Å gå

 

Det er veldig viktig med bevegelse. Det kan være vanskelig hvis man har lite energi. Men hvis vi med lavt stoffskifte og/eller fibromyalgi blir sittende, så får vi det veldig dårlig. Mye mer smerter, og ikke minst, depresjon. 

Jeg er heldig på den måten, at jeg alltid har vært glad i å røre meg. Men det betyr ikke at jeg alltid har orket å trene. Jeg har vært for syk i perioder. Du vet sikkert hvordan det er. Men om jeg har et opphold, så starter jeg alltid opp igjen.

Jeg prøver i hvert fall alltid å gå en tur. Nå er jeg så heldig at jeg har hund, så jeg MÅ gå. Det er sant som Bob sier i sin hallovideo, hunder er det beste for stoffskiftesyke 😉 Jeg har aldri opplevet, at jeg ikke har det bedre etter en gåtur. Nordmenn er gode på å gå, og vi har et vakkert land å gå i. 

 

Fefor, Gudbrandsdalen, Norge

Men alle nordiske land er vakre og deilige å vandre i. Å gå er noe av det beste for helsen, både fysisk og psykisk. Og det trenger ikke være lange turer. De små daglige turene i vårt nabolag er de viktigste.

Så uansett, hvor man er,  GÅ. Orker du bare 10 minutter, så vær fornøyd med det. Den turkulturen vi har i Skandinavia er noe vi skulle eksportere til andre land. Mennesket er ikke laget for å være i et hus 24/7. 

Nå bor jeg i Danmark,i Nord-Sjælland. Her er ikke like dramatisk vakkert som i Norge, men her er også deilig. Jeg bor like ved stranden, og går der i all slags vær. Det blåser i Danmark, det kan jeg underskrive på. 

Styrke og cardio

 

Jeg begynte å trene på helsestudio i begynnelsen av tredveårene. Jeg har siden trent på mange ulike helsestudioer. Men jeg har samtidig hele tiden også trent hjemme. Jeg er ikke god til holdtrening. Det er fordi jeg forsøker å henge med, mitt ego er såpass stort at jeg har vanskelig for å ikke gjøre det alle andre gjør. Og så kan jeg komme til å overdrive og komme til skade. Derfor er det bedre for meg å trene aerobic for meg selv. Nå trener jeg bare hjemme. Og til min store glede har jeg funnet en trener på You Tube som er virkelig god. Hun kaller sin trening “for seniors and beginners”. Men ta ikke feil, det er god trening. 

Så mange av dem som legger opp treningsvideoer på You Tube er mest interessert i å vise frem kroppen sin. Man føler man er et publikum. Men ikke Jenny. Hun er både trener og fysioterapeut, så hun vet hva hun gjør.  

 

Jeg oppdaget Jenny’s kanal for et års tid siden, det er nå jul 2020. Da var det bare noen få videoer fra hennes fysiske klasser. Men nå under corona, har hennes kanal eksplodert nærmest. Hun legger opp nye videoer nesten hver uke. Det er noe for enhver. Vekter, gummibånd, step, aerobic, yoga. Hun gir forslag for ethvert nivå under selve treningen.  

Hun har en sittende trening, som faktisk er en god work out. Jeg har gjort den da jeg hadde noe med foten. Det er også en fin for stive skuldre og nakke. Og prøv også en av de eldre videoene. Her er en av mine favoritter:

 

Jenny har den sjeldne egenskap, at du føler deg styrket og har det bedre med deg selv etter en treningsøkt. 

Jeg håper du har blitt litt inspirert av dette.  Det er bare forslag. Alle må finne den form for utfoldelse som passer for dem, som de har lyst til. Men Jeg håper du gjør noe, for hvis du ikke beveger deg, får du det dårlig. For ikke å snakke om når du blir gammel. Ikke legg lista for høyt. Vær tilfreds med det du klarer. Så vil det vokse. Selv en liten gåtur vil hjelpe. Tro meg.