Bare rolig, dette skal ikke bli en oppskriftsblogg. Men vi er så mange som må spise glutenfritt, og mange synes det er vanskelig å få til et godt, glutenfritt brød. Jeg har bakt mange dårlige brød, tunge, flate eller med rårand. Denne oppskriften som jeg har kommet frem til her, synes jeg er riktig god. Det ligner mer et vanlig brød enn de andre jeg har bakt. 

Å få en bakemaskin har vært et stort pluss for meg. Jeg har kun bakt dette i bakemaskin. Hvis noen baker det uten maskin, må dere veldig gjerne legge igjen en kommentar med hva dere gjorde og hvordan det gikk. 

Jeg har en Panasonic bakemaskin. Jeg leste mange tests før jeg kjøpte, og denne fikk gode anmeldelser. Oppskriftene som fulgte med maskinen er dog helt håpløse. Alt for lite væske, det blir en uspiselig klump. Jeg bruker ikke heller det glutenfrie programmet som det er. Jeg elter på det glutenfrie programmet, men så lar jeg brødet heve et par tre timer, for så å steke på stekeprogrammet. Du må ha maskin som du selv kan bestemme steketid manuelt. Det er viktig. For brødet må steke mye lenger enn de 50 minuttene det glutenfrie programmet sier. Det får en stor rårand med kun 50 minutter steking.  Du kan heller ikke bruke program som elter to ganger, glutenfrie deiger kan kun eltes en gang. Så det må være et glutenfritt program i maskinen du velger.  

Oppskrift

6 dl vann

1 ss eddik

2 til 3 ss olje

3 ss psyllium husk

——————————————————————-

350 g blandet glutenfritt mel (sorghum, teff, brunt rismel, havremel eller gryn, maismel, bokhvete, kikærtemel) 

150 g  stivelse ( potet/kartoffelmel, tapioka, maizenna)

1 ss søtstoff (sukker, honning, melasse, agavasirup)

1 ss xantangummi

1 stor ts tørrgjær

1 stor ts salt


frø

nøtter

tørket frukt

Når man baker med maskin, så kommer man det våte i maskinen først. Psylliumhusk er veldig viktig, det gir litt luftblærer i brødet. Jeg lar husken stå noen minutter i vannet og svelle. Jeg koker alltid opp 3 dl vann og blander med 3 dl kaldt. Hvis du spiser egg, så kan du vispe to egg lett. Se hvor mye det måler, og justere vannmengden i forhold. Med egg blir brødet veldig stort og luftig. 

Jeg blander alltid flere melsorter, i hverfall tre. Sorghum er det glutenfrie melet som ligner mest på hvetemel. Teff gir et mørkere, grovere brød, brunt rismel har jeg nesten alltid med, havremel gir fukt til brødet, men det blir også tyngre. Bokhvete gir god smak. 

Jeg bruker alltid 2/3 mel og 1/3 stivelse i mine brød. Jeg blander alt det tørre minus gjær, og kommer det over væsken. Setter i gang maskinen. Så drysser jeg tørrgjæren over.  Søtstoffet er for å få gjæren i gang, det blir ingen søtsmak på brødet. Jeg synes denne gjæren er veldig god for glutenfri bakning. 

 

Mange sier at glutenfri brøddeig ikke skal eltes, at den skal være veldig bløt. Denne deigen blir som vanlig brøddeig. Jeg lar den elte i 15 min. Jeg tilsetter frø og kjerner vanligvis. Av og til nøtter og tørket frukt i stedet. Desto mer frø eller annet, desto tyngre brød. Men også sunnere. Og det kan smake riktig godt med et litt tungt brød man kan skjære i tynne skiver. 

Jeg lar det glutenfrie programmet fortsette i heveperioden, ca 30 minutter. Så drar jeg ut kontakten, og lar brødet heve videre til jeg synes det er stort nok, et par tre timer vanligvis. Man kan også heve i kjøleskapet over natten. langtidsheving er bra, for så nedbrytes fytinet i melet. Fytin binder mange mineraler og gjør at de ikke opptas i kroppen.  

Når det er passe stort, setter jeg maskinen på baking. Jeg setter den på 125 minutter steketid. Ja, du så riktig, 125 minutter. Steker jeg det de 55 minutter som det glutenfrie programmet sier, så blir det rårand. Det blir ikke tørt i det hele tatt med 125 minutter. Jeg vet ikke hvor mye du skal steke det i vanlig ovn. Det kommer jo også an på brødformen. I bakemaskin blir brødet ganske firkantet. Bruker du en vanlig brødform, så er den smalere. Jeg vil tro brødet da baker litt fortere. Jeg ville steke det på 200 grader vanlig ovn/175 grader varmluft. I godt over 1 time i hvert fall. 

 

 

Jeg baker ofte om kvelden. Og pakker brødet inn i et rent håndkle og lar det stå ute over natten. Jeg venter lenge før jeg skjærer i det. Man kan ikke skjære like hurtig i et glutenfritt brød som i et vanlig brød. Og det blir ikke tørt av å stå på den måten over natten. Jeg skjærer det så i tynne skiver og fryser i porsjoner. 

Man kan selvfølgelig blande mel til flere brød av gangen. Jeg pleier å blande til to brød. Jeg håper det smaker