Det er vanskelig for oss i Skandinavia å få utskrevet NDT og det er veldig dyrt. For dem som absolutt ikke kan få en lege til å utskrive for seg, så finnes det noen alternativer.

Det finnes også rimeligere alternativer til dyre NDT som Armour og Erfa. Fra europeiske magistrelle apotek. Vi som bor i EU kan helt lovlig ta inn reseptpliktig medisin til eget bruk i 3 måneder fra andre EU land. Jeg gjør det selv.

Jeg tror egentlig det ikke er riktig, det Norge gjør, nekter kjøp av medisin innenfor EØS. Jeg tror det er som NAV saken, at de lager sin egen, ukorrekte tolkning av reglene. Det kan jo dere nordmenn ta tak i om dere vil. Men nordmenn kan helt lovlig reise til land I EU, og ta med medisin hjem for 1 år.  Reiser man frem og tilbake innenfor 24 timer, så kan man ta med for 3000 NOK. Er man vekk lenger enn 24 timer, så er summen 6000 NOK. Det vil lønne seg for mange, å reise ned og hente medisin. Med de prisene dere har i Norge. 

Vi som bor i EU, må betale momsen i vårt eget land nå. Så når jeg kjøper fra Østerrike hvor momsen er 10%, så må jeg betale 15% mer 😡. Frakten er ca 14 Euro. 

 ***************************

 Jeg har  derfor samlet litt info om Thai thyroid, NDT fra europiske apotek og helkjertelprodukter. Jeg håper det er til hjelp.

Et annet godt sted å finne info om medisin, er det danske hjemmesiden Stofskiftesupport. her finner du også alltid oppdatert info om Glostrup thyroid.   https://stofskiftesupport.dk/medicin-lavt-og-hoejt-stofskifte/lavt-stofskifte-medicin/

Thai Thyroid

Mange bruker NDT fra Thailand. Mange vil gjerne ha oppdatert info om situasjonen der. Det var umulig å få tak i Thyroid S i en periode, men nå kan man kjøpe direkte fra Sriprasit, produsenten (se lenger ned). Det er lurt å ta en kikk på  den engelske siden på bloggen for oppdatert info. Folk skriver nemlig til meg i kommentarer og forteller hva som foregår. Så scroll ned til de nyeste  kommentarene, https://thyroidblog.com/en/thyroid-medicines-thai-thyroid/

Det har vært mange forandringer i Thailand. Både TR Man og Thiroyd (Greater Pharma) har  ikke fått fornyet lisensen til å produsere. Jeg inkluderer allikevel info om hva de inneholdt. Noen har også litt tilbake, meg selv inkludert.

Det er kommet en ny NDT fra Vietnam, «The Real Thyroid».  Og Pim Pom har laget en medisin som heter Tru.

NB! Jeg selger ikke medisin. Jeg kan ikke hjelpe til ved kjøp av medisin. Jeg vet ikke noe om hva som skjer med noens ordre. Så vær så snill og ikke kontakt meg om det. Jeg er selv syk. Jeg vil gjerne hjelpe andre, men ikke med ting de kan og bør ordne selv. Takk. 

Thyroid S by Sriprasit

60 mg tablets only (Porcine)

38 mcg T4 and 9 mcg T3

Thyroid ekstrakt USP, Laktose, PVP K90, vannoppløslig drasjering, Avicel,mikrocellulose), Aerosil (bindemiddel),  natriumstivelsesglykolat (oppløser pillen), Magnesiumstearat (fyllstoff), eudragit (drasjering på sustained release tabletter), methocel (cellulose bindemiddel), talkum, rød farvestoff, aluminium, gult farvestoff, aluminium, gult farvestoff, titanium dioxid (hvit), PEG 6000 (bindemiddel), dimethicone.

NB! Thyroid S er sustained release, dvs. den oppløses over tid i tarmen. Men den kan sikkert tygges også, hvis man føler at man opptar den dårlig. Jeg tygger min TR Man, som ligner veldig på Thyroid S, med glasur. Mange brukere sverger til Thyroid S, synes det er den beste NDT.

Det er gode nyheter om Thyroid S. Sriprasit har full produksjon igjen. Og de er nå begyndt å selge sin medisin selv. Og de tar lavere pris enn mange andre. Her i mars 22, så koster 500 stk ca 4000 bath. Du må skrive til surang@sriprasit.com. Så får du beskjed om pris og betaling. Det kan visst ta litt tid før de svarer, men de sender fort når først alt er avklart.

Jeg kan også gå god for dette sitet. Natakorn kan ompakke hvis du vil det. Han svarer alltid og snakker godt engelsk. Men det er mye dyrere enn Sriprasit. 

http://thyroidshop.com/

Tru Thyroid  er en ny NDT fra Pimpom products, porcine. De lager den selv.  Det er et kosttilskudd, ikke en medisin. De har planer om å lage i flere styrker, men foreløpig er den kun i 1/2 grain, 32 mg. De selger også thyroidextrakt i pulverform.  Men det er ikke NDT, det er hel tørret kjertel. Tablettene er ikke drasjerte.  Men de planlegger å lage drasjerte også.  

1/2 grain inneholder 19 mcg T4 og 4,5 mcg T3.  

Den er laktosefri, glutenfri og uten aluminium. Fyllstoffer er mikrokrystallinsk cellulose, dikalsiumfosfat, magnesium sterat. Fra 20/7-20 ble sodium starch glycolate lagt til.

 Jeg synes den er mye svakere enn annen NDT. Jeg er i tvil om den er konsistent. Chris på Pim Pom sier selv, det er ikke en medisin og man kan ikke forlange konsistens. Men konsistens er jo veldig viktig. Jeg vil hverken anbefale den eller fraråde fra den. Folk må prøve selv. Noen sier at den IKKE virker for dem. Nå som man får kjøpt Thyroid S igjen tror jeg ikke det er så mange som kjøper Tru. 

Jeg får mails fra folk som har problemer med Pim Pom her i april 22. Jeg vet ikke om de er i ferd med å lukke eller hva. Jeg får ikke svar på mail til dem . Jeg vil fraråde folk å handle der. Det står noen kommentarer om det på den engelske siden.

Men her i  juni 22 har jeg STORE NYHETER. Real thyroid har laget et nytt produkt som vil selges som et tilskudd. OG DET VIL BLI SENDT FRA INNEN EU.  Det heter VitalThy og koster visst 140 US dollars for 250 kapsler, se mer info under.  De vil også sende til Norge. Selgeren kontaktet meg for et par måneder siden og spurte om jeg ville prøve den. Jeg sa ja, for jeg ville gjerne vite hvordan den er. Men jeg har ikke mottatt noe. Det er jo litt underlig. Jeg håper han er til å stole på.

Jeg har denne mailadressen til selger 

plpermaculture@gmail.com

 

The Real Thyroid fra Eastern Pharmaceuticals

Pr. 1 grain (60mg)

36,3 mcg T4

9,7 mcg T3

65 mg tangpulver

10 mcg jodid

3 mcg selengjær

Dextrose, maisstivelse, Avicel PH101, PVP K30, etanol, talkium, magnesium sterat.

Som du ser, så er denne tilsatt jod og selen. Den innholder mye T3 åpenbart, men husk, at inneholdet i NDT kan variere. Jeg er litt skeptisk til om deninneholder så mye T3. Det er i hvertfall unikt. 

Jeg har fått noen tilbakemeldinger på the Real Thyroid fra folk som ikke har hatt så godt resultat med den. Men jeg har også sett andre skrive, at den virker godt.  Det er visst nye batcher nå, og jeg har akkurat sett, her i februar 22, folk skrive på TPAUK, at den virker veldig godt. Og deres blodprøver lå veldig høyt.

 

VitalThy fra Eastern Pharmaceuticals

Ikke heng meg opp på dette, men jeg har hørt at den inneholder følgende pr kapsel

36.9 mcg  T4 

9.1 mcg  T3 

6 mcg selengjær

30 mg prunella vulgaris

10 mg ashwagandha

 

Som du ser, så er det tilsatt noen urter og selen. Det er en veldig liten mengde selen, så det trenger du ikke bekymre deg om. Vi trenger mye mer selen enn i vi får i maten. Prunella vulgaris er en urt som skal hjelpe på inflammasjon og mange andre ting. Ashwagandha kjenner vel de fleste til, det er en styrkende urt. Det er veldig små mengder. Man pleier å ta disse urter i doser  av flere hundre milligram.

 

Thiroyd ble produsert av Greater Pharma. Den lages ikke lenger.  Jeg kjenner ikke fyllstoffene. Det er en udrasjert, litt svakere tablett. Porcine. Den inneholder:

35 mcg T4 og 8,31 mcg T3.  

TR fra T.Man produseres dessverre heller ikke lenger.  Det er en god medisin. Den er sustained release som Thyroid S, men den er både laktose og glutenfri. Det er små, rosa tabletter. Også porcine. Den inneholder

38 mcg T4 og 9 mcg T3.

NDT fra Europa

Jeg  har aldri hørt, at disse magistrelle apotekene i Europa ikke har kunnet levere. Weltapotheke sier at de alltid har på lager, og man kan få kjøpt i hvert fall 100 stk x 6. På hjemmesiden til Natuuraphoteek i Holland står det, at man kun kan få til 3 måneder av gangen. Det i Munchen vet jeg ikke. 

Weltapotheke

38 mcg T4 og 9 mcg T3/grain

Jeg har akkurat begynt på medisin herfra, https://weltapotheke.at/pages/schilddruese De har ikke en engelsk hjemmeside, men hun som holder på med NDT på apoteket snakker engelsk. De er lette å ha med å gjøre.  Man kan ringe eller maile. Man kan få en resept på 100 x 6, og ta ut medisin over 1 år. Jeg ringte dem med mine kortopplysninger, men man kan også betale med Paypal.

De har en NDT med kakaosmør og kun det. Det er kapsler, og man kan lett dele dem med en skarp kniv. Det er denne jeg prøver nå. Jeg deler kapslene, men tar alt samme dag. Det blir jo ikke en nøyaktig deling. Den finnes i alle mulige styrker. Jeg har kjøpt 180 mg/3 grains. Det må stå grains på resepten. 

Jeg var veldig spent på den. Men jeg synes, jeg får en høy FT3 topp på dem. Og den kommer meget hurtig, 20 min etter inntak. Stoffskiftehormoner fraktes i lipider, det er kanskje det som gjør opptaket så hurtig. De har også tabletter med fyllstoffer. Det kan være jeg prøver dem neste gang jeg bestiller. Det er god medisin. 

NatuurAphoteek

35 mcg T4 og 8,28 mcg T3/ 60 mg

De lager Thyrodeum Holland. Du finner fremgangsmåten for bestilling her, https://www.natuurapotheek.com/index.php/en/news-and-information/thyreoidum-english. Leger kan også sende inn resept direkte. De virker ikke så imøtekommende som Weltapotheke, men jeg har ikke prøvet dem. De er litt billigere enn Welt.  Her ser du en prisliste, jeg passer ikke på at den er oppdatert. Det står Erfa på prislisten, men de har sagt til, det selger  de ikke lenger. Men denne ligner veldig på Erfa.

Klösterl-pharmacy

Dette er et apotek i Munchen som lager Thyreogland. https://www.kloesterl-shop.de/kontaktformular Jeg har linket til kontaktsiden. Jeg forstår ikke helt hvordan man bestiller. Det ligger et bestillingsskjema der, men jeg måtte ha kontaktet dem først. Jeg har snakket med apotekeren en gang for lenge siden, og han var hyggelig og snakket godt engelsk. I Tyskland gjelder en resept kun i 3 måneder. Det står ingen priser på hjemmesiden.

De har sitt helt eget system. De navngir medisinen utifra hvor mye T4 det er i den. Det er NDT i styrkeforholdet 4:1., som de fleste NDT. De kaller det Thyreogland 5 til 100, hvor 5 inneholder 5 mcg T4 og 1,25 mcg T3 osv. Thyreogland 40 inneholder 40 mcg T4 og 10 mcg T3. Så den ligner på 60 mg Armour. 

De bruker kun rismel som fyllstoff. Så en veldig ren NDT. Det er kapsler, så litt vanskelig å dele. De har også T4 i flytende form og også T3. 

Glostrup

30,96 mcg T4 og 8,22 mcg T3/60 mg

Fyllstoffer: Potetmel/kartoffelstivelse, gelatin, magnesiumstearat, talkum.

Jeg tar med innholdet i Glostup, for det er så mange som ikke er klar over, at den inneholder mye mindre T4 enn andre NDT. Denne kan man jo få på resept i Norge og Sverige. Det har vært veldig mye leveringsproblemer. Det skal være testlaboratoriet som er problemet nå. Men det virker utrolig at det kan vare i så lang tid. Jeg ville ikke følt meg trygg ved denne medisinen.  Som jeg skriver over, du finner alltid oppdatert info om Glostrup på Stofskiftesupport.  

Tørket hel kjertelprodukter

Det finnes jo også andre tilskudd man kan bruke. Som Thyrogold og Metavive. Det er dog ikke det samme som NDT, det inneholder mindre hormon da det er laget av hele kjertelen. Ikke kun av thyroglobulinet som NDT. Noen synes det virker riktig godt, andre ikke. Du kan lese mer om forskjellen her, hvordan lages NDT?

Jeg kom over denne oversikten over hva Metavive inneholder. Det ser jo ut for å være hormoninnehold på linje med NDT, men med høyere andel T3.  Husk at de nå har tilsatt noe de kaller NRA kompleks. Så det som nå heter 80 mg er det samme som 30 mg på denne oversikten.  

Men den afrikanske svinepesten har vært og kommer til å være et stort problem. Det gjelder ikke kun for stoffskiftemedisiner. Andre legemidler, som Heparin, er også i manko. Det kan være flere må gå over til råstoff fra kveg og får. 

Dosering og opptak

Jeg går ikke inn på alt med hva du ikke skal ta samtidig med stoffskiftemedisin. Du finner en god oversikt over det på Stofskiftesupport, se over. 

Jeg vil bare dele noen erfaringer jeg har gjort meg. Jeg har kommet opp i en veldig høy dose de siste par årene. Det blir dyrt. Jeg har kunnet gå ned i dose med ca 25% etter at begyndte å drikke litt epleeddik når jeg tar min dose. Jeg lager et glass med 1 ss epleeddik og 1/4 ts havsalt om morgenen. Og tar et par slurker ved hver dose. Mavesyre er velig viktig for opptak, og vi med autoimmun thyreoiditt har ofte lite mavesyre. Du kan tro du har mye, fordi du har sure oppstøt. Men det er også et symptom på for lite mavesyre. Jeg tar også en mavesyrekapsel, Betain HCL, til hvert måltid. Mangel på mavesyre fører til mange problemer lenger ned i fordøyelsessystemet.

Jeg deler vanligvis min NDT dose i 3. Og tar siste dose når jeg legger meg. HVA tenker du kanskje. Får du sove da? Ja, jeg sover bedre. Friske mennesker har høyere FT3 om natten enn om dagen. Det skjer mye i kroppen om natten. Du har kanskje hørt om CT3 systemet, som Paul Robinsom kom opp med? Hvor man setter vekkeklokka på et par timer før man skal stå opp? For å ta noe T3 da, og så legge seg igjen. Det er for å ha T3 til kortisolproduksjoene som finner sted i de tidlige morgentimer.  Mange liker det godt, men jeg får ikke sove igjen. I Norge begyndte en admin i en stoffskiftegruppe å ta sin NDT før han la seg. Det har spredt seg, og mange i Norge gjør det nå. Jeg vil ikke anbefale å ta hele dosen på en gang, for halveringstiden på T3 er 24 timer. Så man vil få en lav FT3 etter 12 til 15 timer. Du kan lese mer om hvordan T3 oppfører seg her Jeg tar 1/3 av dosen om kvelden, andre tar 1/2. 

Jeg håper dette har vært til hjelp. 

Til mine danske lidelsesfæller

Der er en norsk klinik der tager i mod danske patienter over telefon eller Skype. Det er https://www.greendoctors.no/. Det er mor og søn Aabel, hvor Siri Aabel selv har lavt stofskifte. De er positivt indstillede til thyroid, eller NDT som det hedder i Norge. Jeg ved selvfølgeligt ikke om de vil synes det er den rette medicin for deg. Men jeg tror de kan lave recept som kan bruges i Europa. Du må høre dem. 

Det koster selvfølgeligt penge hos Greendoctors. Men den norske krone er meget svag i øjeblikket, så det er ikke SÅ dyrt for en dansker. Venligst kontakt klinikken direkte, jeg har intet med det at gøre. Aisha Aibo tager også danske patienter. Jeg tror dog, man må møde til første time. 

Blodprøver

Vi i Danmark får jo sjelden taget de prøver vi har brug for. Hverken frit T3 eller anti-tpo eller andre antistoffer. Noen får ikke engang taget fritT4. Vi kan købe hjemmetests hos https://www.letsgetchecked.ie/home-thyroid-test/ . Jeg har brugt dem tidligere, men nu får jeg tester hos min nye læge. Testen der tester for både FT4 og FT3 i DK hedder Thyrodea kontrol.

Da jeg brugte Letsgetchecked, var der tit tilbud, men jeg ser ikke det nu her. Jeg har gjort den forkert nogle gange. Så har nu lært.

Drikk rigeligt dagen inden. Sving armene rundt til du mærker, hænderne bliver blodfyldte. Du må godt massere fingeren, men IKKE  efter du har prikket fingeren. Så kommer vævsvæske med ud, og prøven er ødelagt. Blodet skal dryppe frit ned i glasset. 

Man kan få taget  revers T3 prøve på Nordiclabs i København. Der er også gode tyrske laboratorier. Men jeg har ikke fundet nogle der tester for revers T3. Dog har de jodtester i urin. Så mange stofskiftesyge her i DK lider af jodmangel. Du kan lese mer om det her Jod for begynnere

Advarsel:  Det er et firma som kaller seg rxdu.com på nettet.  Jeg tror dette er et svindelforetag. De påstår seg ha alle former for Thai thyroid på lager, til bare 50 dollars. Man kan ikke komme i kontakt med dem. De jeg har hørt om som har bestilt, har ikke fått noe. Firmaet er registrert som et bitcoinfirma i et Balkanland.