene NDT, før jeg var dum nok til å følge Dr Schøtts råd om å legge til Levaxin. Det skulle være så mye bedre. Jeg skriver dette til deg som kanskje står i samme situasjon. 

Jeg vil si, de legger ikke bare til litt T4 på Balder. Jeg ser mange, som meg selv den gang, som får brorparten T4. FT3 blir for lav. Det ble den hos meg, og jeg gikk underdosert i mange år. Og hadde det dårlig. Jeg er ganske sint over det. Men vi kan ikke stole på legene, og det håper jeg du ikke gjør. Vi må vite ting selv, og ikke minst, ta våre symptomer på alvor.

Det er en annen viktig ting som gjør meg skeptisk til denne komboen. Veldig mange av dem som gjerne vil prøve NDT, til tross for den høye kostnaden, er mennesker som aldri har hatt det godt på Levaxin/Eltroxin. Var det ikke naturlig å tenke, at disse mennesker kanskje har  bivirkninger av T4 medisinen? Det er det jeg har forstått at jeg hadde, nå i etterkant. Jeg fikk kronisk migrenehodepine av Levaxinen, Hadde aldri hatt det før. Veldig vondt i musklene. Trett. Kanskje den har bidratt til min fibromyalgi? 

Jeg synes derfor at alle som ikke har hatt det godt på syntetisk medisin, skulle få prøve ren NDT i en periode. Jeg sier ikke, at alle har det dårlig på denne kombo. Men har du fremdeles symptomer, så mistenk den syntetiske medisinen. Dvs., hvis din FT3 er der den skal være. Er den ikke det, så få den i orden .

Så vidt jeg vet, så er det Lars Omdal på Balder som har kommet opp med denne blandingen. Hvis du tror den er vanlig alle steder, så er den ikke det. Jeg har kun sett den I Norge og Sverige, og jeg tror den kommer fra Omdal , som sagt. Det er jo for å forhindre supprimert TSH. Men resultatet blir for mange, at man ikke har det godt.  Så har man kastet ut babyen med badevannet. 

En annen ting jeg vil dele med deg, er at du kan få mye rimeligere matintoleransetester enn dem på Balder. Cerascreen er i hele Norden nå, og du får en test for en tusenlapp. Husk å spise det du skal testes for i dagene før. 

Jeg er ikke glad for prisene på Balder. Jeg synes det er uanstendig å ta sånne priser fra folk som har lite penger. De tjener masse på disse testene. Du må ikke tro de betaler den prisen du gjør. Jeg tok disse testene. Men det var nesten bortkastet, for de fortalte meg på Balder, kanskje jeg kunne tåle spelt. Det testet de ikke for. Men jeg hadde testet intolerant for hvete, bygg og rug.  Det var jo helt galt, ingen med glutenintoleranse tåler spelt. Der ga deg meg et veldig dårlig råd, og noe som gjorde at jeg spiste spelt og fortsatte å ha symptomer jeg ikke forstod kom fra gluten. Jeg får veldig vondt mellom skulderbladene når jeg spiser gluten, blir veldig trett. 

Hvis du synes det er vanskelig å si nei til alle de dyre testene når du er der, så tenk på hvor mye du sparer. Man har lov å si det er for dyrt for meg. De trenger å høre det. Det er for dyrt!

Lev vel, Liv

Nr 5: Omtale av leger i Fb grupper

14 mars 2021.

Det var en diskusjon om man har lov til å dele sine opplevelser hos leger på Face book eller andre steder. I den danske gruppa Stofskiftesupport, har man ikke lov til å nevne leger ved navn, hverken positivt eller negativt.  Jeg kan forstå at man ikke vil fortelle om leger som behandler oss pasienter godt, at disse kan jaktes av andre leger eller Rådet for patientsikkerhed, som det så misvisende heter. Men at vi ikke kan dele om dårlige leger, og på den måten spare hverandre for ubehagelige opplevelser, det forstår jeg ikke. Det har ikke noe med Face book å gjøre, for dette skjer i alle andre stoffskiftegrupper. En admin i gruppa sa i går, at det ikke var lovlig. Dette er ikke korrekt. Så kjenner man injurielovgiviningen dårlig. Vi pasienter har ikke taushetsplikt om våre opplevelser hos leger eller andre. Selvfølgelig. 

Man kan ikke beskylde noen for noe de ikke har gjort. Det er klart. Men å fortelle at man er blitt feilbehandlet hvis man ikke har fått øke sin medisindose når ens stoffskiftenivåer er lave, eller man ikke får T3 medisin når ens FT3 er alt for lav, ER feilbehandling. Man kan også bare beskrive hva som er blitt gjort og sagt. Det er klart vi har lov til å fortelle det, og hva det har gjort med oss. 

Denne admin mente, hun ville ikke bruke tid på diskusjoner om dette, og slo så kommentarer fra. Hun ville bruke tiden på å hjelpe. Og jeg er helt med på at hun hjelper mye, og jeg forstår at man som stoffskiftesyk må velge hvor man vil bruke sin energi. Men det jeg synes hun glemmer, er at det er en stor hjelp for oss å vite hvilke leger vi skal unngå. Det er veldig ødeleggende for oss, alle disse møter med leger som ikke respekterer oss og heller ikke gir oss den behandling vi trenger. Nå skriver hun, at hun selv har en super endo. Så hun vet kanskje ikke hvordan det føles når man blir avfeiet og ikke tatt alvorlig. Eller likefram møtt med sinne/vrede og forakt.

Det jeg heller ikke forstår, er at vi ikke kan diskutere dette som voksne mennesker. En som kommenterte at hun gjerne ville, dette skulle være mulig, fikk bekjed om at det bare var å forlate gruppen hvis det ikke passet! Dette minner meg om hvordan vi blir behandlet av legestanden her i Danmark. Jeg synes det er litt trist, at vi skal behandle hverandre på den måten i grupper som burde være et safe haven for oss. At vi heller ikke der blir behandlet som de voksne menneskene vi er. 

Det er altså en misforståelse, at det er ulovlig å dele hva man opplever hos legen. Og jeg var ikke klar over det, men også her i Danmark har vi et fora hvor man kan bedømme leger. Jeg kjente bare til den norske legelisten. Det er en god ide at vi forteller andre om en bestemt lege er god på stoffskiftesykdommer eller ikke. Nå er ikke alltid det viktigste om legen er kompetent eller ikke. Det kan være godt nok at vedkommende er lyttende og respektfull, og villig til å ta til seg den info som pasienten kommer med. Man kan også lage en Google anmeldelse. Det har jeg selv gjort, etter år av å bli dårlig behandlet på et legekontor. 

Vi må prøve å hjelpe hverandre. Har vi hatt en veldig dårlig opplevelse hos en lege, så forsøk å beskytt andre. Det er ofte nok bare å fortelle hva som er blitt gjort og sagt, uten de store utbroderinger. Man har tom lov å kalle folk navn uten at det er injurierende. Dog ikke å beskylde noen for noe de ikke har gjort. Ellers så faller ikke injurier under offentlig strafferett her i Danmark. Det er den fornærmede selv som må reise en sivil sak. Jeg tviler på at så mange leger har lyst til å henlede oppmerksomheten på det faktum at de har utilfredse pasienter ved å reise en sak. 

Det er gode nyheter på vei for alle som får hjertebank eller blir nervøse av syntestisk T3. Og av den grunn ikke kan ha et optimalt T3 nivå. Det er nå utviklet en ny form for syntetisk T3. poly-zink-liothyronin(PZL). Dvs hormonet er knyttet til zink, ikke natrium som den vi har nå. Det gir en langsommere opptagelse og en lengere halveringstid. Det er i sær FT3 toppene ca. 2 timer etter dose, som gir oss mest bivirkninger, du kan lese mer om dette her FT3 topper og daler i T3 terapi. 

Det er gjort en studie på dette, Extended absorption of liothyonine from poly-zinc-liothyronine(PSL) in humans. Utført av Alexandra M. Dumitrescu et al. Antonio Bianco er en medforfatter. En del kjenner kanskje til ham. 

I denne studien så inndelte man 12 friske mennesker i 3 grupper. Gruppene fikk enten placebo, 50 mcg LT3 eller 50 mcg PZL. Forsøket ble gjennomført 3 ganger, hvor deltagerene hver gang ble slumpmessig plassert i de 3 ulike gruppene. 

Dette forsøket ble altså utført på mennesker som ikke hadde stoffskiftesykdom. Man er bare interessert i hvordan de to ulike T3 medisinene oppfører seg i kroppen. 

Det viste seg at PZL nådde en topp (MAX) 1 time etter LT3, altså en langsommere absorbasjon. FT3 toppen på PZL var 30% lavere enn LT3. På PZL gikk FT3 toppen over i et platå som varte 6 timer, før nivået begyndte å dale. Dette ble fulgt av et lavere, men mye lengerevarende platå enn på LT3. Etter 24 timer så lå nivået fremdeles over 50%  av FT3 toppen. Men på LT3 så var man nede på basalt nivå ( jeg går ut fra at det betyr det FT3 nivået deltagerene hadde før forsøket. 

Så PZL ga både en lavere FT3 topp og holdt mye lengere i kroppen.

Dette er veldig gode nyheter for oss. Det komme sikkert til å ta tid før vi kan få denne medisinen, men det er virkelig noe å se fram til. Nå som NDT(thyroid) er blitt så dyrt, så kan dette forhåpentlig bli et godt alternativ. Vi får håpe det ikke tar lang tid før det kommer på markedet, og at det ikke vil koste en formue. Skriv til meg hvis du vet noe mer om dette. 

Lev vel, Liv

Nr 7: Levothyroxin, en ustabil medisin

31 august 2021

Endelig!  Endelig har noen studert T4 medisin, Levothyroxin.  Virkestoffet i Levaxin, Eltroxin, Euthyrox og Tirosint. Det har jeg virkelig ventet på. Hvorfor? Fordi så mange har det dårlig på Levothyroxin.  

Jeg har beskrevet min opplevelse med Levothyroxin andre steder på bloggen, hvordan jeg virkelig forstod hvor sterke bivirkninger man kan ha på den medisinen. Jeg har selvfølgelig brukt den i årevis tidligere. Men nå har jeg brukt kun NDT i en del år. Jeg brukte en NDT som innehold kun 35 mcg T4 pr 60 mg, og min FT4 ble ganske lav som et resultat. Jeg fikk da den dårlige ide, at jeg skulle legge til litt syntestisk T4. Dette var i 2018. Jeg la til bare 25 mcg Levaxin. Det ble en dårlig sommer. Jeg hadde så mye migrene, og en reumatisk verking i skuldre og øverste del av ryggen. Jeg kjente hvordan det hele trakk seg sammen.  Jeg var trett. Jeg forbant det ikke med Levaxinen. Men da jeg etter et par, tre måneder økte til 50 mcg, og umiddelbart fikk det enda værre, så forstod jeg det. Det var Levaxinen! Og ganske riktig, etter et par dager uten, så begynte jeg å føle meg som meg selv igjen. 

Jeg kjente også igjen den sammentrekningen og trettheten i hodet fra da jeg brukte kun Levaxin. Det har gått opp for meg, at den kroniske migrenen som jeg fikk etter noen få år på Levaxin, skyldtes Levaxinen. Faen! Jeg banner veldig sjelden, men noen ganger er det på sin plass. 

Ny studie på Levothyroxin

Jeg har ventet og håpet på en studie som denne. Jeg hadde ikke den store tro på at noen ville studere T4 medisin.  Jeg trodde egentlig det i beste fall ville komme en studie på bivirkninger av fyllstoffene. Jeg hadde ingen anelse om at selve hormonet, levothyroxinen kunne gå gjenom en nedbrytningsprosess, som denne studien viser, Levothyroxine sodium pentahydrate tablets – formulation considerations 

Det er to forskere som jeg aldri har hørt om som har utført studien, Navpreet Kaur og Raj Suryanarayanan. Jeg er så takknemmelig for denne studien. Jeg har ikke lest hele studien ennå, bare sammendraget. Den er helt ny, fra nå i august 2021. Men jeg skal nok få fatt på den.

Jeg skal ikke late som jeg forstår denne studien, jeg kan ikke mye kjemi. Men det den sier er at det er to mulige årsaker til kjemiske endringer i Levothyroxin under lagring som kan påvirke hormoninnholdet i tabletten.

Hygroskopi, at tabletten suger opp fuktighet.

Syrenivået i mikromiljøet

Den kjemiske formelen for Levothyroxin er levothyroxine sodium pentahydrate. Under ugunstige lagrinsforhold kan denne endres til 

the pentahydrate can dehydrate to highly reactive levothyroxine sodium monohydrate, or undergo salt disproportionation to the free acid form of the drug

Oversatt blir det, “pentahydrat kan dehydrere til en veldig reaktiv levothyroxin monohydrat eller undergå en uforholdsmessig endring til den rene syreformen av medisinen”.

Legg merke til ordene “veldig reaktive”. Reaktiv er ikke godt. Man bruker det ordet i forbindelse inflammasjon f.eks, reaktive prosesser. 

Forskerene skriver videre, at FDA’s testmetoder ikke kan fange opp disse endringene. 

Nå er hensikten med denne studien å se på årsaker til variasjon i hormonnivået i Levothyroxin. Hvorfor medisinen ikke alltid inneholder samme mengde hormon. Men jeg under også på, om noe av disse kjemiske prosessene også kan være årsaker til at så mange har det dårlig på T4 medisin. For det har undret meg. Det er jo like mye fyllstoffer i NDT/thyroid. Så jeg forsår ikke hvorfor vi skulle få så mye mer bivirkninger på T4 medisin. Kan det være disse kjemiske forandringene vi blir dårlige av? Jeg vet selvfølgelig ikke. Men kan det være årsaken til at mange har det bedre på Tirosint? At de samme forandringer ikke skjer når Levothyroxinen er suspendert i glyserin og vann? Eller er det fyllstoffene i Levaxin, Eltroxin og Eutyrox vi blir dårlige av? Nå snakkker jeg selvfølgelig om, de som har gode stoffskiftenivåer. Har man for lav FT3 så vil man alltid ha det dårlig. Du kan lese om gode stoffskiftenivåer her

Får dette en praktisk betydning for oss? På lengere sikt kan det få det. Men det er ikke noe som skjer i morgen. 

Det er et viktig argument i forhold til dem som sier at NDT varierer for mye i hormoninnhold. Som jeg har skrevet flere steder, ALL STOFFSKIFTEMEDISIN VARIERER I HORMONINNHOLD. Mer om det her Derfor er det så viktig at vi selv følger med på våre stoffskiftenivåer. Det er ikke sikkert at vårt nye glass med medisin har samme styrke som vårt forrige. Ta temp og puls! Du finner tips i lenken over.

Det må også kunne være noe man kan opplyse sin lege om. Selv om de fleste leger ikke liker å bli opplyst. Dessværre.

Nr.8 Er Balder en god klinikk?

23 november 2021

Nei, det synes jeg ikke. Jeg synes det er trist å se alle som kanskje har spart sammen og som tror, at NÅ skal alt bli bedre. Jeg har selv gått på Balder og har dårlige erfaringer derfra. Du kan lese om det her 

På Balder er de meget fiksert på TSH. De holder på med denne blandingen av syntetisk T4 og NDT, som ingen andre land i verden holder på med. Og som er en dårlig ide, fordi mange har hatt bivirkninger av T4 medisinen uten selv å forstå det. Og fordi mange så vil ha en for høy FT4 for kombibehandling (T4/T3) og for lav FT3. 

Det er mange dårlige leger på Balder, de er i hvert fall dårlige på stoffskiftet. Jeg vil komme med noen eksempler. Den første gjelder TSH, at Omdal og legene der mener at en TSH under 0,2 betyr overdosering. Som vi vet, så vil de fleste som er optimale på stoffskiftet på T4/T3 ha en supprimert TSH, dvs. under 0,1.  Så ut i fra dette, vil jeg si, man får ikke være optimal på Balder. 

Som vi ser, så er vedkommende underdosert, men får beskjed om at hun er overdosert. Hun trenger å øke sin Erfa en god del, jeg vil tro minst 60 mg. 90 mg Erfa og 37,5 Levaxin er heller ikke en stor dose. De fleste som har hatt lavt stoffskifte i mange år, trenger mer medisin enn det. Her ønsker legene på Balder at hun skal øke Levaxinen, hvis hun i det hele tatt skal øke. Som er helt feil, hun trenger mer T3. En økning i Erfaen vil øke FT4 litt og FT3 vil øke. Du kan lese om gode stoffskifteverdier 

I denne neste ser du hvordan legen igjen anser at en pasient er farlig overdosert, ha ha. 

Dette er jo helt normale stoffskiftenivåer når man tar medisin med T3. Det er der jeg selv liker å ligge. Men mange må ha en høyere FT3 enn dette. Nå har hun det endelig godt, men legen på Balder mener at dette er FARLIG. OMG!

Til slutt vil jeg ta med et eksempel på hvordan legene der ikke vet når en pasient har bruk for medisin med T3. Det må man kunne forvente når man betaler mange tusen kroner. 

Denne personen omdanner for dårlig og trenger medisin med T3. Det er veldig lett å se, i og med at FT4 ligger ganske høyt og FT3 ligger veldig lavt. Man må øke T4 dosen veldig mye for at FT3 skal bli høy nok, dvs rundt 5 pmol/l, som er en ok FT3 på T4 medisin. Man kan også lett regne det ut. Man deler FT3 med FT4 og får en konverteringsratio. Hennes ligger på 0,22. Som er lavt, og som betyr, at man trenger mdisin med T3. Alt under 0,24 er for lavt. 

Hun har altså vært hos TO leger på Balder, og ingen av dem reagerer på en FT3 på 3,9. Som ingen frisk person har. 25 mcg mer Levaxin i uka vil ikke hjelpe i det hele tatt. 

Her er enda en Balderlege, en kvinnelig, som synes Ft3 på 3 tallet er fint. Her er FT3 enda lavere, man er veldig syk med så lav FT3. 

 

Du må jo selv vurdere, om du synes dette er verdt å betale mye penger for. Det er flere leger i Norge som er bedre enn dette. Green doctors. Det er flere klinikker rundt i landet. Vågen, Lynx. Jeg sier ikke at man er garantert en god behandling hos disse legene, men jeg ser i hvert fall veldig mye dårlig behandling på Balder. Det beste er egentlig en god fastlege, som lytter til dine symptomer. Jeg hadde en slik fastlege da jeg bodde i Norge. De finnes. Og at du selv lærer om stoffskiftet så du ikke lar deg underdosere av inkompetente leger. 

Nr.9 Joachim Iversen og joddesinformasjon

14 mars 2022.

Jeg ble ganske sjokkert, da jeg leste en innbydelse til et jodseminar på Facebook. Det var signert lege Joachim Iversen og to andre. Det stod ikke noen etternavn, så vet ikke hva disse to er for noe. Men Joachim Iversen er en lege i Norge som mener selv, at han er ekspert på stoffskiftet. Mange pasienter betaler tusenvis av kroner til ham. Her er innbydelsen:

“Med tanke på det som skjer i verden akkurat nå, er jod et veldig aktuelt tema.
Men skal du med Hashimoto ta tilskudd av jod?
Jod er et mineral som har kun én funksjon i kroppen, nemlig å inngå i stoffskiftehormonene tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3) som produseres i skjoldkjertelen.
Fordi jod stimulerer produksjon av TPO, vil tilskudd av jod for deg med Hashimoto, øke anti-TPO dramatisk, og dermed også det autoimmune angrepet mot kjertelen din.
Dette kan enten gi symptomer på høyt stoffskifte, eller ingen symptomer i det hele tatt, til tross for at anti-TPO og det autoimmune angrepet øker.
Derfor blir jodtilskudd som å helle bensin på bålet.
For det om jodmangel er den største årsaken til lavt stoffskifte på verdensbasis, er Hashimoto den største årsaken i den vestlige verden.
I tillegg viser studier at når man bruker tilskudd av jod for å korrigere mangler i land som for eksempel Kina, Sri Lanka og Tyrkia, øker tilfeller av Hashimoto.
Dette ser man også der hvor man tilsetter jod i bordsalt.
Tilskudd av jod er ikke årsak til til Hashimoto, men det er helt klart en trigger til utvikling av sykdommen.
Men så er det likevel noen som sverger til tilskudd av jod som et forsøk på å dempe symptomene på lavt stoffskifte. De har også i noen tilfeller lyktes, eller…?
Store doser av jod vil skru av produksjonen av TPO og hemme dannelsen av stoffskiftehormoner.
Resultatet er at skjoldkjertelen blir mindre aktiv og undertrykker symptomene på lavt stoffskifte.
Om du mistenker at du har et autoimmunt angrep mot skjoldkjertelen din, skal du være 100 % sikker på at ditt lave stoffskifte skyldes noe annet enn Hashimoto før du tar tilskudd av jod!
I tillegg til å unngå gluten og jobbe med stress og blodsukker, er det å unngå tilskudd av jod en viktig del av det å dempe det autoimmune angrepet på kjertelen din.
Dette vil du lære mer om under seminaret vi har med lege Joakim Iversen fredag 25. mars.
Seminaret foregår online via zoom. Vi er 100 % live slik at du har mulighet til å stille spørsmål underveis.
Få alle sendinger + vår e-bok om lavt stoffskifte
til kun kr 690,- . Ordinær pris kr 990,-
PS! Du får tilgang til opptak i etterkant.
SIKRE DEG PLASS HER
Vi gleder oss til å inspirere deg 💕
Vennlig hilsen,
Nina, Helén og Joakim”

Dette er visst fra deres hjemmeside “Stoffskiftemetoden”

Her er det så mye tullball/vrøvl/trams, så vi får ta det en ting av gangen.

“jod har kun en funksjon i kroppen, å inngå i  stoffskiftehormonene”.                                                     Tenk å være lege, og ikke vite, at alle kjerteler i kroppen bruker jod. Du kan lese mer om det her Jod for begynnere  . Det er så kjent, og det forskes så mye på jod for tiden, så det er virkelig underlig.

“Fordi jod stimulerer produksjon av TPO, vil tilskudd av jod for deg med Hashimoto, øke anti-TPO dramatisk, og dermed også det autoimmune angrepet mot kjertelen din.”

Jod stimulerer ikke produksjonen av TPO. Du kan lese mer om det her Antistoffer, del 1. Anti-TPO . Man ser ikke stor økning i anti-TPO hos de som tar jod. Derimot kan anti-thyroglobulin øke hvis man har jodmangel og plutselig får jod. Derfor  er det best å øke jodinnholdet litt og litt når man tilsetter jod til salt i jodmangelområder.  Dette kan du se studier på her Antistoffer, del 2, anti-TG  Eller tilsvarende, øke sitt jodinntak over tid. Dette betyr ikke så mye hvis man har hatt Hashimotos i lang tid, så er kjertelen ødelagt uansett. Les om hvordan du kan ta jod trygt og sikker på mitt Jod for begynnere oppslag.  Mange får mindre anti-TPO når de begynner å ta jod. Det har vært tilfelle for meg. Jeg hadde ca 300 IU/L og nå har jeg ca 50 IU/L.   

Hashimotos har økt dramatisk , mens jodinntaket har falt. Og ikke bare har inntaket minsket, det er mye mer av andre toxiske halogener i verden. Klor, brom og fluor. Alle disse kan sette seg på jodresptorer og hindre jodopptak. Det blir værre desto lavere jodnivå man har. 

Det folk ikke vet, er at man skal ha gode selennivåer når man tar jod. Selen beskytter kjertelen. TPO er et selenenzym. Dette skriver jeg også om på mitt anti-TG oppslaget. En kjent jodforsker, som også rådgir europeiske myndigheter, Michael B Zimmermann, forsker en del på dette.

Siste del av den påstanden, at økt anti-TPO vil øke det autoimmune angrepet på kjertelen, er noe tull. Anti-TPO hemmer TPO enzymet, det forårsaker ikke stor skade på selve kjertelen. Det er det andre deler av immunforsvaret som gjør. Det står om det på Anti-TPO oppslaget. Men uansett, har du hatt Hashimotos i flere år, så er din kjertel ødelagt. Enten så er den helt infiltrert av b og t celler, og dermed ute av stand til å fungere. Eller også har du Ord’s atrofisk, som jeg har. Da er kjertelen innskrumpet. SÅ FOR OSS SOM HAR HATT AUTOIMMUN TYREOIDITT (AIT) I NOEN ÅR, JOD KAN IKKE SKADE VÅR KJERTEL, FOR DEN ER ØDELAGT.

“Dette kan enten gi symptomer på høyt stoffskifte”. Hvordan kan dette gi høyt stoffskifte? Økt anti-TPO gir ikke høyt stoffskifte, det er det rene tullball/vrøvl/trams. 

De skriver, at man har sett mer Hashimotos  i flere land etter tilsetning av jod til bordsalt. Dette er en sannhet med modifikasjoner. F.eks. i Kina, så kom de til å lage saltet dobbelt så sterkt som de hadde tenkt. Det oppdaget de etter 6 år. Det er veldig mye motstridende resultater på dette. Og man skal være klar over, at anti-TPO ikke er det samme som at man har Hashimotos. Mange friske mennesker har litt anti-TPO, men de har en annen type anti-TPO enn oss med AIT. Det skriver jeg også om på Anti-TPO oppslaget.

Men som sagt, har man en begynnende Hashimotos og fremdeles har hormonproduksjon, så begynn med en liten dose og øk over tid. Og ta minst 200 mcg slene om dagen samtidig.

Store doser av jod vil skru av produksjonen av TPO og hemme dannelsen av stoffskiftehormoner.
Resultatet er at skjoldkjertelen blir mindre aktiv og undertrykker symptomene på lavt stoffskifte.”

OMG. En stor dose jod kan hemme hormonproduksjonen for max 48 timer. Kjertelen lukker ned hvis det kommer en STOR dose jod. Etter 48 timer har den funnet ut av å bare ta til seg det jodid den har bruke for. Dette kalles Wolff-Chaikoff effekten.  Og husk at kjertelen til enhver tid inneholder nok hormon for 3 måneder. Altså hos friske mennesker. Ikke oss. 

Dette er veldig forvirrede, uvitende mennesker som skriver det her. Det er pinlig. “undertrykker symptomer på lavt stoffskifte”? Egentlig skulle jeg ikke kommentere på dette, for det er FOR  dumt. 

Om du mistenker at du har et autoimmunt angrep mot skjoldkjertelen din, skal du være 100 % sikker på at ditt lave stoffskifte skyldes noe annet enn Hashimoto før du tar tilskudd av jod!”

Igjen, fullstendig forvirret vås. Jodmangel er en medvirkende årsak til Hashimotos. Hvis din FT4 er 11 el under, så sier den norske endokrinologen Ingrid Norheim, det er alltid jodmangel. Mange med Hashimotos har så lav FT4 før de får medisin. 

Disse menneskene skal så ha 999 kroner for en e-bok. Det  er umoralsk etter min mening. Selv arbeider jeg her på bloggen hver dag, uten å skulle tjene 5 øre på det. Jeg håper virkelig at du ikke kaster bort 1000 kr på denne boken. Disse menneskene kan ikke noe om jod eller stoffskiftet.

At Joachim Iversen kan gå god for dette, er allikevel litt  overraskende. Jeg har observert det tidligere. At han er ganske forvirret og uvitende om stoffskiftet. Men dette er så langt ute, at det ville jeg ikke ha trodd om ham. Jeg vil absolutt ikke anbefale ham som lege. Og hvis du vil ta ren NDT så skal du i hvert fall ikke gå til ham. Han bruker NDT kun  med  syntetisk T4, hans pasienter får ikke ha lav TSH. 

Jeg håper du vil lese mer om jod. Så mange av oss med AIT lider av jodmangel. Jeg har hatt jodmangel i mange år, lenge før jeg fikk Hashimotos. Jeg har fått det så mye bedre med jod. Det er så trist, at uvitende mennesker sprer desinformasjon og dermed, påfører folk skade. Jodmangel er alvorlig. Det kan føre til kreft. Fibromer og cyster i bryster og underliv skyldes jodmangel. Jeg har selv begge deler. Og har fått fjernet min livmor av den grunn. Det vil du ikke. Dette kan føre til kreft. Jod forhindrer østrogenpåvirkning av cellene.   Og gir mange andre symptomer og lidelser. Lav mavesyre, tørre øjne, tørr munn, tåkehjerne, dårlig hår og negler, tørr hud.  

De eneste legene i Norge som har greie på jod som jeg kjenner til, er Greendoctors. Men det er sikkert andre, jeg ser på Facebook, at folk skriver, legen anbefaler meg å ta jod. Vi får håpe flere leger våkner opp, og gidder å lese om emnet. 

Jod og atomulykker

Mange med lavt stoffskifte og Hashimotos, lurer på om DE skal ta jod ved en atomulykke. Norske myndigheter skriver, at vi ikke skal. De skriver  også, at kun mennesker under 40 skal ta en stordose jodtablett ved atomulykke. Jeg forstår ikke rasjonale for dette. Trenger ikke mennesker over 40 sin skjoldkjertel? Jeg vet ikke, det virker også som at de ikke er klar over, at vi trenger jod mange steder i kroppen. Det er så stor uvitenhet om jod, man blir oppgitt.

Vi som har en ødelagt kjertel trenger også å  beskytte oss med en stor dose jod ved atomangrep. vi trenger å beskytte alle andre organer. Det er en kjent sak, at behandling med radioaktivt jod kan gi mange plager og tom kreft. Radioaktivt jod blir opptatt mange steder i kroppen. 

Den jodtablett som nordmenn blir anbefalt, er 130 mg jodid. Her i Danmark er det ikke noe snakk om jodtabletter. Her er sivilforsvaret nærmset fraværende. Det er heller ikke noe info om hvor beskyttelsesrommene ligger. I Sverige derimot, ahr de en app som viser det. Og anbefaling om å ha jod hjemme.  

Å ta en sånn stor engangsdose jod vil ikke være farlig for oss med ødelagt eller innskrumpet kjertel. Og selvfølgelig ikke for deg som har fjernet kjertelen.  Jeg kommer i hvert fall til å ta det. Nå tar jeg jod i relativt stor dose HVER  dag. Men ved atomulykke vil jeg ta en stor dose, og håpe, det forhindrer opptak av radioaktivitet i alle organer som opptar jod. 

Nr.10 Marietidsel hemmer T3

Det er veldig viktig å ta godt vare på sin lever. Og mange med stoffskifteproblemer har galle eller lever problemer. Mange voksne kvinner generelt har dette. Jeg tror det har en del med østrogen å gjøre.

Mange bruker derfor marietidsel og artisjokk. Men det er ikke så godr for oss med lavt stoffskifte. Et av virkestoffene i marietidsel, silychristin, hemmer nemlig en av de viktigste transportørene av T3 inn i cellene, MCT8. T3 må nemlig transporteres inn i cellene. Her er en studie på det fra 2016 som viser dette.

Marietidsel brukes faktisk for å nedsette et for høyt stoffskifte. Jeg har selv brukt mye marietidsel. Man vil ikke kunne se det på blodprøver. 

Marietidsel og artisjokk er veldig bra for leveren. Hva kan vi bruke i stedet? Løvetannrot og gurkemeie er kraftfulle leverurter. Husk det er løvetannroten. Den kan være litt vanskeliger å få tak i enn bladene. Og husk lechitin. Lechitin ved  hvert måltid er veldig viktig.  Man får det som et rimelig granulat. Lechitin støtter leveren, nedsetter det dårlige kolestrolet og medvirker i omdannelsen av fettstoffer i kroppen. Blandt annet. Når mus får en diett som er lechitinfattig, så får de non alcoholic fatty liver. Dvs. man får fedtlever som ikke skyldes alkoholmisbruk. Så så viktig er lechitin. På engelsk heter det cholin. 

Nicotinamid i store doser kan få fett i leveren ned. Og også få det dårlige kolestrol ned. De fleste forkere anbefaler at man tar 1500 mg om dagen. Nicotinamid er en form for niacin, B3. Hvis man tar niacin så kan man få mye flushing, dvs. man blir helt varm og rød. Det får man ikke av nikotinamid.

Det er mange studier på dette. Jeg går ikke dypt inn i dette her, men her er en av dem, link.

Jeg tar det selv. Jeg vet ikke om jeg direkte har fett i leveren. Men jeg har ikke den riktige balanse mellom det gode og det dårlige kolestrolet. Selv om det ikke er veldig høyt. Jeg tror mange eldre mennesker har fett i leveren. 

Det er viktig å ta godt vare på sin lever. Kosten er det viktigste. Jeg klarer dessverre ikke helt å ikke spise sukker. Sukker er noe av det verste for vår lever. 

Nr.11 Laserbehandling for kjertelen.

Det var en på Facebook som gjorde meg oppmerksom på laserbehandling for kjertelen. Og jeg fant studier med SÅ positive resultater med laserbehandling. Studier som er over 10 år gamle. Hvorfor får vi ikke en slik behandling? Jeg tror ikke det er veldig godt kjent, det er sjelden man ser det nevnt i stoffskiftegrupper. Selv i UK og USA grupper.

Jeg vet ikke hvor utbredt slik behandling er i andre land.  De bruker det visst i Brasil og Tyrkia. Og jeg fant denne klinikken i UK, https://www.lasermedicine.co.uk/services/laser-therapy-for-health/low-level-laser-therapy-for-thyroid/

Dette er ikke ment å være en lang artikkel. Jeg vil bare gjøre deg oppmerksom på dette. Jeg kommer til å gå mer i dybden på disse studiene i et oppslag om hvordan få antistoffer ned senere. 

I denne først studien  fra 2010, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20662037/ser brasilianske forskere på hvordan Low level laser virker på selve kjertelvevet, på medisindose og antistoffnivåer.  Deltagerene fikk Low level laser, en kontrollgruppe fikk placebo.

I denne oppfølgingsstudien fra 2017, https://www.hindawi.com/journals/ije/2018/8387530/, så de på både både eksperimentgruppe og kontrollgruppe 6 år etter den første studien.  Begge gruppene lå likt hva angikk stoffskiftet og antistoffnivåer før den første studien. En del hadde kunnet stoppe helt med medisin i 9 måneder etter behandlingen,  Men 6 år etter brukte alle medisin. Men de trengte mindre enn kontrollgruppen. 100 mcg T4 mot 140 mcg. Pasientene hadde ikke hatt knuter i kjertelen i den første studien. Men nå hadde 6 knuter, 3  i  hver gruppe. De som hadde fått laser hadde også fått knuter altså. I den første studien hadde anti-TPO gått en del ned i eksperimentgruppen. Mens anti-TG ikke gikk ned. De sammenligner ikke antistoffnivåene fra første studie og oppfølgningsstudien. De skriver, at de ikke kunne bruke samme målemetode som den gang. Det er jo veldig dumt. 

Du ser resultatet her. L gruppen er den som fikk laserbehandling, og P gruppen fikk ikke. Medisindosen ser du på Y aksen. Preinterventions betyr FØR studien. Det er åpenbart, at det har skjedd noe med kjertelen. De mener at follikkelceller har blitt regenerert og tenker at kjertlene også har mindre lymfocyttinfiltrasjon etter laser. De skriver, at det er forbedringer i vevet, i blodgjennomstrømmning og størrelse av kjertelen. De som hadde en forstørret kjertel i utgangspunktet, fikk en mer normal størrelse.

Dette er veldig spennende og noe alle burde få prøve. Dvs. de som har Hashimotos, hvor kjertelen ikke blir mindre med tiden. Men selv  oss med Ord’s, hvor kjertelen skrumper inn, kunne kanskje ha godt av det.  

Vi får håpe dette er noe som kommer til Skandinavia også. De overveier det visst på Lasermedical i Hørsholm i Danmark. Alle skulle bli tilbudt dette i begyndelsen av sin sykdomsprosess. Det kan kanskje hjelpe lenger ut i sykdommen også.

Dette er en billig behandling. Spør din lege om vedkommende har hørt om det. Vi må få fokus på dette, så gode resultater som vi ser her.

NR.12 Ny studie på NDT

Vi trenger mange studier på NDT, og her er en ny fra UK, fra 2021. Den er åpen, så du kan lese den selv, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijcp.14967  

Det er flott at NDT studeres, og resultatene i denne studien er positive for NDT. Det er en studie du kan ta med til legen, om vedkommende hevder, at studier viser, at NDT ikke har noen virkning. Eller at det er farlig eller ustabilt. Men mellom oss, så er det som vanlig mange svakheter ved studien. Svakheter som avslører forskerenes manglende kunnskap om stoffskiftesykdom. 

De ga mennesker som ikke hadde det godt på T4 medisin, NDT. I doser fra 60 til 180 mg. 31 deltagere, 28 kvinner og 3 menn. I alle aldre. De fikk svare på et livskvalitetspørreskjema og et symptomspørreskjema. 

Forskerene sier dette om  hva NDT er:

They are prescription drugs made from desiccated (dried) porcine thyroid5 and contain a mixture of levothyroxine and liothyronine in a fixed ratio

De sier altså at NDT inneholder Levothyroxin og liothyronin. Dette er de syntestiske formene for stoffskiftehormon. De kan ikke vite mye om stoffskiftemedisin i hvert fall. NDT inneholder thyroxin og trijodthyro bnin bundet til thyrogloulin. Det er liksom vitsen med det, at det ikke er det syntestisk hormon! Jeg vet ikke om man skal le eller gråte. 

Her er noen resultater fra studien. Man kan best lese tabellen på en computer. den fungerer ikke helt på mobilen. 

Table 1                                                                      Mean     SD     Range

Age (y)49.412.026-77
Years since diagnosis12.68.22-40
Body mass index (BMI) (kg/m2)30.16.522.7-48.3
Dose of NDT (mg)123.529.560-180
Pre-NDT TSH* (μ/L)2.10.850.2-9.8
Pre-NDT freeT4 (pmol/L)18.94.214.6-23.3
Current TSH* (μ/L)0.81.80-8.5

Current free T3 (pmol/L)

(post NDT dose that day)

7.93.44.0-11.9
Current freeT4 (pmol/L)13.24.48.3-30

Du reagerer kanskje på den høye FT3. Men som du ser, blodprøver er tatt etter dagens dose. Faktisk 2 til 4 timer etter inntak. Der hvor FT3 peaken er på sitt høyeste. Jeg mener, hva skal man si?  Du ser at FT3 varierer fra 4 til 11.9 pmol/L. så noen har vært helt underdosert og andre helt overdosert. De skriver at et par deltagere måtte avslutte pga hjerteproblemer. Det var antagelig hjertebank. Tror jeg det, når man har en FT3 på 11.9. Det virker også som at deltagerene tok sin NDT i en daglig dose. Så noen tok 180 mg på en gang. Noe som vil gi mange mye hjertebank. Du ser jo også på TSH verdiene, at flere er helt underdoserte. Kill me now!!!

Men uansett, de fikk det allikevel bedre på mange parametre. 

Du ser, at mange ting var bedre etter 6 måneder. Du kan lese mer om hva de faktisk spurte om på selve studien. Jeg gleder meg til den dagen leger og foskere vet hva som er gode stoffskifteverdier for oss stoffskiftesyke.  Håper det skjer i min levetid. Du finner info om optimale stoffskifteverdier her.

Jeg vet jeg maser om dette, men det er det absolutt viktigste for oss. At vi får nok og riktig medisin. Men uansett, til tross for at en del her var tydelig underdoserte, så hadde de det bedre på NDT enn de hadde hatt på T4 medisin. 

 

Nr. 13 Danske leger

Nr 13 er virkelig det passsende nummer for denne kommentaren. For det er en sørgelig historie, hvordan leger behandler, eller rettere, IKKE behandler, oss pasienter her i Danmark.  For en skam for legestanden, at dere ikke gidder lære noe om en så utbredt sykdom. 

Jeg ser sjokkerende og skremmende eksempler på dette hver dag. Men her har jeg et eksempel som allikevel er utenfor det vanlige. Det er det mest alvorlige jeg har sett noen gang. Jeg har dog sett flere på Ft4 på 5 pmol/L .

Det er jo helt hinsides. Ft4 på 2,1 pmol/L og Ft3 under 0,8 pmol/L. Det er så lavt, at de kan ikke analysere det som annet enn “under 0,8”.  Dette er blodprøvene til en kvinne som har vært hos legen og fortalt hun er syk FLERE GANGER. Det er livsfarlig å ha så lave stoffskifteverdier. Det er ikke noe som skjer på noen måneder. Det tar år. At noe sånt kan forekomme i dagens Danmark er sjokkerende. Eller vill ha vært det hvis jeg ikke kjente landet. Og når legen så disse resultatene, så skyndte ikke vedkommende se å gi henne medisin. Nei, han/hun  bestilte ny prøvetagning!!! Han el hun forstår slett ikke alvoret. De har skadet dette mennesket. Man har ikke så lavt stoffskifte uten at det får følger. Hun lever på ren adrenalin, så hennes binyrer kommer til å gi opp. Det kan bli mange andre negative konsekvenser også, og enda mer om  hun nå ikke får adekvat behandling. Som jeg mistenker at hun ikke vil.

Det er selvsagt noe som bør anmeldes til Styrelsen for patientsikkerhed. Hvis det var en styrelse som tok oss pasienter på alvor. Det er det IKKE. De har 42 anmeldelser på Google. 6 6 stjernes, 1 2 stjerners og resten 1 stjerne. 35 1 stjernes anmeldelser, det må være rekord. De fleste anmeldelsene gjelder klagesaker. Ord som løgn og urettferdighet er gjennomgående. Skulle man få medhold, så blir erstatningen latterlig lav.

Den ledes av en kvinne, Anette Lykke Petri. Hver gang jeg ser hende i fjernsynet, så tenker jeg, hendes fokus er på å forsvare de tradisjonelle leger og status quo. Pasienter får sjelden medhold. Er det noen leger  som beveger seg lidt utenfor det tradisjonelle, så forfølger styrelsen dem. Går dem efter i sømmene på en måte de ikke gjør med noen andre. Og får dem lukket ned, ofte pga små ting som ikke har noe med pasientbehandling å gjøre. 

Jeg har selv klaget til dem. Jeg klaget over at jeg ble avvist fra endokrinologisk avdeling på Nordsjællands hospital. Jeg ble avvist fordi jeg tar NDT/thyroid. Endokrinologer i Danmark vil ikke en gang snakke med en pasient som tar NDT.  Det er helt hinsides. Det er ikke pasientens ve og vel som betyr noe for dem. Det er makt. Og de aner selvsagt ikke hva de taler om. Men dette er ok med styrelsen, jeg fikk ikke medhold.  Den endokrinologiske avdelingen kan selv bestemme hvilke pasienter de vil se. Hvis en pasient som tar NDT er veldig syk av sin stoffskiftesykdom, så får vedkommende klare seg selv. Undres hva som hadde skjedd om jeg hadde kreft i kjertelen. Skal jeg så behandle meg selv?

At pasienter går med for lave stoffskifteverdier er regelen i Danmark. Og mange pasienter forstår det  ikke, og hensleper sine liv. Overvektige, med for høy kolestrol, diabetes, fibromyalgi.  Å bli diagnostisert er også veldig vanskelig. Legene ser kun på TSH, og aner selvsagt hverken hva som er normal TSH eller normal FT4 og FT3. Mange får aldri testet FT3. Mennesker med lav TSH med lave stoffskifteverdier blir behandlet for høyt stoffskifte. Legene aner ikke at det finnes noe som heter TSH isufficiens og sentral hypothyrodisme. Pasienter med høyt stoffskifte blir også feilbehandlet. Deres stoffskifte blir kjørt for langt ned, og de går i måneder med lavt stoffskifte. Det behandles for mye med radioaktiv jod, og når de har ødelagt pasientens kjertel med RAI, så får de så for lite medisin og går undedoserte. 

DET ER INKOMPETANSE OG UKUNNSKAP OVER HELE LINJA. DET ER SJELDEN MAN SER EN SOM FÅR EN ADEKVAT BEHANDLING. SHAME ON YOU, DANSKE LEGER. SHAME ON YOU!