Dette er ikke tenkt å være en dybtgående artikkel om goitrogener. Det er bare viktig for meg å oppklare noen misforståelser rundt dette med lavt stoffskifte og goitrogene matvarer. Det virker som veldig få tenker det jeg tenker, jeg har i hvert fall ikke sett det noen steder. Det advares over alt, mennesker med lavt stoffskifte bør ikke spise mat med goitrogener. Men det er helt feil, mennesker med lavt stoffskifte kan absolutt spise mat med goitrogener.
Hvorfor?
Først må vi se på HVA goitrogener er. Goitrogener er stoffer som hemmer produksjonen av stoffskiftehormoner. Det er som oftest ved at de forstyrrer jodopptaket i kjertelen. Som du vet, så består hormonene av jod pluss tyrosin. Så uten jod blir det ingen hormonproduksjon. Det ser også ut til at soja kan inteferere ved TPO enzymet. Jeg tror ikke forskerene er helt sikre på dette ennå. TPO er helt avgjørende for hormonproduksjonen. Jeg skriver om disse tingene her.
Goitrogene stoffer er mye mer enn stoffer i mat. Men her vil jeg bare snakke om goitrogene fødevarer. Ordet “goitrogen” kommer fra ordet “goiter”, dvs. struma. Kjertelen fanger ikke nok jod. TSH øker og kjertelen vokser for å fange mer jod. Man får struma.
Jodmangel er faktisk den største årsak til struma. Og studier viser også, at det er ved jodmangel at goitrogener i mat gjør størst skade. Du finner flere studier på goitrogener på dette linket, her.
Det finnes også goitrogener som forstyrrer selve hormonene, men dette er kjemiske forbindelser i medisiner, ikke i mat. Noen forbindelser øker nedbrytningen av T4 og T3.
Denne tabellen over goitrogener er fra linket over
Table 7. Goitrogens and mechanisms of action.
Goitrogen | Proposed mechanisms | Dietary source |
---|---|---|
Thiocyanate | Cyanogenic glucosides are metabolized to thiocyanates that compete with iodine for thyroidal uptake | Cassava, lima beans, linseed, sorghum, sweet potato |
Glucosinolates | Glucosinolates and metabolites compete with iodine for thyroidal uptake | Cruciferous vegetables (e.g., cabbage, kale, broccoli, cauliflower, turnips) |
Flavonoids | Impair thyroid peroxidase activity | Soy, millet |
Goitrin | Reduces production of thyroid hormones | Cabbage, brussels sprouts, rapeseed |
Iodine | Excess iodine intake causes thyroid dysfunction | Iodine-containing foods, drinking water, or supplements |
Smoking | Increases serum thiocyanate that competes with iodine for thyroidal uptake and transport into the secretory epithelium of lactating breast | |
Perchlorate; nitrates | Competitive inhibitors of iodine uptake into the thyroid gland | |
Polychlorinated (PCB) and polybrominated (PBB) biphenyls; 2,4-dinitrophenol | Alter thyroid hormone metabolism | |
Disulfides | Reduce thyroidal iodine uptake | |
Lithium | Inhibits thyroid hormone synthesis and release |
(Jesse Bertinato, in Advances in Food and Nutrition Research, 2021)
Kan vi som er hypo spise kål?
Ja, vi med lavt stoffskifte kan spise all den kålen vi vil. Det er vel ingen som spiser kilovis om dagen. Hvis man juicer, så får man i seg en del. Så tenk over det.
Har vi hatt lavt stoffskifte i flere år, og trenger en medisindose på 100 mcg eller mer, så produserer vi ikke hormon lenger. Det kan være man har en liten restproduksjon, men ikke noe som betyr noe. Dette regulerer vi jo med vår medisindose.
Restproduksjon
Hvis man trenger midre enn 100 mcg T4, kanskje 75 el 50 mcg. Så har man en litt større produksjon fremdeles. Altså såfremt man har gode stoffskiftenivåer. Det er mange som er underdoserte. Optimal dosering kan du lese om her.
Man kan ellers bare finne ut om mennesker har restproduksjon, er når man tar kun T3. Da ser man at noens FT4 går helt i null, mens andre blir værende på rundt 3 til 5 pmol/l. De siste produserer litt enda.
Goitrogener og jodmangel
Jeg ser folk i gruppene og bloggere skrive, at mennesker med stoffskiftesykdom bør unngå goitrogener. Det er stoffskiftefriske som bør være litt forsiktige med for mye goitrogener. Nå tror jeg det skal en del til. Men spiser man rå kål og soja hver dag, så kan det sikkert påvirke hormonproduksjonen. Og det er områder i verden hvor man spiser en ensidig kost dominert av goitrogene matvarer hvor det virkelig kan være et problem. Og særlig hvis man har jodmangel. Har man gode jodnivåer, så betyr goitrogener mye mindre. Jeg er veldig opptatt av jod, og tar det selv hver dag. Jeg har flere oppslag om det, og fler på min engelske side enn min norske. Men jeg vil råde alle til å lese min Jod for begynnere. Jod er så viktig for oss, hva enten vi produserer hormon eller ikke. Og veldig mange med både lavt og høyt stoffskifte lider av jodmangel.
Er man helt i begynnelsen av en stoffskiftesykdom, så er det antaglig også smart å ikke overdrive med goitrogenene. Men vi med kronisk lavt stoffskifte kan trygt spise mat med goitrogener.
Jeg synes dette er viktig informasjon. Vi med lavt stoffskifte har ofte flere matintoleranser . Har vi forhøyet anti-TPO, så bør vi ikke spise gluten. Mange tåler ikke melkeprodukter. Jeg personlig tåler ikke egg. Så vi har ofte mye stress rundt maten allerede. Det er min tanke, at det er veldig viktig for oss kronisk syke å finne indre ro. Jeg skriver litt om det her.
Derfor er det så viktig at vi bekymrer oss, og stresser, så lite som mulig. Bekymring går rett ned i våre binyrer. Så la oss i hvert fall ikke bekymre oss om kål, søtpoteter, soja og hirse. Og du kan trygt ta sojaprodukter for overgangsalderen.

Litt tilleggsinfo og dokumentasjon
Dette oppslaget henvender seg til oss med kronisk lavt stoffskifte med ingen eller veldig liten hormonprodusksjon. Men goitrogener i mat utgjør en liten risiko selv for mennesker som faktisk produserer hormoner. Noen få matvarer kan innebære større risisko. Og en del medisiner, som lithium, kan være virkelig ødeleggende for vårt stoffskifte.
Her er en studie hvor de ser på HVOR MYE MAN MÅ SPISE for at goitriner og thiocynater skal ha en negativ effekt på jodopptaket i kjertelen, studie.
there are no data on concentrations of goitrin in human plasma following the ingestion of brassica vegetables, which could be helpful in establishing nutritional safety guidelines. One study assessed the change in radioactive iodine uptake by the thyroid glands of human subjects following the admin istration of recrystallized goitrin.23The authors reported that 25 mg (194 lmol) was the minimal amount of goitrin required to decrease the uptake of radioiodine; in contrast, a smaller ingested amount, 10 mg (70 lmol), caused no inhibition of uptake.coll
Grønnsaker i Brassica familen er kål og sennepsplanter. De sier i denne studien, at havekål (collards), rosenkål og raps kan inneholde store nok mengder av goitrin til å påvirke stoffskiftet. Havekål er en løsbladet kåltype som vi ikke spiser noe særlig av i Norden. Men som de spiser i andre land.
Mens brokkoli og grønnkål inneholder for lite goitrin til å ha noen stor innvirkning. Med mindre du spiser kilovis hver dag. Bok choi og kinakål inneholder veldig lite goitrin. Man kan trygt spise rå kinakål.
Blomkål og kål regnes også som sikre.
Det står over, at man må innta minst 25 mg goitrin for at jodopptaket i kjertelen skal hemmes. 100 gram rå brokkoli inneholder 10 mg, og det har ingen innvirkning på jodopptaket. De ser dette ved å studere opptaket av radioaktiv jod i kjertelen. Man har visst ikke studier på nivåer av goitrin i plasma.
Studien over er er ganske kompleks. Det er et komplekst emne. Men er man veldig interessert, kan man jo dykke ned i den.
Soya
Friske mennesker som spiser store mengder soja hver dag kan kanskje ha grunn til å bekymre seg om goitrogener. Men for oss kronisk stoffskiftesyke tror jeg det har liten betydning om vi inntar moderate, normale mengder soja.
I denne studien sier de, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1241182/ at man finner nedsatt TPO aktivitet ved en sojarik diett hos dyr. Men selv om TPO hemmes, avhengig av dose, så finner man ingen endring i TSH, FT4 og FT3. De sier at
Iodine deficiency greatly increases soy antithyroid effects, whereas iodine supplementation is protective.
Det er altså når man lider av jodmangel, at det kan være negativt. Tar man jod, så beskytter det. Altså hos stoffskiftefriske mennesker.
Her er en interessant metastudie på soja og stoffskiftenivåer https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30850697/. De så på 18 studier. De målte TSH, FT4 og FT3.
De fant ingen endringer i FT4 og FT3, men en liten endring i TSH på 0.248 mIU/L. Nå har jeg ikke gått inn i hele tallgrunnlaget. Så jeg vet ikke hvilke sojamengder det er snakk om. Jeg går ut fra at det er en del.
Her er en studie på 44 kvinner med subklinisk lavt stoffskifte, studie. De ble delt i 2 grupper og gitt enten 66 mg planteøstogen med 30 mg sojaprotein eller 0 mg planteøstrogen med 30 mg sojaprotein. Så ble gruppene byttet om etter en utvaskningsperiode, dvs pause. 2 kvinner ble hypothyroide i løpet av disse månedene, men man så ingen forskjeller i TSH, FT4 eller FT3.
Så det er vanskelig å finne studier som viser at soja har en negativ effekt på stoffskiftet. Selv hos mennesker med subklinisk lavt stoffskifte (som jeg nok vil si har lavt stoffskifte, i hvert fall noen av dem).
Jeg tror jeg trygt kan si at vi som produserer veldig lite eller ikke noe hormon trygt kan spise soja og ta sojaøstrogener i overgangsalderen. Du skal ikke spise soja og ta din medisin samtidig. Det kan hemme opptaket. 1 time eller 2 fra skulle være nok.

Tilbereding
Hvis du allikevel er bekymret for goitrogener, så kog og spis ikke rått. Det er koking i vann som fjerner mest goitrogener. Her er en liten oversikt som jeg har hentet fra denne artikkelen. Det er en god artikkel, men det de skriver om årsaker til lavt stoffskifte er bare tull/vås/trams, artikkel.
De fleste former for tillagning reduserer, men elimenerer ikke goitrogener.
Mikrowaving reduserer goitrogener med 50%.mping reduserer med 1/3.
Koking får både goitrogenene til å løpe ut i kokevannet, pluss ødelegger goitrogene ved den høye temperaturen. Koker man kål i 5 minutter, reduseres det med 35%, for hver 5 minutter ekstra koking så går det ytterliger 5 til 10 % ned. Etter 30 minutters koking. så er 87% av goitrogeninnholdet vekk.

Det er ikke bare jeg som mener at vi stoffskiftesyke kan spise goitrogener. Her er et par andre bloggere som er inne på det samme. De tenker ikke helt som meg. De tenker ikke på dette med skillet mellom dem som produserer og dem som ikke produserer stoffskiftehormoner. Men de er enige med meg i at man ikke skal overdrive farene ved det.
https://www.thethyroiddietician.com/is-broccoli-really-bad-for-your-thyroid/
https://www.verywellhealth.com/thyroid-disease-goitrogens-diet-3233164
Jeg kan bare si for meg selv, at jeg spiser kål, blomkål og brokkoli, både rå og kokt. Jeg spiser sorghum i mitt glutenfrie brød. Jeg spiser søtpoteter. Jeg tar en ganske normal dose NDT/thyroid på 195 mg og jeg er eutyroid. Dvs jeg har en god, normal kroppstemperatur, normal puls og normalt blodtrykk. Med en FT3 på 6 til 6,2 pmol/L. Du må selvsagt gjøre opp med deg selv, hva du tror på og hva som er riktig for deg å spise.

Legg igjen en kommentar