Har NDT blitt dårlig?

NEI, NDT har ikke blitt dårlig. Det er det korte svar. Jeg tar selv NDT, og den fungerer utmerket. 

Jeg ser folk hevder at NDT er blitt dårligere, og at det nå er bedre å ta en kombo av syntetisk T4 og T3. Jeg synes dette er meget alvorlig, at denne falske infoen sprer seg i grupper på Facebook. Det kommer først og fremst fra STTM, Stop The Thyroid Madness. Det er et site som har gjort mye for mange. Men nå synes jeg det henfaller til sort/hvit tenkning, hvor det ikke er plass til nyanser. 

Jeg har skrevet til Janie A. Bowthrope angående dette. Fortalt henne, at vi er mange som har det fint på NDT her i Skandinavia. Hun mener at de som fremdeles “tror ” de har det ok på NDT, egentlig bare opplever adrenalin. Jeg synes det er en underlig påstand. Hva mener hun med det? Adrenalin? Vi har ikke gode stoffskiftenivåer? Vi innbiller oss, at vi har det godt? STTM’s Facebook gruppe, “Adrenal fatigue and thyroid care”, den kvinnelige admin der, skrev til meg, at alle vi i Skandinavia som hadde høy FT3 på NDT, nok tok vår medisin rett før blodprøve! Ingen av oss vet hvordan vi skal ta blodprøve. Jeg er med i stoffskiftegrupper i mange land. Jeg vil si, at medlemmene i de norske gruppene er noen av de best informerte i verden. Jeg vet at mange dårlig informerte pasienter ikke er klar over, at man ikke må ta sin medisin på dagen for blodprøve. Men nordmenn som tar NDT hører ikke til den gruppen. Jeg vet at mennesker som har det ok på NDT, blir presset i den gruppen. De blir mistrodd, man komme med disse underlige adrenalin påstandende. Mange blir utestengt fra gruppen. Disse menneskene har bestemt seg for at NDT er blitt dårlig, og at produsentene er noen kjeltringer. Alt jeg kan si, er at jeg har brukt NDT i 13 år og planlegger å bruke det resten av livet. 

Jeg synes det er vanskelig å ta dette på alvor. Det er jo helt klart, at det var noen dårlige batches  av Nature Troid i 2018. Det ble hurtig god igjen. STTM hevder at NP Acella er dårlig. Vi bruker ikke NP her i Norden, men jeg ser mange skrive de har det helt fint på NP i USA. Akkurat nå, i mai 2020, ser jeg noen skrive i de nordiske Facebook gruppene, at noen bestemte batcher av Erfa ikke er gode. Det er de nye tablettene som lukter, og som Erfa selv har omtalt. Erfa hevder, de inneholder det hormon de skal. Men noen opplever det altså anderledes. Så jeg sier ikke, alt er perfekt.  Men å hevde, at all NDT er blitt dårlig, og å anklage produsentene for å være likeglade med pasientene og bare være ute etter å tjene penger,  som Janie Bowthrope gjør her, https://stopthethyroidmadness.com/2019/09/23/the-sad-saga-of-where-we-are-today-as-hypothyroid-patients/. Det er trist. Og usant.

I USA snakker de mye om “Big Pharma”. Det er visst nærmest fanden selv. En ting som er sikkert, de fleste NDT produsenter er ikke “Big Pharma”. Allergan som lager Armour er et stort firma. Men Erfa er et mindre firma. Det samme er RLC labs som produserer Nature Troid og WP. Acella som lager NP er et lite firma med 76 ansatte. Glostrup er veldig lite, et apotek i Danmark. De ønsker å lage gode produkter som alle vil ønske å bruke. Alt annet ville jo være vanvidd. I sær hvis de er opptatt av å tjene penger.  Det er slik, at det er problemer med all stoffskiftemedisin til tider. Det er ikke slik at syntetisk T4 er konsistent. Euthyrox kom til på den måte, at franske myndigheter var så lei av inkonsistente hormonnivåer på Levothyrox. Så de krevde av produsenten Merck, at de endret sammensetningen for større konsistens, https://www.sciencemag.org/news/2017/09/france-brings-back-phased-out-drug-after-patients-rebel-against-its-replacement. Men den nye formuleringen fungerte ikke for mange pasienter. En kvinne døde t.o.m.  De franske myndigheter krevde så av Merck, at de begyndte å produsere den opprinnelige formuleringen igjen, med de opprinnelige fyllstoffene. Den nye, “gamle” medisinen er Euthyrox.  Paientene reiste sak om dette, men ble ikke trodd av retten. Nå viser en ny studie, at fyllstoffene i stoffskiftemedisinen har stor betydning for opptaket av det aktive stoffet, https://www.connexionfrance.com/French-news/New-France-UK-study-finds-controversial-new-formula-of-Levothyrox-not-equivalent-for-all-patients. 

Dette visste jo vi pasienter allerede. Men det er godt å få det stadfestet i en studie, selve studien

En ting som er sikkert, hvis du ikke vil være i seng med “Big Pharma”, så skal du ikke bruke syntetisk stoffskiftemedisin. DET er “Big Pharma”.

Kanskje det er vanskelig å produsere stoffskiftehormoner?

Det er visst en komplisert, kjemisk prosess å lage de syntetiske i hvert fall. Og fyllstoffene har stor innvirkning. NDT skal jo følge USP standard, dvs. det skal være en viss ratio T4:T3. Jeg vet ikke alt som kan gå galt i produksjonen av natural desiccated thyroid. Det er organisk materiale. Det er av en eller annen grunn vanskelig å produsere nok av, til tross for alle svin i denne verden. Stakkars. Det er så mye vi ikke vet om dette. Og det er vanskelig å få svar. Jeg har forsøkt å finne ut av hvor de ulike produsentene kjøper sitt råstoff. Jeg vet at mye har kommet fra Kina. Og at den afrikanske svinepesten som har herjet der, har ført til mye mindre tilgang. Det er dumt at det ikke er mer åpenhet rundt dette. Men å mistro produsentene  kan jeg slett ikke være med på . Jeg ser ikke NDT produsentene som våre fiender. Det fremmer ikke samarbeid mellom oss og produsentene. Som sagt, de ønsker selvfølgelig bare å lage gode medisiner. MEN de må lære å være åpne når og hvis det er problemer. Og forklare mer om prosessen og om hva som skjer. Hvorfor skal det f.eks. være så vanskelig å få vite hvor råstoffet kommer fra? Er det forretningshemmeligheter? Og når det påviselig er noe galt med en batch, og mennesker har brukt masse penger på sin medisin. For NDT er alt for dyrt. Så må det minste være, at vi får pengene tilbake eller ny medisin. 

 

Pasientene reagerer veldig negativt på dette råstoffet som lukter. I USA påstår de, dette råstoffet kommer fra Europa. Jeg aner ikke. Men jeg har spekulert på om dette kan være kjertler fra råner, dvs fra hangriser som ikke er blitt kastrert. De har en fryktelig stank som gjennomsyrer kjøttet ved slaktningen, rånelukt.  Det er bare en tanke. 

Ellers forstår jeg ikke, hvorfor ikke fler gjør som de Thailandske NDT produsentene, og drasjerer sine produkter. Thyroid S og det tidligere TR Man, som dessverre ikke lages mer, er drasjerte. De oppløses i tynntarmen. Thyroid S er slow release. Når vi vet at mange hypothyroide har for lite mavesyre, og dermed har problemer med opptak fra maven, så må det da være mye bedre å drasjere? Et annet pluss er holdbarheten. Den blir mye bedre. Fugt er NDT’s verste fiende. 

Det har alltid vært variasjoner i lukten i de 13 årene jeg har brukt NDT. Jeg har brukt Armour, Erfa, Glostup, Thiroyd og TR Man. Noen ganger har det luktet mer enn andre ganger. Dog er den lukten som beskrives innenfor de siste par år noe annet. Det lukter visst kattepiss.

Hvorfor engasjerer jeg meg i dette?

Ja, hvorfor? Som en skrev i en av de norske gruppene, det er da bare godt at de slutter med NDT i USA, så blir det mer på oss. Og det er jo sant. Det er mangel på NDT i verden. 

Jeg synes dette er viktig, og alvorlig, fordi mange mennesker kun har det godt på den organiske medisinen. Jeg er en av dem. Jeg får det dårlig med bare å legge til 25 mcg Levaxin til min NDT. Jeg får en verking i øverste del av ryggen, skuldre og nakke. Jeg blir trett. Jeg vil kalle det en giktisk verk. Og jeg ser veldig mange som får lignende bivirkninger av T4 medisin. Både Levaxin, Eltroxin og Euthyrox. De amerikanske og engelske ekvivalentene er Levo og Synthoid. Fler har det godt på Tirosint. Det kan være jeg ville tåle litt av den, jeg vet ikke. Jeg tror det er veldig, veldig mange som går rundt med bivirkninger av disse T4 medisinene uten å være klar over det.

Jeg synes derfor det er en stor sak når disse menneskene kanskje avholder seg fra å prøve eller fortsette på NDT pga gruppepress. Mange mennesker er usikre, og da kanskje hvis du ikke har vært syk så lenge. i den korte tiden jeg var i den gruppa, og det gikk ikke lang tid før jeg ble kastet ut, ha ha. Så så jeg mennesker som akkurat hadde begyndt på NDT bli usikre, de skrev ting som”hvis det er blitt dårlig, så burde jeg kanskje heller ta T4 og T3″. Og jeg så admins skrive, ja, NDT virker ikke.  Det er et stort ansvar å påta seg, å fraråde andre fra å ta NDT. Det kan være, at det mennesket aldri vil få det godt på syntetisk medisin. Syntetisk T3 gir også opphav til mer bivirkninger enn T3 i NDT. Mer hjertebank, mer nervøsitet. 

I US grupper ser jeg også mye ukunnskap når det gjelder, hva man kan forvente når man begynner på NDT. Jeg ser folk skrive etter få uker, det virker ikke. Og det når de ikke en gang har oppnådd optimale verdier! Skyldes noe av negativiteten rundt NDT også dette, mennesker som etter kort tid konkluderer at NDT ikke virker? Det tar tid å bli optimal på NDT. Det tar også tid å finne hva som er optimalt for en selv. Alle trives ikke med de samme nivåer. Dette må man finne ut av over tid.

En annen ting jeg ser, er at folk forventer å finne en dose og så stå på den resten av livet. For noen skjer det. For mange skjer det aldri. Det er veldig mange ting som påvirker våre stoffskifteverdier. Hvor mye vår egen kjertel fremdeles produserer, hva som skjer i immunsystemet, om det er vinter eller sommer.  Og sikkert en masse annet. Jeg har alltid måttet justere dosen opp og ned. Det aksepterer jeg. Ikke kast bort energi på å ergre deg over det. Bare ta blodprøver ofte, eller mål din kroppstemperatur og puls. Og juster dosen. Det viktige er å finne ut hvor du trives, og så få de medisiner som muliggjør et slikt optimalt nivå.  

Konklusjon

Jeg håper alle som føler for det, prøver NDT. Det er den eneste medisinen for meg i hvert fall.  Ja, det kan være problemer med enkelte batcher. Det betyr ikke, at NDT generelt er blitt dårlig. Jeg har aldri fått et dårlig produkt i de 13 år jeg har brukt det. Det er også problemer med dårlige batcher av syntetiske medisiner. Det er det mange eksempler på. Det er også leveringsproblemer med den syntetiske medisinen. Det mangler stadig enkelte styrker og sågar alle styrker av en bestemt T4 medisin. Og det er større problemer med bivirkninger på de syntetiske medisinene. Hoangs studie fra 2013 viste, at når mennesker ikke visste om de fikk NDT eller syntetisk, så foretrakk 48% NDT, mot 29% for syntetisk 4, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23539727/ . Og det enda de ikke var optimalt dosert.  Nå kan man innvende mot dette, at her var det snakk om T4 mot NDT. Jeg tror ikke det er gjort noen studier på syntetisk T4/T3 versus NDT. Jeg håper det kommer en slik studie. 

Hvis det ikke fungerer godt for deg med syntetisk medisin, så prøv NDT. Ikke la deg avskrekke. Nå skriver jeg dette også på norsk. Men dette er ikke det store problem i Norden. Det er mest i USA de går høyt opp i dette. Men jeg ser folk i norske grupper også poster denne negative infoen på en måte som virker som de mener vi skal ta det på alvor. Men vi er hundretusenvis, kanskje millioner rundt i verden som har det utmerket på NDT. Lykke til!

2 kommentarer

 1. Jeanette Schou

  Tak for god information om NDT v/s syntetisk T4, og T3, for mit eget vedkommende var jeg på Eltroxin i 38 år med svær mistrivsel, men var ikke klar over at det hang sammen med min medicin, prøvede også kort Euthyrox, som var en anelse bedre, men fik en læge som søgte tilladelse til Thyroid og det fik jeg, og sikke en forandring, bare den 1. pille var det som om kroppen fik det den hungrede efter, min krop fortalte mig at dette var ret medicin for mig, og alle mine bivirkninger forsvandt, så kunne jeg ført se hvor meget der var bivirkninger af den syntetiske medicin. Jeg oplever ingen bivirkninger med NDT.

  • Liv

   Hej Jeanette!

   Du har helt ret. Der er mange fler bivirkninger af den syntetiske T4 medicinen. Jeg har ikke set tallene for indraporterede bivirkninger her i Danmark. Men har set for Norge. Der er mange rapporteringer på T4 medicin, og næsten ingen for NDT. Det er underligt, at ikke sundhedsvæsenet bemærker det. Nu har vi jo heldigvis fået Tirosint. Jeg tror Danmark er et af de lande hvor den bruges rigtigt meget. Jeg blev også selv sjokkered da jeg forstod sidst år hvor dårligt jeg fik det af Levaxin, og det var kun 25 mcg som jeg lagde oveni min NDT. Der går så mange rundt og har det skidt uden at forstå, det er selve medicinen. Vi får håbe vores erfaringer vil hjælpe dem.

   Blessings, Liv

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

© 2023 THYROIDBLOG.COM

Tema av Anders NorénOpp ↑