Syntetisk T4 til NDT/thyroid

Hvordan skal jeg omregne min T4 dose til NDT?

Dette er et vanlig spørsmål i stoffskiftegrupper på Facebook. Det er mye forvirring og usikkerhet rundt dette spørsmålet. Det er ikke så underlig, for det finnes ingen god info om det. Du finner mine konkrete råd her.

De omregningstabellene som NDT (Thyroid) produsentene selv utgir er håpløst feil. Feil, feil, feil. De er så lave, så jeg forstår slett ikke hvordan de tenker. Man blir alvorlig underdosert hvis man følger dem. Og har man en lege som leser dem, så blir det håpløst. I værste fall kan man bli nektet riktig dose.  Jeg tor ikke så mange leger i Norge  kikker på dem, men har hørt om leger her i Danmark som gjør det. Her er en tabell fra Nature Troid som eksempel.

Alle som tar NDT, vet jo at dette er helt på jordet. 100 mcg T4 lik 1 grain NDT! De fleste NDT inneholder 38 mcg T4 og 9 mcg T3. ( NB! Det er en del forskjeller. Erfa inneholder 35 mcg T4 og 8 mcg T3, Glostup 31 mcg T4 og 8 mcg T3 ).  Men det skulle altså erstatte 100 mcg T4. Det gjør det IKKE. 

En bekreftelse på hvor lite produsentene vet om det produktet de lager, får man når man ser på deres råd angående når man skal ta sin dose. Armour tilråder, å ta hele dosen på tom mave om morgenen. De kjenner åpenbart ikke noe til hvordan T3 oppfører seg. Man vil få en stor topp et par timer etter inntak hvis man tar en stor dose. Det kan føles ubehagelig. Videre blir FT3 lavere 10 til 12timer etter inntak, så med et sånt doseregime vil man ha lave nivåer om natten. Og vi vet jo, at kroppen trenger mer FT3 om natten enn om dagen. Dette vet produsentene ikke. De aller, aller flest som tar medisin med T3 vil ha det best med å dele opp dosen. Og gjerne ta noe som det siste før man legger seg. Det gjør jeg selv. 

Thyroid Patients Canada adresserer også dette problemet. Og det er godt. Men så henviser de til Hoangs omregningstabell fra hans studie fra 2013. De mener, den er bedre, for den gir noe større mengder NDT til T4.  De sier, den bygger på forskning. Jeg har kommunisert med dem, eller rettere med Tania Sona Smith. Jeg sa jeg synes det var dumt å henlede oppmerksomheten på Hoangs tabell, for den gir også alt for lave doser NDT i forhold til T4 medisin. Den bygger nemlig på dårlig forskning. Hvorfor? Fordi alle som deltok i den studien var underdoserte. Ble underdosert av Hoang og teamet hans. Det er denne studien som vi alle henviser til, fordi den viste at 48% foretrakk NDT, og bare 29% foretrakk T4, https://academic.oup.com/jcem/article/98/5/1982/2536971 . MEN alle var altså underdosert. De tok sikte på en TSH mellom 0.5 og 1.5. Og det vet vi jo alle, at de aller fleste må ha en supprimert TSH på ren NDT for å ha det godt. FT3 ble ikke en gang testet. Revers T3 ble testet, men ikke FT3. Så vet vi, forskeren ikke har egentlig greie på stoffskiftet og behandling med medisin som inneholder T3. Eller noen stoffskiftemedisin, å teste FT3 er jo det mest viktige uansett hvilken medisin man bruker. Jeg kommer til å skrive nærmere om denne studien senere. 

Jeg har ikke egentlig lyst til å publisere Hoangs tabell. Ting kan bli tatt ut av sin sammenheng og misforstått. Men det er altså IKKE  disse mengdene jeg mener er korrekte. 

Recommended Conversion Based on Results From This Studya

 Dose
L-T4, μg 88 100 112 125 137 150 175 200 250 
DTE (mg) 60 68 76 85 93 102 119 136 170 

a

For conversion: 1 mg DTE = 1.47 μg L-T4.

Hoang et al., 2013

Alle disse dosene er latterlig lave. Det er ingen som blir optimale på lave doser. Og hvordan skal man bruke denne infoen? 68 mg? Det er jo helt umulig for et vanlig menneske å dele opp NDT i disse dosene.

Jeg hører dog fra Kanada, at noen får NDT som første stoffskiftemedisin. De kan klare seg med små doser kanskje, og vil dermed ikke få supprimert TSH. Det må være mennesker som har god egenproduksjon. Her i Skandinavia tror jeg ikke noen får NDT som første medisin. Det er først etter at vi ikke lenger klarer å opprettholde et godt FT3 nivå, at vi har mulighet for å få det her. Og da er vi heldige! I Danmark får nesten ingen thyroid lenger. Til tross for at det produseres i landet!

Min omregningstabell henvender seg mest til oss med lav FT3 på T4 medisin. Jeg tror det er mest oss som får NDT her i verden. Jeg ser heller ikke meningen med å få tilført T3 hvis man selv konverterer godt. Det kan dog være en mening med å bruke organisk medisin, vi skulle kunne få organisk T4 og T3.  

Hvor mye NDT man trenger etter skift fra T4 medisin avhenger selvsagt av hvilke stoffskiftenivåer du hadde på T4 medisinen. Var du underdosert. så må du regne med å skulle ha den øvre mengden eller mer.  Men jeg tviler på at mange skal ha mindre enn laveste dose. 

Alt med stoffskiftet er individuelt.  Det viser alle studier på stoffskiftefriske. Og når vi blir stoffskiftesyke, fortsetter det å være individuelt. Men dette er de dosene jeg ser folk havner på.  Ikke på mikrodoser. Det kan godt være du vil trenge høyere dose enn det her. 

Hvis du bruker T4/T3 før du begynner på NDT. Så kan du ikke se bare på mengden T3 du tar nå, og så forsøke å få samme mengde T3 i den NDT du tar. Du må få MER T3 i Ndt’en. For du får mindre T4. Og ikke tenk, jeg kan ikke tåle mer T3 enn jeg får nå. For T3 i NDT føles annerledes. Behageligere. Hvis du i dag tar 100 mcg T4 og 10 mcg T3, skal du antagelig ha minst 150 mg NDT. Tar du i dag 100 mcg T4 og 20 mcg T3, skal du antagelig ha minst 180 mg NDT. 

HVORDAN skal jeg starte opp NDT?

Det er like mye snakk om hvordan man skal skifte over til NDT som det om doseomregning. Folk gjør det på forskjellige måter. I Sverige har jeg oppdaget, at de faser det sakte inn over uker samtidig som de faser det syntetiske ut. Det virker som de synes det er veldig vanskelig. Det er ikke den måten jeg anbefaler. 

For det første, så må du huske at halveringstiden på T4 medisin er en hel uke. Dvs. etter en uke uten medisin, har du fremdeles halve nivået i kroppen.  Halveringstiden for T3 er bare 24 timer. 

Jeg vil anbefale å slutte med det syntetiske den ene dagen, og begynne på NDT neste dag. MEN du kan ikke starte på full dose NDT, for du har fremdeles mye T4 i krppen. Det kan ta 6 uker før all T4 er helt ute. Har du ikke brukt T3 før, så må du også venne deg til T3 litt etter litt. Så hvordan?

 

SKIFTE FRA T4 MEDISIN

Slutt med din T4 medisin. Ta 60 mg NDT på dag 1 hvis du har brukt 100 mcg T4 eller mer. Har du brukt under 100 mcg, start på 30 mg NDT.

Etter 1 til 2 uker øk med 30 mg hvis du har brukt 100 mcg T4 el mer, øk med 15 mg hvis under 100 mcg.  

Etter 1 el 2  uker, øk igjen med 30 mg for høy dose, 15 for lav dose. Dvs. du er på 120 mg for høy dose, og 60 for lav dose.

Jeg skriver 1 eller 2 uker, for du må selv kjenne etter. Føler du deg for høy, så gå 15 mg ned. Det kan også være du skal øke med bare 15 mg av gangen.  Det er godt å ta tempen. Ta den under armen i 10 min før du i det hele taget har beveget deg ut av sengen om morgenen. Er den under 36.5, så er du lav. Hvis den er over 37 om ettermiddagen, så er du for høy. Et gammeldags termometer er best.

Stå på denne dosen i 3 uker, og ta blodprøve. TSH, FT4 og FT3. Så regulerer du dosen etter prøvesvar. Når man tar medisin med T3, så er det best å ta blodprøve 12 timer ca. etter siste dose. Det gir det mest korrekte bildet av FT3 nivået. Husk prøve før kl 9. Og slapp av, dette er ikke farlig. Skulle du bli litt høy, så er som sagt halveringstiden for T3 bare 24 timer. Så det går hurtig å komme litt ned igjen. Du bør ha sjekket dine jernverdier før du starter, og sørget for at de er ok. Er du lav på jern, kan man lett få hjertebank. Progesteronkrem, vit K og magnesium roer også hjertet på oss kvinner. Jeg tror vi sliter mer med hjertebank enn mennene.

Du finner info om optimale stoffskifteverdier her

SKIFTE FRA SYNTETISK T4/T3 TIL NDT

Det er mye enkelere selvfølgelig. Du er vant til T3. Du kan skifte mer eller mindre rett over, men må starte med en lavere NDT dose enn du tenker du skal ha. For T4 medisinen sitter en stund i kroppen. Det kommer jo også an på hvor dine nivåer har ligget på den syntetiske medisinen. Har din FT3 vært for lav, har du ikke vært optimal. Så tåler du litt høyere dose nå. Mange her i Danmark får så lave doser T3, at det er nesten som ikke å ta T3. Har du bare fått 2.5 mcg el 5 mcg T3, så kommer du til å få mye mer T3 nå. Så er det klokt å ta det litt forsiktig og øke litt og litt. 

Det gjelder det samme med kroppstemperatur og hjertebank og optimale verdier som over. Så se der.

Jeg håper dette kan være til litt hjelp. Ikke vær redd for å skifte, NDT er den beste stoffskiftemedisinen etter min mening. Jeg synes det er dumt å blande den med syntetisk T4. For mange har bivirkninger av den uten å være klar over det. Jeg synes alle i hvert fall burde prøve ren NDT. 

Kommer ditt Ft3 ikke opp på et nivå hvor du har det godt uten at FT4 også kommer høyt i referanse, så mener jeg, det er bedre å gå litt ned på NDT og legge til litt syntetisk T3 i stedet for. Vi bruker ikke det så mye her i Norden, men jeg ser det en del i Nord-Amerika. Vi har ikke bruk for et høyt FT4 nivå når vi har så mye T3 i kroppen. Det kan bli revers T3 ut av det. 

Og så håper jeg det blir slutt på disse latterlige omregningstabellene. Som ikke et menneske doserer etter.

4 kommentarer

 1. Monica thorheim

  Hei! Først vil jeg takke deg for at du deler spå mye på bloggen din, det er så nyttig for meg som er ny diagnostisert og holder på å lese meg opp:)
  Jeg har forsøkt 6 ulike medisiner, siden diagnose for 3 mnd siden og formen min blir bare verre og verre. Har brukt hver type medisin i kort tid, og endokrinologen har bett meg om å avslutte de pga bivirkningene. Nå bruker jeg 37.5 mg Tirosint og er fullstendig sengeliggende. Tåler økninger dårlig da jeg får enda sterkere utmattelse, stressfølelse og hodepine.
  Min tsh var på forrige måling 89, og både T4 og T3 knapt lesbar. Anti tpo på 163. Lurer på om jeg i det hele tatt tar til meg noe medisin‍♀️
  Vurderer nå å gå over til Armour, da endokrinologen er positiv til det? Han lar meg egentlig gjøre som jeg selv vil og jeg har jo ikke peiling, så blir ganske frustrert.
  Hva tenker du? Hvilken dose bør jeg evt gå over til?

  • L S-L

   Hei

   Dette er jo ikke en kommentar, uten du spør meg om din situasjon. Jeg har ikke de opplysninger jeg trenger for å kunne svare, og som jeg skriver under “kontakt”, så svarer jeg ikke på slike ting lenger. Det har jeg ikke kapasitet til. Det jeg kan si, er at den endo høres helt inkompetent ut. 6 medisiner på 3 mnd. Du skulle bare ha utprøvd én på den tiden. Du må jo medisineres så du får optimale stoffskifteverdier på en medisin før man kan vite om den er den rette for deg. 37 mcg Tirosint er en startdose. Den må økes. Det er normalt å øke med 4 til 6 ukers mellomrom ved oppstart med medisin. Og å ta blodprøve før neste doseøkning. Man kan ikke øke for hurtig. Men mye hurtigere enn det er skjedd med deg. Jeg tviler på at Ft3 er knap lesbar. Så var du død. Det kan høres ut som du trenger en ganske stor dose. Hvis dine nivåer er så lave.

   Jeg synes det er helt feil å begynne på Armour på dette stadiet. Det er antagelig helt unødvendigt. De fleste omdanner godt i begynnelsen av sitt lave stoffskifte. Og da trenger man bare T4 medisin. Men man må selvsagt ha nok av den. Jeg skriver om alt i detalj her på bloggen. Det er vanskelig å lese og forstå når stoffskiftet er for lavt. Og det tar lang tid å lære om stoffskiftet. Men hvis du leser Til deg som er ny og Optimale stoffskifteverdier, så finner du det du trenger der. Lykke til.

   Vennlig hilsen Liv.

 2. Anette Knutsen

  Hei,
  kan jeg få spør deg om hvordan du ville byttet til bare Armour, når jeg tar 75 mcg levaxin x 5 dager og 100 mcg levaxin 1 dag + 10 mcg lio hver dag? Jeg har forsøkte å bruke Armour i tillegg til levaxin, da tok jeg 50 mcg levaxin i 6 dager og 30 mcg lio i 7 dager. Etter fire uker økte jeg til 45 mcg lio i 3 dager i uken og 30 mcg i fire dager. Levaxinen ble holdt på 50 mcg i 6 dager per uke. Jeg fikk skikkelig hetebølger og etter en måned måtte jeg redusere igjen og gå tilbake til bare levaxin. MEN jeg hadde klart hode og hadde masse energi – det var så godt. Derfor har jeg lyst til å prøve bare Armour og se om det kan være bra for meg. Tusen takk på forhånd 🙂

  • L S-L

   Hei!

   Jeg kan ikke si noe om hvilken dose du trenger, siden jeg ikke vet hovr du ligger nå. Jeg vil tor 120 til 150 mg vil erstatte det du tar i dag. Du trenger å lære deg mer om stoffskiftet, medisiner og optimale stoffskiftenivåer hvis du skal få et godt liv som stoffskiftesyk. Du skulle ikke ha sluttet med Armour tidligere. Du var overdosert, og skulle bare ha justert dosen. Du skal heller ikke ta ulik dose T3. Det samme hver dag. Jeg håper for din skyld, at du leser deg opp litt. Her på bloggen og andre steder. Og at du har lest hva jeg skriver om å ta temp og puls.

   Lykke til, Liv

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

© 2023 THYROIDBLOG.COM

Tema av Anders NorénOpp ↑