Her slår jeg opp spørsmål dere sender meg, og mine svar. Det kan være lærerikt for andre. 

Nr 1 Kvinne som ikke har kjertel, men som allikevel kun trenger en liten dose T4 medisin.

Spørsmål:

Takk for veldig god info.
Jeg fjernet helt min kjertelfunkjson for 30 år siden. Har vært kronisk plaget med utmattelse og smerter i muskler og skjelett helt siden dette skjedde. Brukte 125 mg levaxin i mange år. Har også prøvd lio, men ble for få år siden satt på 50 mg levaxin kombinert med 30 mg thyroid. Dette pga lav T3 og tåkete følelse i hjernen. Verdiene nå er T4 på ca 16, T3 på ca 6 og tsh på 0,01. Jeg klarer ikke å finne ut hvor mye 30 mg thyroid er sammenlignet med levaksin? Dette vet ikke legen heller. Har du noe kjennskap til thyroid eller Erfa?

Svar:

Hei!

Jeg synes det er veldig underlig, at du kan klare deg på så liten dose hvis du har fjernet hele kjertelen. Det er virkelig sjeldent å ha så gode stoffskifteverdier på så lav dose.  30 mg Erfa inneholder 17,5 T4 og 4 mcg T3. Jeg vil si det erstatter 15 til 20 mcg T4 medisin. 

Når du ikke har det godt til tross for at dine verdier er gode. Så kan det være at du trenger å ha FT3 høyere enn 6. Det kan være du har bivirkninger av selve Levaxinen. Det har jeg selv, kan slett ikke bruke det. Jeg ville bedt om å få prøve ren Erfa. Jeg vil tro du trenger pluss minus 100 mg. 

Du kan ha fibromyalgi. Hvis du har det, så hjelper LDN. Det hjelper i det hele tatt på utmattelse. Jeg har et oppslag om det. 

Ditt kortisol kan være for lavt, det må du få testet. Hvis det er for lavt, så synes jeg du skulle lese om binyretretthet. Radiodoktoren skriver om det, http://dk4doktoren.dk/2017/05/18/binyretr%c3%a6thed

Du kan være for lav på vitaminer og mineraler, som B12, folat, jern , magnesium. Vi må gjerne ligge på 1000 i B12, over 25 på folat. Vitamin D er kjempeviktig, vi bør opp rundt hundre. I hvert fall hvis man har Hashimotos. Det er en annen ting. Har du Hashimotos? For så kan du ha høye antistoffer og bli trett av det. Nå har du mest sannsynlig fått fjernet din kjertel, jeg synes det er litt vanskelig å forstå hva du mener når du skriver kjertelfunksjon. Så anti tpo antistoffer er neppe problemet her. 

Jeg håper noe av dette er til hjelp. Når du ikke har det godt, så må du finne ut hva det er. Det er jo ikke sikkert vi kan komme tilbake til der vi var før vi ble syke. Men vi kan gjøre mye. Jeg har det selv mye bedre nå enn jeg hadde for 10 år siden. Så det vet jeg.

Blessings, Liv

Nr.2 kvinne som bruker T4 og NDT/thyroid. Sliter med hjertebank når Ft3 blir høy.

Hei! Har gått 100 mg levaxin i mange år og har derfor vært lav på ft3 (rundt 3 til 4)
Sliter litt med å finne dosen med Armour kombinert med levaxin, (har ikke fungerende kjertel) eg får lett hjertebank og ubehag på Armour. Eg har tatt 75 mg levaxin og 1/4 dels 60 mg Armour før eg legger meg.  Tar nå 50 mg levaxin og 1/2 TBL 60 mg Armour. Prøvene på ermour hsr vært ft3 4  tsh 1.2 ft4 16 da tok eg 75 levaxin og 1/4 Armour og formen dårlig. Tar kosttilskudd b og d vit.
Beklager mye rot 😄
Ønsker å ta 50 levaxin og resten Armour men klarer ikke finne Dosen!
Kjempe bra blogg du har, mye kunnskap og god informasjon😄

Hei ML!

Først vil jeg bare henstille til dere som skriver til meg, les det jeg skriver under “Kontakt” nøye. Det er grunner til at jeg ber om de opplysninger jeg ber om. Det blir mye lettere for meg, og dere får et bedre svar. Som her, hvor det er snakk om hjertebank. Da spiller det inn om man er i overgangsalderen, så alderen er viktig.  Det hadde vært veldig godt om jeg også visste noe om jernnivået, som jeg  ber om at dere sender. Så til saken:

Takk for de gode ord 😃 Du må selvfølgelig alltid rådføre deg med legen. Men din lege eller leger lar deg åpenbart gå helt underdosert. Du er alt for lav på din FT3. Er det legen som vil at du skal ta en kombinasjon av Levaxin og Armour? Du får alt for lite Armour. Nå kjenner jeg ikke dine nivåer fra den gang du gikk på ren Levaxin, så jeg kan ikke si hvordan du konverterer. Du kan ha fått for lite Levaxin i alle år, og at det var grunnen til at ditt FT3 ble for lavt. Du må selv kikke på noen gamle blodprøver, og se hvor ditt FT4 lå. Du kan regne ut din konverteringsratio ved å dele FT3 med FT4. Er tallet under 0,24, så omdannet du for dårlig. 

Jeg er ikke så mye for den blandingen av NDT og T4 medisin. Det er noe særlig som man holder på med i Norge, og som dessverre har bredt seg til Sverige. Det er Lars Omdal som har innført det her. Han har gjort mye godt for oss stoffskiftepasienter, men dette her er blitt en spennetrøye for oss. Det  er noe han har kokt sammen for å holde TSH oppe. Jeg tror mest for ikke å bli kritisert. Men resulatatet er blitt, at veldig mange  blir gående med for lav FT3. Pluss det  faktum at mange har store bivirkninger av Levaxin, og ville fått det mye bedre på ren NDT. 

Man får også hjertebank av for lav FT3. Men nå merker du det når du øker Armouren.  Du tar nesten ikke noe Armour, så jeg synes det er litt rart. Du trenger mer Armour. Du har vel lest på min post om Optimale stoffskifteverdier? FT3 bør ligge i øverste 25% av referanse, FT4 midt på.  TSH er alt for høy, den er for høy selv for en som tar bare Levaxin. Årsaker til hjertebank kan være for lav østrogen og eller progesteron. Du kan ha for lavt magnesium. For lavt vit K. Og ikke minst, for lavt jern.  Dessuten får man hjertebank når man har lavt kortisol. Det er veldig sannsynlig at du har det, for du har hatt for lav FT3 i mange år. Kroppen må ha nok T3 for å kunne lage kortisol. 

Så du ser, det er mange ting du må kikke på.  I 60 mg Armour er det 38 mcg T4 og 9 mcg T3. Jeg ville begyndt med å øke til 60 mg Armour. Jeg ville fordelt den over dagen. Jeg ville tatt 

Morgen 1/3 60 mg Armour

Ettermiddag 1/3  60 mg Armour

Kveld, i det du legger deg, 50 mcg Levaxin og 1/3 60 mg Armour

Etter 3 uker på den dosen ville jeg tatt blodprøve. Hvis FT4 lå litt lavt, så ville jeg fortsatt med 50 mcg Levaxin og økt med 15 mg Armour igjen. Jeg er ganske sikker på at din FT3 ikke kommer til å bli høy nok på 50 mcg Levxin og 60 mg Armour. Lå FT4 litt høyt, så ville  jeg gått ned til 25 mcg Levaxin og økt med 15  mg Armour, også fordelt over dagen. Nå har jeg jo ingen blodprøver fra den dosen du tar nå.

Etter 3uker ville jeg tatt blodprøve og sett om jeg skulle øke med 15 mg igjen.  Når du har en 60 mg Armour, så kan du dele den med tennene. Du kan også fordele dosen over 4 ganger om dagen. Det er veldig godt å ta noe om kvelden. Når vi er friske, stiger vår ft3 om natten. Jeg tar selv halve dosen med NDT når jeg legger meg. Levaxin opptas 20% bedre om natten, og FT4 stiger litt i timene etter inntak. 

 Det kan godt være det vil være bedre for deg å ta bare Armour på sikt, kanskje 120 mg. 

Du må kikke på de tingene jeg har nevnt. Hvis du bare tar vit D og b vitaminer, så er det veldig lite for en med lavt stoffskifte. Nå vet jeg heller ikke om du har Hashimotos eller ikke. Din kjertel produserer nok noe, ellers ville du vært enda lavere på FT4 med den veldig lille dosen du tar.  Jeg regner med at du er med i noen av de norske stoffskiftegruppene. I de som heter “Lavt stoffskifte, behandling med thyroid” og “Lavt stoffskifte, de behandlinger legen din ikke forteller deg om”, så er det mange som har greie på dette med vitaminer og mineraler. Hvis du ikke er medlem, så meld deg inn. Få målt alt av vitaminer og mineraler hos legen, pluss østogen og progesteron. Slå prøveresultatene opp i gruppen og du vil få masse feed back. Jeg vil tro du er for lav på mange ting. Jod er også veldig viktig. 300 mcg kan alle trygt ta om dagen, bare du også passer på at du har gode selen nivåer. 

Jeg synes naturlig progesteron, vit K2 og magensium i store nok doser gjør underverk for hjertebank. Du kan lese om hormoner på bloggen. Er ferritinet lavt, få det opp. Jeg har selv ikke kjempehøyt ferritin, men jeg har allikevel ikke hjertebank. Og jeg tar 270 mg NDT pt. . Men den NDT jeg tar er ikke like sterk som Armour.  

Blessings, Liv

Nr 3 Kvinne 39 år. Har egentlig et ganske normalt stoffskifte. Litt forhøyet TSH.

Hei😊 Trenger litt råd og veiledning ift stoffskiftemedisinene, og vet att du er god på dette. Har prøvd både Levaxin 25 mcg (fikk kjempehøy puls og voldsom angst), Euthyrox 25 mcg og nå Armour 15 mg. Skriver inn info under her:

INFO:

Blodprøver tatt da jeg stod på Levaxin/Euthyrox:
– TSH 2,49 og ft4 15,1. ft3 ikke tatt.

Siste blodprøver fra Armour 15 mg som jeg tar nå:
– TSH 1,56, FT4 14,1 og FT3 5,4.

Prøvene ble tatt fastende og medisinfastende kl 08.00 på morgenen.

Siste dose tatt kl 17 på kvelden før blodprøver.

Kvinne, 39 år.

Jernnivåer skal måles igjen, sist var HB 15, 1 og ferritin 196. Men dette er lenge siden. B12 var 750, og jeg har lavt D-vitamin på 67 så må øke opp d-vit dråpene.

Står på Armour 15 mg nå, 1/2 tablx2 per dag.

Prøvde å øke Armour til 22,5 mg men fikk veldig hypersymptomer. Men energien ble veldig bra, og kroppen føles så lett med Armour. Men gikk ned igjen da dosen ble for høy og står nå på 15 mg igjen, men nå føler jeg meg lav med en voldsom og rar  svimmelhet etter jeg gikk ned. Er dette pga doseendringen og hvor lenge vil jeg kjenne dette eventuelt?

Armour har mange fordeler som bedre energi og att kroppen er så lett men også ulemper som att T3 gir så store svigninger. Å øke med T3 medisin er vanskelig da den er så potent men nå er jeg lav fordi jeg har gått ned igjen tror jeg. Armour gir meg å utmattelse, tungpusthet og ekstrem søvnløshet (søvnløs i omtrent 7 uker nå).

Vurderer å gå tilbake til Euthyrox 25 mcg, da vil energien bli lavere men jeg vil ihvertfall få søvn tilbake. Og hvilken dosering kan eventuelt startes opp igjen med Euthyrox? Jeg som er så følsom for disse medisinene, kan det være ulik dosering hver dag med en pause på en dag f.eks?

Og kan jeg gå rett over fra Armour til Euthyrox igjen?

Jeg har prøvd å kutte de ut men blir så utrolig dårlig av det å, helt skjelven og klarer nesten ikke stå på føttene så det er uaktuelt nå når vi har konfirmasjon om 1 mnds tid.

Hva tror du jeg kan gjøre her? Byttte til Euthyrox igjen? Tenkte på kombinering også men nå blir jeg jo så søvnløs av Armour.

Legen min skal i dialog med endokrinolog uansett ift dette, men det tar så lang tid.

Mitt svar

Hei !

Det er veldig vanskelig for meg å svare når du ikke oppgir referansene. Du forteller heller ikke om du har Hashimotos eller ikke, dvs om du har anti-tpo over referanse. Hvis det ikke er blitt testet, så vennligst oppgi det. Du må selvfølgelig konferere med din lege. Men her er mine tanker:

Jeg kjenner deg jo litt fra Fb. Jeg vil si noe som antagelig vil overraske deg. Den dosen du tar nå er nesten det samme som ingenting. Jeg har aldri før sett noen ta en så liten dose. Du tar 9 mcg T4 og 2 mcg T3. Det påvirker ditt stoffskifte veldig lite. Hvis du har Hashimotos, så kan ditt stoffskifte være på vei ned. Man får så ofte en lav FT4 mens FT3 holder seg normal en god stund. Til slutt blir den også for lav. Men på den første prøven, så er FT4 ganske normal. Jeg vil be deg lese min post “Til deg som er ny”,  Der vil du se hva som er normale nivåer . Normal FT4 ligger litt under midt i reference. Din TSH er forhøyet på den prøven, men det kan også være andre årsaker til det. At du har vært syk for nylig f.eks .Eller lavt Vitamin D. Det er dumt at FT3 ikke ble tatt. Men når jeg ser din FT3 når du tar 15 mg Armour, så tror jeg den har vært ganske normal. En normal FT# er rundt 5 pmol/L el litt under. Kvinner har ofte en litt lavere FT3.  

Hvis du ikke har forhøyet Anti tpo så undrer jeg om du har lavt stoffskifte. Ikke misforstå meg, jeg sier ikke at du ikke er syk. Men jeg er ikke sikker på at det er det. Som sagt, det er vanskelig for meg å si noe når jeg ikke vet om du har antistoffer. 

Hvis du ikke har antistoffer, så ville jeg fokusere på det som er viktig for å produserer og omdanne stoffskiftehormon. Jeg ville testet jod i døgnurin, og sørget for å ha optimale sink og selen nivåer. 

Jeg kan ikke riktig si hva du skal gjøre i forhold til dose. Det kan godt være litt T4 medisin ville være bedre. Din FT4 har jo gått litt ned fra første til andre prøve.  Men jeg tror du skal få sjekket andre ting også. Ditt stoffskifte er tett på normalt på nåværende tidspunkt. Det er ikke lurt å ta stofskiftemedisin hver annen dag. Jeg tenker du kanskje er følsom for medisinen fordi du ikke trenger den. Din TSH på 1,5 er en normal TSH. Som sagt, 15 mg er så lite at det ikke påvirker mye. Jeg tror din svimmelhet skyldes noe annet, ikke stoffskiftet. 

Du har veldig høyt ferritin. Det er ikke normalt for en menstruerende kvinne å ha så høyt ferritin.  Jeg synes det er litt underlig at legen ikke har fulgt opp dette med nye prøver. Man blir veldig dårlig av å ha for mye jern i kroppen, og det kan være nødvendig å tappe blod. Du må ikke ta jerntilskudd.

Hvis du ikke har Hashimotos, så er ikke D vitaminet veldig lavt. Hvis du ikke tar B12, så er det høyt. Det kan skyldes lavt folat, så få det testet. I det hele tatt  , få testet alt av vitaminer og mineraler. Og ikke minst, kortisolet. Det kan være du har trette binyrer.  Les på det.  http://dk4doktoren.dk/2017/05/18/binyretr%c3%a6thed   

I din alder bør man også begynne å kikke på hormonene, østrogen, progesteron og testosteron. Så be om å få det målt. Det er forhåpentlig for tidlig for overgangsalder, men du kan ha østrogendominans, og trenge litt naturlig progesteron. Ditt testosteron kan også være på vei ned. Hvis det er lavt, så kanskje du er så heldig at du får litt tilskudd. Du kan lese om hormoner på min post om kvinnelige hormoner. Men der står ikke så mye om symptomer. Jeg kommer med en egen post om det senere. 

Jeg håper dette er til litt hjelp.

Blessings, Liv

Nr 4, Mann 55 år, antagelig jodmangel.

Spm:

Hei
Har en mistanke om at jeg ble satt på levaxin uten å ha lavt stoffskite.
Kontaktet lege fordi jeg var slapp og sliten, etter blodprøveresultat fra fürst.no 26.10.18 med TSH: 21. FT3:4,8. FT4:8,8. (se bilde)  begynte jeg opptrapping på levaxin og tar i dag 100mcg pr dag. Anti TPO ble ikke målt. Mistenker at blodprøve var feil.  Tror heller problemet var lav vit B12 og folat, gikk på sprøyte hver 3 mnd. Begynte i sommer på behepan og folsyre tabletter og har fått opp nivåene. Har nå grei form men dårlig søvn, våkner etter 3-4 timer og vanskelig å sove igjen.
Hva skjer hvis en frisk person blir satt på levaxin, blir man overmedisinert ?
Eller bare reduserer skjoldbukjertelen produksjon?
Blir en frisk skjoldbukkjertel ødelagt etter lengre tids medisinbruk?
Kan jeg slutte med levaxin for å teste?
Siste bildet er nyeste blodprøve 02.12.20.
På forhånd tusen takk for svar.

Vennlig hilsen R

Mitt svar:

Hei R!

Det er søren meg vanskelig å svare på. Nå slår jeg ikke opp alle dine prøvesvar, tar bare med det siste, se under. Det kan ha vært en feilmåling. Det skulle absolutt ha vært tatt en kontrollmåling, når FT4 pluteslig hadde falt så mye et års tid etter en normal måling. Det skjer jo feil. Men jeg synes det er litt rart at alle 3 parametre ble feilmålt eller analysert. Du var jo også trett. Det jeg tenkte med en gang jeg så tallene, var jodmangel. Nå ble ikke anti tpo målt der i 2018, og det var en feil. Jeg ser den heller ikke nå. Hvordan din kjertel har det vil avhenge av om der er antistoffer eller ikke. Ikke kun Anti-TPO, men også TRAS (TRAb), Graves antistoffer. De kan være både blokkerende og stimulerende, og både høyt og lavt stoffskifte. Thyroglobulin eller thyroglobulinantistoffer skulle også vært målt. Er de tilstede, så indikerer det at der  er eller har vært, et angrep på kjertelen som har ført til at thyroglobulin har lekket ut. Det er litt rart at Anti tpo aldri er målt. Men uansett om det er Anti tpo eller ikke, så har du vært syk i så kort tid, så din kjertel kan ikke være ødelagt. Det tror jeg ikke. Det tar flere år før kjertelen blir ødelagt. Men noen, som meg, har det som heter Atrofisk thryeoditt. Så svinner kjertelen hen. Men det tar også tid.  Det kun en ultralyd scanning som kan gi et klart svar. Eller om du får gang i hormonproduksjonen. 

Jeg tror ikke tilførsel av hormon ødelegger kjertelens evne til produksjon. Jeg er på noe som heter Jodprotokollen, du kan lese om den her, JOD PROTOKOLLEN . Derfor er jeg med i jodgrupper på Facebook. Jeg ser mange der som har brukt medisin, og får gang i sin egen produskjon igjen. Nå er høy dose jod ikke for alle, det krever at man leser og vet hva man gjør. Men man kan også ta mindre doser jod, og få gode resultater. Jeg synes du skulle lese Siri Aabels siste nyhetsbrev om jod, https://www.greendoctors.no/desember-20-jod. 

Som du ser der, så siterer Aabel endokrinolog Ingrid Norheim for å si, at når FT4 er under 11, så er det alltid snakk om jodmangel. Nå var Norheim den lege som sa til meg i 2007, at jeg skulle holde meg unna all jod. Som jeg dessverre lyttet til. Men Norheim er heldigvis en lege som blir klokere, og i dag er hun opptatt av jod. 

Så hva er mitt råd? Jeg synes du skal få testet jod i urin. Det kan alle i Norge. Jeg tror man avleverer prøven på nærmeste sykehus, som sender til Horomonlab på Aker. Jeg synes du skal få testet noen antistoffer. Det er viktig å vite hva situasjonen var før du begyndte å ta jod. Jeg er ikke sikker på at det var en feilmåling. Vel var ditt B12 og Folat litt i den lave ende. Men var det så lavt at du ble veldig trett av det? Vi får aldri vite det. Men tar du nå en jodprøve og den er lav, så vil jeg tenke at du manglet jod også i 2018. Jeg har også et oppslag om lav dose jod, Jod for begynnere

Jeg tror du produserer hormon selv nå også. 100 mcg er en lav dose for en mann. Vi produserer mellom 90 og 100 mcg T4 selv i døgnet, og omdanner ca 30 mcg til T3. Men opptaket av stoffskiftemedisin er langt fra 100%, så jeg tror du har litt produskjon. Den andre gode nyhet er, at du omdanner veldig godt. Din omdanningsratio, FT3 delt med FT4, er på 0,31. Det er bra. Sink og selen er viktige for omdanning. Du kan lese mer om hva som er normale stoffskifteverdier og omdanningsratio her, Optimale stoffskifteverdier  . 

Jeg synes du skulle begynne med disse tester, og så ta stilling til om du skal begynne å ta jod etter det. Jeg synes godt du kan ta opp mot 1 mg. Men du skal teste selen, og ta det. Det er viktig når man tar jod, og det synes jeg Aabel skulle passe på å si. Den hudtesten for jod er ikke anbefalt av Dr. Brownstein som Aabel skriver. Den sier ikke noe. Jod fordamper veldig hurtig.  Jeg synes ikke du skulle stoppe med din medisin. Jeg synes du skulle teste veldig ofte etter at du har begyndt på jod. Hvis produksjonen kommer opp, så kan du senke dosen. Får du overdoseringssymptomer, høy puls, høy temp, så går du ned i dose øyeblikkelig og får testet så hurtig som mulig. Man skal ikke slutte med medisin og se hvordan det går. Jeg ser mange i jodgruppene som gjør det. Det går ofte ikke så godt. Dr. Brownstein sier man skal gjøre som jeg sier her, ta jod og sendke dosen hvis man blir høy. 

Når man begynner på jod, så kan man få en del fornemmelser rundt kjertelen. Det er helt normalt, kjertelen suger til seg jod. Det er mange kjerteler og organer som bruker jod. Også spyttkjertelene. De kan svulme opp. Da stopper du bare tilførsel et par dager. Det er ikke farlig. Det er en god ide å lese om jod selv om man kun tar litt mindre doser. Jeg tar pt 25 mg. Ikke bruk fluortannpasta. Fluor setter seg på jodresptorene. TSH kan stige i noen mnd når man tar jod, det er for at kroppen danner nye symporteres, det som frakter jod inn i cellene. Det er viktig å få i seg nok salt når man tar jod. Det hjelper til med detoxen. Godt havsalt eller Himalya salt. Og store doser c vitamin.Men du må selv lese litt. 

Jeg håper dette er til hjelp.

Blessings, Liv

Nr 5 Kvinne, veldig lave hormonnivåer.Blokkerende TRAS/TRAb.

Dette har jeg sendt til sprsialistsenteret i Oslo. Venter nå på time. Alt dette har jeg delt med kreti og pleti, det er derfor ikke særlig sensitivt for meg:   Jeg fikk diagnosen hypotyreose ved en sykehusinnleggelse i 2014. Jeg var lagt inn med status migrene. Utrolig nok var jeg på jobb inntil dagen før, vært speiderleder og hadde til og med trent. Alle symptomer forsvant nok i ørska, for jeg husker ikke mye fra den perioden. Men jeg er dårlig til å lytte til kroppen…….  Blodprøver som ble tatt på sykehuset viste TSH på 130 og FT4 på 3 og FT3 på 1. ingen anti TPO, men forhøyet TRAS. Jeg hadde fått målt TSH til 2.2 og FT4 til 16 nøyaktig 4 måneder før. Ble fulgt opp fordi jeg hadde hatt forhøyet TSH hos legen tidligere (subklinisk hypo).  Det som er veldig rart å tenke på er at de målte så “voldsomt lavt stoffskifte” (det var akkurat det utrykket sykehuslegen sa til meg), uten å følge meg opp. Ikke en gang i tida jeg var innlagt så jeg snurten av en endo. Men jeg hadde jo ikke peiling selv, og var jo helt i ørska. Etter et år med levaxin, som var gradvis øket til 100 mcg pr dag, begynte stoffskiftet å øke. Ble henvist og var hos endo, som fortalte meg det jeg selv hadde funnet ut, at jeg hadde blokkerende TRAS. Han fortalte også at det nok ville være høyt, etter at jeg sluttet med levaxin (som jeg sluttet med da) Videre ville han behandle med block and replace. Men stoffskiftet ble ikke høyt, det var ganske normalt, og han sa ha det bra, regn med at dette kommer tilbake en eller annen gang… Når jeg fikk lavt igjen i 2018 var jeg fulgt opp jevnlig med TSH og FT4 (ikke FT3 selvsagt, jeg hadde ikke satt meg så godt inn i det da) , og ble satt på levaxin når TSH var 7, selv om FT4 var “helt OK ” (15 – 16) T3 ble målt til 4,5, og mens jeg over et års tid økte levaxin gradvis til 150 mcg gikk FT4 opp til 17-18, mens FT3 gikk litt ned! Da dro jeg til privat lege og fikk lio. Det hadde jeg nok fått av fastlegen også, men neppe så mye. Jeg hadde da forhøyet rT3 også. Lio var en revolusjon fra første lille mcg! Men jeg blir ikke bra. Nå har jeg gått på ca samme dose sin oktober 2020 kanskje, men jeg føler meg fortsatt ikke optimal på noen måte. Hukommelse, kapasitet, energi, søvn, kald, svett, fordøyelse osv osv, . RT3 har gått litt ned, og er innenfor ref. Jeg har fortsatt  Graves antistoff, og er usikker på om det bør gjøres noe med det? Leser at alle med Graves skal ha behandling, og at det er viktig å få ned antistoff ,men hvorfor?  Grunnen til at jeg tar kontakt er at jeg virkelig har et ønske om å få hjelp med T3 monobehandling, dersom det kan være det rette for meg? Jeg håper jeg kan få en time hos Erik Fink Eriksen. Jeg skal få fastlegen til å skrive en henvisning, jeg har time hos han på onsdag. Av andre ting har jeg migrene, ADHD, ensidig døv med kraftig øresus, et øye som er ekstremt dårlig pga skjeling og jeg er plaget med urinveisinfeksjoner etter at begge urinledere ble kuttet av under hysterektomi i 2016. Halvt ufør. Evig optimist 😉 Takk for at du leste!

Mitt svar.

Uff ja, livet kan være hardt. For en fryktelig feil, å kutte urinlederene, og så begge. Jeg håper du har klaget. En slik kirurg må følges opp.

  Fibromer i livmor og bryster skyldes veldig ofte jodmangel, hvis det var årsaken.

Det er mange ting å ta tak i her. Men først så vil jeg bare si, at jeg selv ville aldri gått til Fink Eriksen. Jeg gidder ikke å betale tusenvis av kroner for å bli dårlig behandlet. Jeg tror heller ikke han er den rette. Du trenger noen som både har greie på maven og jodmangel, og som ser hele deg og er snille mot deg. Jeg tror det bare er Greendoctors som kan det hele. Men ellers er Aisha Aibo også veldig god. Men jeg vet ikke om hun vet like mye om jod. 

Det må jo testes for Anti-Tg. Det er folk som har Hashimotos, som ikke har Anti-TPO, kun Anti-Tg. Og folk med Hashimotos kan jo godt ha TRAS(TRAb). 

Hvis FT4 var 16 4 mnd før, så skyldtes nok ikke den ekstremt lave FT4 på 3 jodmangel. Det er ikke noe som endres så dramatisk. Så det må nok være blokkerende TRAS. Men jeg synes allikevel du skal få testet ditt jod i urin. Nesten alle med lavt stoffskifte mangler jod, og du har en del symptomer som peker på jodmangel.  Jeg mener du bør gå hos en jodkyndig lege hvis du skal ta jodtilskudd. Det må følges opp med prøver på alle 3 antistoffer. Det som er viktig hvos man har stor jodmangel, er å begynne forsiktig. Og øke dosen etterhvert. Store doser hurtig kan gi økning i anti stoffer. Men dette gjelder bare for dem som fremdeles har mye kjertel tilbake. Dem uten kjertel trenger ikke bekymre seg om antistoffer.

Du må teste deg for matvareintoleranser. Det kan gjøres på Cerascreen et tysk online lab. 

Om du trenger kun T3 medisin, jeg vet ikke. Du konverterte godt der før du fikk T3., da FT3 var 4,5. Men det er jo veldig rart at FT3 så gikk ned.   Men siden din revers T3 var høy, så trengte du antagelig T3. Jeg har en post om RT3 også. Jeg undrer på hvorfor du skulle ha så høy RT3 når din FT4 ikke har vært høy. 

Ren T3 er rett for noen få. Det er litt slitsomt, litt ustabilt. Men hvis din intuisjon sier det, hvorfor ikke prøve? Ellers så skal du være oppmerksom på bivirkninger av T4 medisinen. Det kan hjelpe å skifte T4 medisin, men noen av oss kan kun fungere på NDT. Det gjelder meg.  

Jeg må ta Atakand eller en generisk medisin med samme virkesttoff for min migrene. Det er blodtrykkssenkende som stabiliserer blodårene. Det er kun den blodtrykssenkende som virker sånn. 

Jeg tror du trenger noen som ser på hele deg. Kosthold osv. Jeg håper dette er til litt hjelp. Du trenger ikke henvisning til Greendoctors.

 

Blessings, Liv 

Nr 6; Mann, 30 år. For lav FT3 og for høy TSH

Takk for en informativ nettside!

Jeg er en mann på 30 år som har lavt stoffskifte, og sliter med trøtthet og muskelsmerter.

Siste blodprøve ble tatt 26. aug kl. 09:30 viser følgende verdier:
T4= 21
TSH= 3
T3= 4,6
Levaxin ble tatt døgnet før kl. 08:00.

Leger sier at resultatet på blodprøven var bra, og trenger dermed ikke å foreta meg noe.

Jeg går på 175 mikrogram Levaxin 3 dager i uken, og bruker 150 mikrogram resten av dagene.

Skal få tatt blodprøver som viser nivåene på mineraler.

Hva tenker du om resultatet på blodprøven?

Ha en fin dag!

Mitt svar

Hei S!

Det er ganske lett å se, at du konverterer for dårlig, og at du derfor trenger T3 medisin. Din konverteringsratio er på 0,21. Du kan lese mer om dette her Optimale stoffskifteverdier.  Det oppslaget tror jeg du kan lese flere ganger. Også Til deg som er ny.  T4 medisinen kan ikke økes mer. I det oppslaget ser du også at menn har litt høyere FT3 enn kvinner og yngre litt høyere enn eldre. 4,6 hadde vært for lavt for meg som eldre kvinne, så det er absolutt for lavt for deg.  Din lege vet ikke hva et normalt stoffskifte er. Han burde reagere på den høye TSH. Det er ikke sammenheng mellom den TSH og dine tall. Den burde være lavere. Jeg undres hva det skyldes. 

Det er også litt underlig, at du som en ung mann omdanner så dårlig. Du bør få testet sink og selen og ta disse tingene. Det hjelper på konverteringen.  Jeg vet ikke, om du kan ha høy blokkerende TRAS/TRAb, og at dette får din TSH opp. Jeg kommer med en post om TRAb om ikke så lenge. Dette er antagelig mer enn du forstår eller har bruk for. Men det er noe med den TSHen. Hvis den ikke går kraftig ned når du nå får Lio, så må det undersøkes nærmere hos en endokrinolog. 

Din dårlige konvertering kan også skyldes at din kjertel har svunnet inn. Du gir meg for få opplysninger til at jeg kan svare ordentlig, jeg vet jo ikke en gang årsaken til ditt lave stoffskiftet. Det er viktig at man gir de opplysninger jeg ber om hvis man vil ha et godt svar.

Har du Hashimotos, så må du droppe gluten. Det blir vi veldig trette av.  I det hele tatt, et low carb kosthold er best for alle med Hashimotos. Om det skal være paleo el keto må man selv finne ut av. Brød og sukker er i hvert fall veldig dårlig for oss. Men du kan jo ha fått fjernet din kjertel og ikke ha Hashimotos, hva vet jeg. 

Du kan alltid selv vite om du er ok på ditt stoffskifte med å ta tempen. Helst rektalt. Den bør være 37 C midt på dagen. Er den under el over, så er du hypo el hyper.  Når man tar T3 medisin, så kan tempen svinge litt mer, bli over 37 uten at man er hyper. Det kan være, at man måler når man er på en FT3 topp etter inntatt dose. Den toppen kommer vanligvis 2 timer etter at man har tatt sin dose.

Når din temp er 37 og du føler deg ok, så tar du din puls. Hvilepuls midt på dagen, sitt i 5 min før du tar den. Så vet du hvilken puls som er god for deg, og kan følge dine stoffskiftenivåer på den måten.

Hvis du fremdeles ikke har det godt, selv når du har fått Lio og har gode stoffskiftenivåer. Så kan det være bivirkninger av Levaxinen. En del har det. Så kan du be om Eutyrox. Hjelper ikke det, så må du kikke på NDT. 

Det er også veldig viktig å ha gode nivåer av vit D, B12, folat og magnesium. Vi trenger å ha alt det vi trenger når vi har en kronsik sykdom.

Ellers bør menn som har stoffskiftesykdom, både høyt og lavt, være klar over at det går ut over testosteronnivået. Det bør man teste og evnt. ta testosteron ved behov. Jeg skriver om det her, Hormonbehandling for menn  

Jeg håper dette hjelper.

Lykke til, Liv

Nr 7; kvinne underdosert med for lav TSH

Hej Liv.
Nu har jeg fået en tid ved endokrinerne på Horsens sygehus på fredag d. 10/9

Jeg ser helt vildt frem til den aftale. Jeg har studeret, læst, taget temp, puls mm over lang tid og vil kæmpe for en bedre behandling end den jeg har haft igennem årene og specielt det sidste halve år.

Lidt baggrundshistorie for denne kamp jeg nu indleder :
Jeg blev frataget alt medicin i januar, da de mente jeg var fejlmedicineret.
Levede uden eltroxin en uge og jeg var fuldstændig nede og hænge.
Var syg i snart 4 månedr og er stadig ikke på toppen.
De første måneder kunne jeg ikke går rundt, kastede op, var svimmel, sov, sov og sov. Var fuldstændig bare en ting der lå henholdsvis på sofaen og i sengen.
Jeg er normalt en energisk pige, der har været selvstændig altid og arbejdet hårdt i mine selvstændige forretninger.
Men dette satte en stopper for alt….
Så jeg startede sidst i januar på en kostvejledningskursus, for at få styr på alt omkring kosten.
Kunne ikke koncentrere mig så meget men kæmpede mig til et 12 tal sidst i juni.
De kørte samme tur med mig i 2017, men der blev jeg ikke så syg. Dog ændrede det min arbejdssituation, tog 15 kilo på, og har levet med alle de symptomer en lavt stofskifte gir.
Så da de ville gøre det samme i januar, tænkte jeg, at jeg måtte gøre mit til ikke at tage på i hvertfald, det lykkedes ikke helt, trods minus sukker, minus gluten, minus stivelse.
Tilvalg af masser af vitaminer og mineraler.
Så idag ser mit indtag sådan ud:
eltroxin 150 mg dgl, kl 22
Selen100 ug x 2 stk dgl, kl 11
Zink 20 mg x 2 stk dgl, kl 11
B complex x 2 stk dgl. kl 11
B12 1000 ug x 2 stk dgl, kl 11
D vitamin 38 ug x 2 stk kl 11
Centyl 2,5 mg x 1 kl 5:30 og 2 stk kl 11:00
Magnesium 300 mm x 2 stk kl 11 og 2 stk kl 18:30
Magnesia 500 mg x 1 stk kl 18:30
Contalgin 5 mg x 1 stk kl 18:30

Før blodprøvetagning var der gået 33 timers siden sidste indtag af eltroxin.
Blodprøvetagning kl 7:15
Jeg er 58 år gammel pige, der er ellers er aktiv på de gode dage 🙂
Overgangsalder startede for 4 år siden

Jeg har sat mig op til at denne samtale skal bringe mig igang med tilbagetoget af mit gamle liv, som var aktivt, virksomt, glad, sprudlende og initiativrig.
Jeg er som i megatræt af det liv jeg er i nu, og det må absolut være slut, så ALT hvad der skal gøre, skal gøres og jeg vil tage den kamp op med sygehuset, da de nu må forstå at se på mig, hvordan jeg ser ud kontra før og hvordan mit liv er nu.
bringe mig i en position, hvor jeg kan være til hjælp for andre, der går igennem det samme.

Tak for hjælpen med at se på prøverne.

Mitt svar:

Dette er trist lesning, men dessværre alt for vanlig. Disse periodene med alvorlig myksødem, dvs. perioder med ALT for lavt stoffskifte, skader oss. Hvis du leser “Min historie”, ser du, at jeg også har hatt noen sånne perioder. Vi blir dessværre litt mer  redusert for hver gang. Og når det er leger som påfører oss denne skade, så er det bare helt forferdelig. Jeg skriver dette til alle som leser. Hvis din lege sier at vi skal forsøke å ta vekk din medisin og se hvordan det går, gå ikke med til det. Hvis man ikke trenger til sin medisin, så er det fordi man har for høye stoffskifteverdier. Aldrig ellers. Ens kjertel holder ikke opp med å produsere selv om vi får medisin og den begynner ikke å produsere når vi tar medisinen vekk. Den eneste gangen kjertelen kan begynne å produsere, er når vi har hatt jodmangel og begynner å ta jod. 

Som jeg svarte deg sist, da du skrev til meg, at din T3 var 4,1, så trodde jeg det var tale om din FT3. Og det har det vært. Nå er din FT3 enda lavere, på 3,7. Dvs. alt for lav. Alt under 4,7 er for lavt. de fleste på stoffskiftemedisin trenger rundt 5. du omdanner T4 til T3 meget dårlig og trenger til T3 medisin. Din konverteringsratio er på 0,19, meget lavt. Du kan lese mer om alt dettte her, Optimale stoffskifteverdier

Du har ikke hverken anti-TPO el TRAb ser det ud for. Eller betyder ***** at den ikke er analysered, el at svar kommer senere? Siden jeg ikke  er sikker på dette, så kommenterer jeg ikke på det. Husk at 10% av folk med Hashimotos har kun det som heter anti-TG, ikke anti-TPO. Det vet ikke legene. 

Du mangler kalium. Det gir mange symptomer. Det må du ta. Du får kjøpt det i håndkøb. Men det må utredes, hvorfor du er så lav. det er ikke normalt. https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/generelt/tilstande-og-sygdomme/elektrolytforstyrrelser/hypokaliaemi/

Din kolestrol og LDL kolestrol er for høyt. Men dette skyldes nok ditt lave stoffskifte og det vil rette seg når din FT3 blir normal. Spis gode fedtstoffer, avokado, nøtter, olivenolje, kokosolje.  

Jeg håper du får hjelp hos denne endo. Men det er mange som ikke har fått hjelp. Det som er veldig viktig, er at din TSH er mye lavere enn den  burde være ut i fra din tall. Kommer  du til leger som kun ser på TSH, og som derfor ikke har forstand på stoffskiftet, så kan du bli fortalt, at du er for høy på ditt stoffskifte. Og som så vil sette din dosis ned. Mens du er for lav. Det er noe galt med denne TSH. Når det ikke er sammenheng mellom TSH og FT4 og FT3, så skal hypofysen undersøkes . Det kan være mange åsaker.  En gangske vanlig årsak er Sheehan’s. Dvs en skade som kan oppstå når en kvinne føder. Den står ikke nevnt spesielt i dette linket, men det kan være det regnes under “blødning”. For det er en slags blødning, hvor kjertelen først svulmer opp for så å klappe sammen. https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hormoner-og-stofskifte/sygdomme/hypofysen/hypofysesygdomme/

Jeg tror ikke du kan ta alt dette inn nu her. Din FT3 er meget lav, og da har vi svært ved at tænke. Men du kan lese det igen senere. Jeg mistenker at du lider av jodmangel. Hvis din FT4 var på 11 eller under inden du fik medicin, så er det sikkert. Dette kan du lese mer om på mitt oppslag. Der står også links til tests. Jod for begynnere. Hvis man har jodmangel, så får man det aldrig rigtigt godt selv når FT3 er god og ens kropstemperatur er 37 C midt på dagen.  Så må man få jod. 

Det er trist at man skal være nødt til å kjempe så mye. Og veldig vanskelig å kjempe når ens FT3 er lav og man ikke har energi og knapt kan tenke. Jeg vet hvordan det er, og det er også derfor jeg har denne bloggen. Jeg håper og ber om at du nå får hjelp. 

Blessings, Liv

Nr.8 Kvinne 60 år, underdosert på Balderklinikken i Oslo.

Hei,
>
> Jeg er en dame på 60 år.  Det er 22 år siden jeg fikk diagnosen LS.  Frem til for to år siden har jeg gått bare på T4 (levaxin).  Det hjalp meg ganske bra, men jeg var også lav på energi mange ganger.  Høsten 2019 gikk jeg på 125 mcg levaxin per dag, TSH var 0,03, T4 var 12,5 og T3 var 2,9.  Jeg var veldig dårlig og begynte å trappe ned på levaxin. 
>
> Jeg tok kontakt med Balderklinikken, som fortsatte å ta meg ned på levaxindose.  De ville ha en TSH på 1.  I tillegg startet jeg med B12, Sink, Folat og D-vitaminer.   I april 2020 var dosen min 100 mcg x 2 og 75 mcg x 5.  Da var TSH 0,36, T4 15,5 og T3 4,2.  Jeg ble redusert ned til 75 mcg x 7 og i mai 2020 var plutselig TSH 3,4, T4 11,4 og T3 3,3.  Formen var elendig igjen.  Jeg følte meg som en Zombie.
>
> I mai 2020 ville jeg forsøke Armour, for å se om jeg kunne bli “frisk”.  Siden jeg var litt for lavt dosert med 75 mcg levaxin x 7 dager, ble doseringen min slik:
>
> 50 mcg levaxin x 6 dager (ingenting den 7. dagen)
> 30 mg Armour per dag
>
> Dette fungerte ganske greit, og blodprøvene mine viste en TSH på 3,1 (0,20-4,0), T4 12,7 (11,0-23,0) og T3 3,7 (3,5-6,5).  Vi ble enige om å øke dosen på Armour til 45 mg x 3 og 30 mg x 4, Levaxin var som før, 50 mcg x 6.  Etter noen dager på den nye doseringen begynte jeg å få varmebølger i kroppen, de økte på og ble ganske plagsomme.  Energien var kjempegod og hodet var klart og godt.  Blodprøvene etter denne doseøkningen viste: TSH 2,4 (0,35-4,90), T4 10,3 (9,0-19,0), T3 3,9 (2,4 – 6,0).  På grunn av angst, varmebølgene og mye nattesvette valgte jeg å trappe ned Armour.  Jeg gikk tilbake til 75 mcg levaxin x 5 og 100 mcg x 2.  Og formen ble dårlig igjen. TSH 0,71 (0,20-4,0), T416,2 (11,0 – 23,0) og T3 4,6 (3,5 – 6,5).
>
> I januar 2021 sluttet jeg hos Balderklinikken og ville prøve å medisinere meg selv.  Legen min sier at hun kan lite om stoffskifte og at jeg kjenner det best på kroppen selv.
>
> I august 2021 gikk jeg på 100 mcg x 4 og 75 mcg x 3.  Da var blodprøvene mine: TSH 0,10 (0,35 – 4,90), T4 13,3 (9,0-19,0) og T3 3,9 (2,0-5,3). B12 var 484 (167-695), Ferritin 71 (9-178), Vit. B9, folsyre 36,4 (>9,9).  Jeg reduserte dosen til 100 mcg x 1 og 75 mcg x 6, blodprøvene ble da slik:  TSH 1,2 (0,35-4,9), T4 11,8 (9,0-19,0) og T3 2,9 (2,4-6,0).
>
> De siste tre ukene har jeg prøvd å ta 10 mcg liothyronin i tillegg til levaxin.  Jeg reduserte ikke noe på levaxinen.  Det har hjulpet meg litt, men ikke så veldig mye.  Jeg har ikke tatt blodprøver etter at jeg startet med liothyronin.
>
> Konklusjonen min er at jeg har prøvd å ha lav TSH og høyere TSH uten at det har hjulpet meg noe særlig.  Jeg tenker derfor å prøve BARE Armour, slik som du skriver om på bloggen din.  Konverteringstabellen din sier at 75 mcg levaxin = 90/120 mg Armour, og jeg vil bare spør deg om hvordan du synes jeg skal starte når jeg går rett over på Armour.  Siden jeg allerede tar 10 mcg liothyronin vil det kanskje gå smertefritt å ta 45 mg om morgenen og 15 mg om ettermiddagen?  Etter en uke eller to kan jeg kanskje øke med 15 mg på ettermiddagen?  Eller skal jeg heller ta den om kvelden?
>
> Jeg blir veldig glad for god hjelp til overgangen, og jeg har tro på at jeg får det bedre hvis jeg bare klarer å innføre Armour uten at jeg får varmebølger og angst.  Når det gjelder angsten så må jeg også fortelle at da jeg prøvde Armour forrige gang hadde jeg sluttet med antidepressiva, så det kan like godt ha vært det som gjorde at jeg fikk angst.  Jeg startet opp igjen på antidepressiva like etterpå og står på det enda (skulle nok aldri ha sluttet).  Derfor kan det hende at det går riktig godt å gå over på Armour :-).
>
> Vennlig hilsen A

Mitt svar

Hei A!

Det er veldig trist å lese ditt brev. Du har blitt så forferdelig feilbehandlet i disse 22 årene. Vi har vært syke like lenge, og jeg har det nok veldig anderledes enn deg. Den eneste gang en du har vært i nærheten av en normal FT3, er der hvor den er 4,5. At legen på Balder setter deg NED i dose når du er helt og aldeles underdosert, er noe man burde anmelde. Ingen friske kvinner har FT3 under 4,7. 

Du er ikke den første jeg har sett bli feilbehandlet på Balder. Jeg har blitt det selv, og ser det en del i stoffskiftegruppene. Jeg vil fraråde folk å gå dit. Det er en del leger der som ikke vet noe om stoffskiftet. Kanskje Lars Omdal har holdt et foredrag for dem, og sagt at vi forsøker å holde TSH rundt 1. Og så er de så inkompetente at de ikke ser på de frie hormoner, FT4 og FT3, i det hele tatt. Og det skal man betale tusenvis av kroner for! Til dankser og svensker kan jeg opplyse, at Balder er en privat klinikk i Oslo. Mange svensker går der også. 

Jeg  undres om ikke din angst og deperesjon kommer fra dine lave stoffskifteverdier.  Du får se, når du endelig blir optimal, om du fremdeles trenger anti depressiva.  Som jeg skriver i posten om hvordan skifte fra syntetisk til NDT, så kan man gå rett over når man allrede tar T3 medisin. Dvs. man regner ut ca hvor mye T4 og T3 man får i sin syntesiske og omregner det til NDT. Man vil som oftest trenge mer T3 i NDT enn man får i Lio, den virker på en annen måte. Jeg synes det er en god ide å skifte til kun Armour. Du må regne med at du skal ha en mye større dose enn du har tatt til nå. Det blir dyrt, men det finnes også litt rimeligere NDT. Armour er dog god, og jevn i leveringen. Det kan være et problem med de andre. 

Jeg synes du skal begynne rett på 90 mg. 30 mg om morgenen, 30 om ettermiddagen og 30 når du legger deg. Du synes kanskje det er underlig med en dose om kvelden, men det fungerer veldig godt for de fleste. Friske mennesker har litt høyere FT3 om natten enn om dagen. Så har vi også T3 til å lage kortisol i de tidlige morgentimer. Jeg vil tro din kortisol er lav. 

Hvis du tolererer 90 mg godt, ikke hjertebank, så kan du øke med 30 mg allerede etter noen dager. Og så med 30 mg kanskje hver 14 dag til du har en kroppstemp på 37, tatt rektalt el vaginalt midt på dagen.  Du tar også blodprøver underveis. Medisinfastende, ca 10 til 13 timer etter siste dose. Jeg vil tro du skal opp over 200 mg, men det må du se.  Du kan lese hva som er optimale verdier her, Optimale stoffskifteverdier. Jeg synes i det hele tatt at du skal lese. Du orker kanskje ikke nå, men når du får FT3 opp over 5,5 så skal du se, du får mer energi og blir klarere i hodet.

Og så synes jeg du skulle melde deg inn i Facebookgruppa https://www.facebook.com/groups/NaturligThyroid/  Her kan du spørre om dine blodprøver, få gode råd om vitaminer og mineraler og andre ting. 

Når du har gått i så mange år med for lav FT3 så kan du ha pådratt deg fibromyalgi eller andre dårligdomme. Ikke tenk på det nå, men hvis du fremdeles har fatigue og smerter i kroppen når din kroppstemp er 37, så kan du tenke på det. 

Jeg håper dette var til hjelp. Jeg synes ikke du skal gå til nye, dyre leger. Din lege virker som en som gjør det du ber henne om. så det viktige er bare at du selv lærer og vet hva du skal be om. 

Blessings, Liv

Nr. 9 Kvinne 52 år. Hashimotos? Og jodmangel

Jeg er kvinde, 52 år. 
 
Mine prøvesvar (02.02.22, kl. 11.24) ser ud som nedenstående. 
 
På tidspunktet for prøven er jeg uden medicin. Nu får jeg Euthyrox 25 mikrogr./dag.
 
Jeg har desværre ingen prøvesvar, der viser jern, D-vit., B-12 eller Folin.
 
De bedste hilsner
M

Mitt svar

Hej M!

Jeg ser at prøvesvarene mangler her. Jeg kan heller ikke finne dem. Men det var altså svar med en Ft4 under 11 og en ikke alt for lav FT3.  

Jeg forstår ikke helt hvad du spørger om. Du har jo fået medicin af lægen. Du kan finde svar på dine spm på Til deg som er ny.  Du bør læse den posten flere gange. 

Du siger noget om T3, men du har ikke brug for T3. Jeg forklarer alt rundt det her, Optimale stoffskifteverdier . Du har kun brug for T4 foreløbig, du omdanner godt. Men din kirtel producerer ikke nok T4.  Antistoffer er ikke målt, og det må gøres. Jeg vil tro du har Hashimotos. Det ser man på enten forhøjet anti-TPO eller anti-thyroglobulin. Jeg tror den underliggende årsag er jodmangel. Når FT4 er så lav, så siger norske endoer, det er jodmangel. Jeg synes du skulde lese den her Jod for begynnere.  

Det kan være, du kunde få din hormonproduktion op igen med jod. Og uanset, jodmangel giver mange sygdomme og plager. Så det er helt afgørende for vores helse. Jeg er i dag sikker på, at jeg led af jodmangel dengang jeg blev stofskiftesyg. Jeg skulde så ønske, at nogen havde forstået det dengang. Så det er noget du virkelig bør tage på alvor. Man skal ikke tage jod uden samtidigt at tage selen. Det beskytter kirtelen. Men les jodopslaget grundigt.

Du finder link til Dr. Kirkamm labor i Tyskland på de her opslag. Du bør tage den store thyroide test der. Den tester for både jod og anti-TPO og anti-TG. De er lidt svære at danse med, men testen er meget god. Når du lader blodet fra fingeren dryppe ned i glasset, så skal du ikke presse på fingeren. Så kommer vævsvæske med ud. Du drikker rigeligt med vand dagen før. Du tager testen før kl 9. Du skal ikke tage din medicin før stofskiftetest.  Du svinger dine arme så hænderne bliver blodfyldte og prikker så på ringfinger el langfinger på den dominante hånden. Og lader blodet dryppe ned i glasset. 

Hvis din egen læge går med til at få målt de to antistoffer, så kan du købe den billigere jodtest fra Medivere. Du må få antistoffer målt, så du ved om du har autoimmun thyreoiditt eller ej. 

Du skal helt sikkert op i dosis. Men det kan du lese om på mine opslag, hvad dine verdier bør ligge på. Og du må altid tage prøve inden kl 9. 

Dit kreatinin ligger højt. Det er et nyretal. Tal med din læge om det. Tag til vare på dine nyrer. 

Hvis du læser og lærer selv, så vil du få et godt liv til trods for din stofskiftesygdom. Hvordan du kommer til at have det, afhænger helt av din egen indsats.  Jeg har skrevet mange opslag på bloggen til hjælp, nu er det op til deg, om du vil læse. 

Alt godt til deg, Liv

Nr 10 Kvinne. Hypofyseinsufficiens? For lave totale hormoner? For lav thyroxinbindendea globulin? En varm knude?

Spørsmål

 
Hej Liv, 
 
Jeg skriver til dig, da jeg er blevet anbefalet af min veninde for at skrive til dig! Jeg håber du kan hjælpe mig 🙂 
 
I 2020 faldt mit TSH til 0,17 og de fandt ud af jeg havde en overproduktion i min skjoldbruskkirtel. Jeg har vedlagt prøver fra 2020 og starten af 2021. 
I maj begyndt jeg at blive meget svimmel og den 1 juni fik jeg jod. Derefter gik det galt, min svimmelhed blev så voldsom og en morgen mistede jeg meget af følelsen i min venstreside. Jeg blev indlagt og derefter fik jeg rollator. Babysteps har jeg fået det bedre – mindre svimmelhed. Jeg blev sat på Eltroxin i august da min T3 ( 1,2 ), T4 (64 ) og T4 frit (11,2 ) var lave. Først 1 pille hveranden dag hvor resultatet fra den 20 september er taget. Efterfølgende 1 pille hverdag ( test taget den 10 november ). Den ene læge vil have jeg skal stige i medicin, den anden vil tag mig af medicin. Og jeg er noget rundforvirrede. 
 
Jeg har det ganske enkelt dårligt. Min mistanke er eltroxin ikke samarbejder med min krop. Jeg får voldsomme migræne anfald, tågesyn, tunnelhjerne, kvalme og ekstremt træt. Min t3 har været lav siden jod’en begyndte at tag ind. 
 
Kan du gennemskue hvad der forgår udefra mine tal? 
Årh jeg håber inderligt du kan hjælpe mig!
 
Ytterliger opplysninger
Jeg har fått noen fler opplysninger fra S, men mangler fremdeles en del. S har hatt en hjernescanning uten at de fant noe galt. De mente det var en varm knute i kjertelen og hun fikk radioaktiv jod i juni i år. Nå er det november 2022. Hun skriver også, at hun havde symptomer på højt stofskifte inden RAI, at hun svettet, var søvnløs, ristet og hadde hjertebank.

Mitt svar:

Jeg har tenkt mye på denne “saken”. Den er ganske komplisert, og S har det veldig dårlig. Dette blir et ganske langt svar, og jeg skriver hva jeg tror du skal gjøre på slutten. 

Det første som springer i øynene når man ser denne første prøven

er, at selv om FT4 og T3 ikke er forhøyet, så er TSH lav. Dden er tatt kl 10, så TSH unaturlig lav. Hadde  den vært tatt om ettermiddagen kunne vi ikke si det sikkert. TSH blir lavere utover dagen, og det er morgen TSH som gjelder. FT3 er ikke tatt . Det er Ft3 som bestemmer hvordan vi har det. Det er kun den frie T3 som faktisk virker på cellene. Jeg vet ikke om hun hadde symptomer her.  Ft4 er i den lave ende, og det er T3 også. Normal T3 ligger rundt 2,3.  NormalFt4 rundt 14/15 for voksne kvinner.Du kan se studier på hva som er normalt her 

Jeg ville antatt at hun var for lav på stoffskiftet her, og FT3 og anti TPO og anti-TG burde ha blitt tatt for å se om det var snakk om en begynnende Hashimotos oveni at der er noget med TSH. Men dette er i Region Hovedstaden i Danmark, hvor man ikke analyserer Ft3. Ja, jeg vet det er underlig. Det kan være at antistoffer er testet, jeg vet ikke.  

Jeg vet ikke hva som skjer mellom 20 og 22, men her på prøve fra april 22,

så har stoffskiftet blitt enda lavere. TSH er like lav. Da jeg så disse 2 prøvesvar, så tenkte jeg at det må være snakk om sentral hypothyrodisme, dvs. det er noe galt i hypofyse og eller hypothalamus. Også symptomene  kunne tyde på det. At det f.eks. er en svults som trykker på hypofysen. Så kan man ha synsforstyrrelser, hodepine. Men S fortalte meg så, at hjernen er blitt scannet og alt er normalt. Jeg spurte om hypofysen var scannet spesielt og om den var funnet å være normal. Men det visste hun ikke.  Man kan jo også ha en flat hypofyse, Sheehan’s syndrom. Så kan TSH være for lav.  Og det kan være en rekke andre årsaker til at hypofysen ikke fungerer som den skal. Og da kan man mangle ikke kun TSH, men også de andre hormoner som hypofysen utsondrer. Jeg kan ikke forstå annet enn at det er snakk om en eller annen form for hypofyseinsufficiens her. Med lavt stoffskifte til følge. Når TSH ikke fungerer, så får skjoldkjertelen ikke signal om å lage hormoner. Når kroppen trenger til mer stoffksiftehormoner, så stiger TSH. Det er signalet til kjertelen. Når TSH er lav, så tror kjertelen at det ikke er behov for hormoner. 

https://endocrinology.dk/nbv/hypofyse-og-binyresygdomme/hypofyseinsufficiens/

Her er FT4 og T3 enda lavere. T4 er meget lav. Hun må ha symptomer her . Men igjen, vi kjenner ikke Ft3. Her blir skjoldkjertelen så scannet og man finner, at det er større aktivitet i venstre halvdel enn høyre. S sier de finner en cyste. Jeg har ikke lest noen journal. Det lyder helt utrolig at det skal være en varm knute, med disse lave stoffskifteverdiene. Helt utrolig. Men igjen, vi ser ikke Ft3. Hvis den skulle være høy når alt det annet er lavt, så må det jo være snakk om en varm knute som står og lager kun T3. Jeg vet ikke om det er mulig. Men så måtte T3 være høy, kjertelen produserer ikke FRI T3. Jeg forstår ikke noe av dette.  Det er ikke tegn til høyt stoffskifte her. Men S sier hun hadde hypersymptomer. Hun fikk i hvert fall radiojod behandling i juni 22, 2 mnd etter at denne prøve ble tatt. Det hele er ubegripelig. Og å gi noen radiojod uten en gang å teste for FT3!!! Bare pga en lav TSH. Det er et mysterie for meg det her. 

Etter RAI har stoffskiftet blitt enda lavere. Men det var for lavt også innen. Jeg er jo veldig i mot for mye bruk av RAI. Jeg vet såpass mye om jod, at jeg vet at alle kjertler i kroppen bruker jod. Og radioaktivt jod skader ikke bare skjoldkjertelen, men også andre kjertler. 

S hadde svimmelhet i mai. 1 juni fikk hun jod, og etter det har hun blitt veldig syk. Det lyder veldig alvorlig. Mistet førligheten i venstre side, måttet bruke rullator. Har hun hatt en blodpropp eller hjerneblødning? Det lyder jo som et slag, eller noe annet galt i hjernen. 

Men det er gjort. S ble satt på Eltoxin i august i år. Jeg går ut fra at hun mener 50 mcg når hun skriver 1 tablett. Hun er i hvert fall underdosert.  Men nå har hun selvsagt begyndt med medisin for nylig, så det er ikke så underlig.

   

Stoffskiftet er alt for lavt, og hun har mange andre alvorlige symptomer. 

Hva skal du gjøre nå?

For det første, jeg har veldig ondt av deg. Jeg tror ikke du har fået den behandling du skulde haft. Du trenger til at blive optimal på dit stofskifte, først og fremmest. Du må få taget Ft3. Din læge kan bestille prøven Thyrodea kontrol, det er TSH, FT4 og FT3. Hvis lægen legger den på serveren, så kan du bestille tid på Roskilde og tage derned. Din Ft3 bør ligge rundt 4,5 til ca 5 pmol/L. De fleste må have FT4 ret højt i reference for at få Ft3 derop. Dvs du trenger til mer medicin.  Når jeg kigger på din meget lave T3, så tror jeg egentligt at du har brug for T3 medicin oveni din T4 medicin. Men det kan du selv finde ud af når du ser din Ft3. Når Ft4 ligger højt i reference, dvs. over 19 og Ft3 fremdeles er lav, så trenger man til T3 medicin. Er Ft3 rundt 4 der, så kan man godt øge T4 medicin lidt til. Men er FT3 meget under det, så må man have T3 medicin. Så omdanner, konverterer, man for dårligt.

Hvis din læge ikke vil bestille den prøve, så kan du selv købe den her https://www.betterlabs.dk/products/stofskifte-monitorering?_pos=3&_psq=stofskifte&_ss=e&_v=1.0

Anti-TPO og anti-TG må også tages, om det ikke er gjort. 

Jeg ved ikke om det er Eltroxinen der driller deg. Det virker jo som du blev voldsomt syg inden du begyndte på den i august. Man kan godt udvikle migræne af T4 medicin, men jeg har ikke hørt om et så hæftigt forløb tidligere. For de fleste vil der mer være tale om en langsom process. Det er en god ide at prøve Tirosint i stedet for. De fleste kan bedre lide den. Det vigtige er at du får nok medicin og at du får T3 medicin, Lio, om du trenger til det. Det kan også være du er en af dem der trenger til thyroid. Men det ligger nok lidt længere fremme, hvis det er. 

Jeg mener at dette med hypofyseinsufficiens må undersøges i dybden. Alle de andre hypofysehormoner må testes. Dine totale hormoner er også meget lave, også nu du får medicin. Derfor bør thyroxinbindende  globulin også testes. Om du har lave nivåer af det, og derfor ikke binder stofskiftehormonene som du skal. Hvis du øges i medicin og din Ft4 kommer højere op og din Ft3 ikke er veldig lav, og din T4 og T3 fremdeles er lave, så er det sandsynligt, at der er noget i vejen her. Det betyder dog ikke så meget så længe du får nok medicin og dine frie hormoner er der de skal være.  Her er info om den tilstanden.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544274/

Jeg ved det er meget her du måske ikke forstår. Jeg vil råde deg til at laste det ned, så du kan kigge på  det senere også. Om det er er alvorlige migræne anfald du har nu, eller hvad, det kan jeg selvfølgeligt ikke vide. Her må det udredes så meget mer. Du skrev til meg, at du skulde til en privat læge. Jeg får bare håbe det er en dygtig en af slagsen, og at vedkommende har mulighed for at sende deg til ulige undersøgelser. Det vigtige er som sagt, at du bliver optimal på dit stofskifte. Det er grundlaget for alt andet. Og er du ikke optimal, så har du heller ikke energi til at tage tag i det andet. Du kommer til at skulde lære deg om stofskiftet. Begynd med min Til deg som er ny og deretter Optimale stoffskifteverdier. Det er svært at lese og forstå når FT3 er for lav. Men forhåbentlig får du i hvert fald styr på dit stofskifte snart. Du må ikke finde på at droppe stofskiftemedicin. Den læge der siger det skal du passe deg for. Vedkommende er farlig for deg. Han el hun har ingen forstand på stofskiftet og ser kun på din TSH og indbilder seg,  dit stofskifte er højt. Det var komisk om det ikke var så tragisk. 

Jeg går ikke videre med det her nu. Jeg håber mine indspil vil være til nogen hjælp og at du har fået nogle tråde du kan begynde at nøste i. Jeg ved det er svært. Lægerne er så lidt dygtige her i Danmark. Og tit meget lidt lyttende. Du bliver nødt til at kæmpe for deg selv. Hvis du har råd til det, så tror jeg jeg ville tage til Hertouges klinik i Bruxelles. Det koster, men mon ikke du ville få hjælp der. Han har i hvert fald forstand på alt af hormoner.

Jeg ønsker deg alt det bedste. 

Liv

 

Nr 11 Yngre kvinne. Højt stoffskifte? Ft4 og Ft3 ikke målt. Graviditet.

Hej Liv

Jeg fik i sommers (juni) konstateret for højt stofskifte som følge af blodprøver jeg fik taget, da jeg havde døjet med hovedpine og opkast-anfald. Jeg blev derfor sat på thycapzol. I først omgang 5 mg, derefter hævet til 10 mg og hurtigt ned på 5 mg igen. 

T3 har hele tiden været inde i normalområdet, mens T4 var forhøjet og TSH for lav. Derudover havde jeg lidt forhøjet TRAB-værdi, samt forhøjet thyroidperoxidase-Ab;P.

Ret hurtigt faldt T4 ind i normalområdet, mens jeg ikke længere har forhøjet TRAB. Jeg er derfor i samråd med en læge gået ned på 2,5 mg i håb om at kunne trappe helt ud. Nu har jeg netop fået taget blodprøver igen, og T3 og T4 er fortsat normale, mens TSH har reguleret sig lidt i den rigtige retning. Lægen ønsker, at jeg skal fortsætte på 2,5 i tre måneder, men jeg er bekymret for at fortsætte, da jeg op til seneste blodprøve ikke havde taget medicin i 1,5 uge (Da jeg havde glemt at tage det med), og alligevel var TSH forbedret. Jeg følte mig desuden meget bedre tilpas, da jeg ikke tog medicinen. 

Den sidste faktor er, at jeg gerne vil ud af medicinen, da jeg vil forsøge at blive gravid. 

Mit spørgsmål er, om du også mener, at jeg skal fortsætte med medicinen indtil TSH er normal?

Nedenfor får du mine tal:

 

Den 24. juni 2022:

TSH: < 0,01
T4: 176
T3: 2,2
thyroidperoxidase-Ab;P: 142
TRAB: 1,2

Den 5. Juli 2022:

TSH: < 0,01
T4: 168
T3: 2,3
thyroidperoxidase-Ab;P: 128
TRAB: 1,1

Den 15. August 2022:

TSH: < 0,01
T4: 156
T3: 2,0
thyroidperoxidase-Ab;P: 88
TRAB: 1,0

27. September 2022:

TSH: < 0,01
T4: 119
T3: 1,7
thyroidperoxidase-Ab;P: 78
TRAB: 0,3

18. oktober 2022:

TSH: 0,02
T4: 122
T3: 1,9

7. November 2022

TSH: 0,018
T4: 123
T3: 1,45
T3-test: 0,94

8. December 2022:

TSH: 0,024
T4: 120
T3: 1,79
T3-test: 1,06

Mitt svar:

Hei A

Takk for det. Men jeg vet ikke så mye om høyt stoffskifte som om lavt. Men jeg vet derimot, hva som er et normalt stoffskifte. Noe de fleste danske leger ikke vet, heller ikke endoene som behandler dem med høyt stoffskifte. 

Man vet med det samme, at det er en lege som ikke har forstand på stoffskiftet når man  ser blodprøvene. Man kan ikke diagnostisere et høyt stoffskifte basert på de totale  hormonene. Du kan lese om forskjellen på de totale og de frie hormoner her. 

Det er kun Ft3 som faktisk virker på cellene. Vi vet faktisk ikke om du noen gang har vært for høy. Oppkast er ikke et hovedsymptom på høyt stoffskifte. Man er varm, temperaturen er høy, man er nervøs, har løs mave, fingrene sitrer. Du skriver, din puls var litt høy. Hva var den? Ved høyt ST, har mange puls på 100 eller mer. Din puls nå viser at du er alt for lav på stoffskiftet. 45 er  alt for lavt. Alt under 60 er for lavt, og de fleste må ha en dagpuls godt over det. Jeg er 65, min morgenpuls bør være rundt 72 og dagpuls rundt 78/80. 

Dine blodprøver viser det samme, T3 på 1.7 er et lavt stoffskifte. En normal T3 er rundt 2.3 nmol/L. Men som sagt, det er de frie hormoner vi må se på. Når du blir gravid, så må du få de frie hormoner testet. Du finner link til online laboratorier på den posten over. 

En høy T4 kan skyldes andre ting. Det kan være at man tar p piller. Østrogen binder sthormoner. Derfor det er så viktig at du måler de frie når du er gravid. Din T4 kan stige og det ser ut som ditt ST er ok. Men Ft4 og Ft3 kan være lave. 

En lav TSH kan også skyldes andre ting enn for høye sthormoner. Det heter hypofyseinsufficiens. Du kan lese om det her, https://endocrinology.dk/nbv/hypofyse-og-binyresygdomme/hypofyseinsufficiens/

Men som du skriver, når TSH har vært veldig lav over tid, så tar det tid før den fungerer som den skal. Vi vet ikke hva den har vært tidligere. Nå er ditt stoffskifte for lavt, og TSH burde være høy. Når en lege sier, vi skal trykke ditt stoffskifte ned med medisin til TSH er normal, så kan han ikke noe om høyt stoffskifte. Jeg er ikke lege, så jeg kan ikke fortelle deg at du skal endre din dose eller droppe medisin. Jeg kan bare si hva jeg ville gjort. Jeg ville droppet medisinen. Jeg ville så lese den posten jeg linker til øverst, hvor det står hva som er et normalt stoffskifte. Og så ville jeg kjøpt en test på Letsgetchecked, så jeg kunne sammenligne mine tall med det som står der. 

Jeg ville også ta min temperatur og puls. Du bør ha 36,5 grader som morgentemp, tatt vaginalt og rektalt. Lavere og du er for lav. Høyere og du er for høy. Din puls bør ikke være lav. Det er bare toppidrettsutøvere som har lav hvilepuls og er friske/raske. Det er temp, puls og blodtrykk som forteller hvor mye T3 våre celler får. 

Jeg ville ikke skyndte meg og forsøke å bli gravid med det samme. Jeg er bekymret for din anti-TPO. Graviditet er en farlig tid i forhold til stoffskiftet. Mange får en  autoimmun thyreoiditt under graviditet eller like etter. Jeg ville arbedet litt på min helse i en periode. Jeg ville forsøke å få anti-TPO helt ned. Den er ikke høy, men allikevel. Det viktigste er å ikke spise gluten. Gluten trigger anti-TPO. Og å ta selen.  Jeg ville være bekymret for at din autoimmune thyreoiditt skal blomstre opp. Du kan få lavt stoffskifte. Du kan få høyt. 

Det tryggeste ville være om du gikk hos en privat endo. På Sjælland har vi Hans Perrild og Lars Bo Johansen. 

Jeg ville også ta en jodprøve i urin. Du finner link her, Jod for begynnere. Jod er enormt vigtig for fosteret. Hvis du ligger langt ned i referanse på jodprøven, så kan du lese hvordan du kan ta jod på en trygg måte på dette linket.  

Fosteret får sitt  hormon fra navlestrengen. Hormonene krysser ikke placenta. Det henter T4 fra navlestrengen, og omdanner det selv til T3. Etterhvert lager det selv hormon. Så det er veldig viktig å ha gode FT4 nivåer under graviditet. Skulle du få et lavt stoffskifte, og trenge stoffskiftemedisin, så må du passe på det. Man kan abortere om stoffskiftet er for lavt. Man blir heller ikke gravid.

Jeg håper du leser og lærer om stoffskiftet. Akkurat nå er din T3 for lav, og du orker antagelig ikke å lese så mye. Men senere, når stoffskiftet er normalt.  Siden du ikke kan så mye ennå, så ville jeg synes det var tryggest å gå til en privat endo. Jeg ville også skifte lege om jeg var deg. Denne legen kan ikke noe, og han eller hun gjør deg syk. 

Jeg håper dette er til hjelp, og ønsker hell og lykke med din graviditet. 

Blessings, Liv

Dette var det siste spørsmålet om egen situasjon jeg svarer på. Jeg tror de fleste vil kunne finne svar på sine spørsmål i en eller fler av disse “casene”. Og ellers er bloggen ment å være til opplysning på den måten at man selv leser og bruker det man finner på egen situasjon. Jeg har ikke tid og energi til å forklare det som står på bloggen for den enkelte.

Om du har andre, mer generelle spørsmål er du velkommen til å kontakte meg.