Jeg er ikke en ekspert på LDN. Ikke på noen måte. Men jeg har egen erfaring, og har brukt det siden 2014. OG ELSKER DET. Jeg er så takknemmelig for min LDN. Den har fått meg opp av sengen. Jeg var helt utmattet innen jeg oppdaget LDN. Jeg har blitt mer den jeg var på LDN. På denne bloggen vil jeg skrive om alt som har hjulpet meg. Jeg kan mye om stoffskiftet, jeg har i hvert fall lest veldig mye om det. Jeg er ikke like innsatt i LDN. Jeg har selvfølgelig lest en del, men det er masse studier på LDN nå, som jeg ikke har satt meg inn i.

Så her vil jeg først og fremst gjøre dem som ikke kjenner til LDN, oppmerksom på at det finnes, fortelle hvordan det virker på meg og dele noen linker til mer info.

 

Fatigue

I 2014 var jeg helt ferdig. Jeg hadde ikke krefter til annet enn det helt nødvendige. Jeg hadde blitt diagnostisert med fibromyalgi. Og det var godt å få et navn på elendigheten. Jeg hadde ikke egentlig tenkt så mye over det, at jeg kunne feile noe konkret utover min Hasimotos. For jeg var, og er, veldig vant til å ha smerter. Jeg har hatt sterke smerter siden barndommen. Jeg har opplevd traumer som har satt seg i kroppen. Og har også PTSD, post traumatisk stress syndrom. Og ting baller også på seg sånn litt og litt. Man blir vant til å ha det dårlig. Man overlever. Jeg tror vi er mange med lavt stoffskifte som kjenner til det. Vi går med lave verdier, og blir mer og mer reduserte. Men vet kanskje ikke, at det er ting vi kan gjøre. Mange er så dårlige, at de har heller ikke initiativ til å gjøre noe. Derfor er det så trist, at våre leger ikke evner å hjelpe oss. De fanger ikke opp alle disse mennesker som ikke er friske, men som kunne ha blitt mye friskere med relativt enkle midler. Optimale stoffskifteverdier, mineraler og vitaminer, LDN. Det er ikke dyre og kompliserte medisiner og behandlinger som skal til.

Anyway, jeg var som sagt ferdig. Måtte ligge mye. Jeg sov ikke. Hadde jeg enda sovet! Men det var bare å ligge og holde ut, forsøke å ikke bebreide meg selv for mye for alt jeg ikke orket. Det var vansklig å være sosial, for jeg kunne vanskelig lave avtaler. Måtte hele tiden endre dem, for jeg orket ikke den dagen. Det er også så vanskelig, og man blir så trett av å si, “jeg er sliten”. Så er det mer avslappende å bare være for seg selv. Fibromyalgi kjennetegnes ved mye tretthet. Det verker forskjellige steder i kroppen. Man orker ikke for mye lyd, for mange mennesker. Og så har man dager hvor man tror man blir syk, det føles som influensa. Men etter en dag eller to, så er det over, uten at man egentlig ble syk. Det er veldig typisk for fibromyalgi. Og det er et litt unikt symptom.

Nå i ettertid har jeg tenkt, jeg kanskje hadde begyndt å bevege meg mot en lettere ME tilstand. Jeg er glad for at jeg fikk fibromyalgi diagnosen. For det gjorde at jeg begyndte å lese om fibromyalgi. Også på internasjonale fora. Der snakket de om dette LDN. Det fanget min interesse. Folk skrev, de hadde fått et nytt liv. At det kunne være litt hardt i begynnelsen, men at det var en overgangsfase. LDN var helt ukjent her i Danmark på den tiden. Jeg spurte den reumatologen som diagnostiserte min fibro, om jeg kunne få det. Jeg så at noen leger i Norge brukte det. Hun ble sint etter at hun googlet det. Nei, fysj og fysj, det var ikke noe man brukte her i Danmark! Middel brukt ved alkoholavvenning! Fytte rakkern. Hun var gammel og er pensjonert nå. Men jeg håper hun har fått med seg hvor godt dette er for reumatiske tilstander som fibromyalgi.

Oppstart og virkning

 For det er kjempegodt. Jeg hadde en hard start. Jeg vet ikke om det dengang fantes Fb grupper for LDN, jeg var ikke på Facebook den gang. Men det var fora på nettet. Jeg leste, men spurte aldri om noe selv. Jeg er så takknemmelig for en kommentar jeg leste, hvor hun skrev,” please, please don’t stop even if it feels hard to begin with. I love my LDN and they will have to pry it out of my hands after I am dead”. Den meldingen satte seg i meg, og jeg husket den da jeg flere ganger hadde lyst til å gi opp. Jeg ble megakvalm og uvel til å starte med. Hadde også fæle mareritt. Marerittene ble bedre da jeg flyttet dosen fra kvelden til morgenen, men kvalmen vedvarte. Jeg fikk min LDN fra LDN Research Trust, via Dickson Chemist i Skottland. Jeg meldte tilbake, jeg er så kvalm. Dette var mange uker etter oppstart. De sa da, man kan få sublingual LDN. Det er dråper hvor man tar 9 dråper for en dose på 4.5 mg og holder dem i munden for opptak der. De kostet selvfølgelig dobbelt så mye. Men det hjalp. Jeg kjøpte derfra i mange år. Så kom alt snakk om Brexit og jeg tenkte jeg må få det annetsteds fra. Det skulle jeg ha tenkt på mange år før. For i mellomtiden var LDN også blitt , om ikke vanlig, så i hvert fall ikke uvanlig, her i Danmark. Det er relativt enkelt å få det utskrevet på smerteklinikker. Her i Danmar er vi mange som kjøper 50 mg tabletter og oppløser selv. Det er veldig enkelt og blir mye billigere.

I hvert fall, jeg begynte å merke virkningen. Den der følelsen av at alt er for mye, begynte å avta. Jeg følte meg mer robust, klarte verden bedre igjen. For meg personlig er det den største og viktigste virkningen, på utmattelsen. Det skyldes nok mer LDN’s innvirkning på immunforsvaret enn på opiatreseptorene. Jeg går ikke inn på alt dette, for du kan lett finne det andre steder. Og sikkert bedre forklart enn jeg ville kunne. Jeg har fremdeles hatt smerter selv med LDN. Men jeg har følt meg sterkere og mye bedre i stand til å bære dem. Jeg orker å være blant folk igjen, er ikke like sårbar og engstlig. Men slutter jeg får jeg det fort dårlig. Riktig dårlig. Om dette er en slags abstinens, vet jeg ikke. Har ikke tenkt å finne det ut heller. Jeg har aldri holdt opp for å holde opp, det har vært i forbindelse med operasjoner eller tilstander hvor jeg har vært nødt til å bruke sterke smertestillende. Jeg kan fullt ut underskrive på det med, at de må vriste den ut av mine hender. Jeg slutter aldri med min LDN.

Hvordan ta LDN

Jeg skal ikke gi mange konkrete tips, for som sagt, jeg er ikke ekspert. Det finnes ulike måter å starte LDN på nå. Da jeg begyndte og fikk LDN fra LDN Research Trust/ Dickson Chemist , så var den anbefalte startdosen 0.5 mg. Og det begyndte jeg på. I dag begynner noen på høy dose og går ned i dose etterhvert, og har hell med det.  Den metoden er beskrevet både i den norske LDN gruppa og i den amerikanske. I den siste kalles den “The Norwegian method”. Jeg linker til begge grupper under. Men jeg startet altså på 0.5 mg og gikk sakte frem. Som beskrevet over, så fikk jeg mye bivirkninger og hadde mest lyst til å gi opp. Men begyndte så med sublingual LDN og kjøpte den i dyre dommer i mange år. Men jeg har forstått  senere, at jeg kunne like godt ha oppløst 50 mg i vann som jeg gør nå, og holdt det i munnen. Evnt i flere prosjoner.  

Jeg tror det er best for de fleste å gå med i en Fb gruppe, og få råd der. Selv om man jo alltid får dårlige råd også. Men hvis man holder seg til admin og det som står i filer, så tror jeg man er på den sikre siden. Jeg synes de norske Fbgruppene som jeg linker til under, er gode. Den danske gruppa kan jeg ikke anbefale. Jeg synes ikke det er en hyggelig gruppe pga admins i gruppen. De norske gruppene er mye hyggeligere. En danske forstår utmerket språket der inde, og nordmennene forstår danskene.  Jeg kjenner ikke noe til de svenske Ldn gruppene.

Det er dog alltid masse kontrovers om når man skal stoppe LDN før man skal ha narkose eller behandling som krever sterke smertestillende. Jeg synes det overdrives en del hva det angår. Anbefalingen fra LDN Research Trust var 48 timers opphold før tidligere. Men så har visst noen hatt dårlige erfaringer , og narkosen har ikke virket. I den amerikanske gruppa anbefaler de 7 dager.  Det er alt for mye etter min mening. Man får det så dårlig når man ikke tar LDN så jeg mener det vil virke negativt inn på tilfriskningen. Slik er det i hvert fall for meg. 

Men jeg råder ingen når det gjelder det her. Jeg har hatt to narkoser  LDN . På grunn av uvitenhet og sløvhet, jeg var ikke med i noen grupper. si hva du vil om FB grupper, og det er litt av hvert man kan si, men man lærer en masse. Både korrekte ting og misforståelser, ha ha. Narkosen virket begge ganger, MEN andre gang var jeg hundesyk da jeg våknet opp. Virkelig elendig, kastet opp i timer. Det kan godt ha vært LDN en. Jeg gjør ikke det igjen, for å si det sånn.

Jeg har også hatt en lokalbedøvelse på LDN. Det var ikke min egen skyld, jeg hadde tatt LDN om morgenen, og brakk armen om ettermiddagen. Bedøvelsen virket fint. Nå fikk jeg en stor dose, den gamle legen bemerket på det, hva den unge legen hadde gjort. Men det var kanskje en velsignelse.

Jeg kan heldigvis også ta en tramadol når det gjør vondt.  Jeg har kun tatt med mange timers mellomrom, men andre sier de kan ta det samtidig.  Du kan lese mer om Tramadol og LDN her.

Nå tar jeg veldig sjelden smertestillende, hverken sterke eller svake. Jeg bestemte meg da jeg var noen og tredve, at jeg hadde så mye smert,  er, at skulle jeg ta smertestillende så kom jeg til å spise det hver dag. Det ville jeg ikke, vil ikke. Og det er jeg så glad for.  Paracetamol er en oksidant, hvem vil ha i seg det? Men av og til er det ingen vei utenom, tenner, operasjoner. Så er det godt at man kan ta noe selv om man bruker LDN. Men som sagt, disse tingene må man finne ut for seg selv.

 

Når kan man TA Ldn igjen, etter opiater?

Det sies at det skal gå 5 halveringstider etter siste opiatdose. Som du ser av tabellen under, så er halveringstiden forskjellig for de ulike opiater. Det er mest metadon som er veldig lenge om å forlate kroppen. For de aller fleste bedøvelsesmidler og smertestillende, så vil 48 timer være nok. Har du brukt opiater over lang tid, så må du undersøke bedre. Det er egne fremgangsmåter for det. Det er noe annet.

Hvorfor ta LDN?

Man kan ta LDN for mange tilstander. Jeg kan mest uttale meg om det jeg tar det for; fibromyalgi og utmattelse.  Så mange av oss med Hashimotos har også fibromyalgi.  Jeg vil komme nærmere inn på årsaker og sammenhenger annetsteds. Men jeg kan i hvert fall si, at LDN hjelper på fibromyalgi. Alle med fibromyalgi burde prøve LDN. Det har ikke tatt vekk alle smerter for meg, men det hjelper veldig på trettheten. Som sagt, jeg tok sublingual dråper i flere år. Men å løse opp 50 mg naltroxen tabletter virker akkurat like fint, og blir mye billigere. Vi gjør det mye her i Danmark. I Norge ser jeg det sjeldnere. Det er veldig enkelt og tar kun få minutter. 

Jeg rister og får med alt når jeg forsyner meg av blandingen. Jeg gjør det enkelt, og bruker en  dessertske. Jeg tar det litt på øyemål, men du kan jo være mer nøye. Jeg får nok i meg litt mer enn de 4.5 mg jeg har brukt i flere år.  I den amerikanske LDN Fbgruppa jeg er med i, er det en masse snakk om tilsetningstoffene i LDN. Det er særlig en bestemt, Avicel. Det er en mikro krystallinsk cellulose. Det er visst veldig farlig. Denne formen for cellulose brukes i nesten alle kosttilskudd, og i masse medisiner, også stoffskiftemedisiner. Jeg vet ikke Avicel er annderledes enn annen mk cellulose, men det er mye hva jeg vil kalle overdrivelser i de amerikanske Fbgruppene. Og når de skriver, jeg tåler mk cellulose i alt annet, men det føles som jeg ikke tåler det i LDN, så blir det vanskelig å ikke mistenke gruppetenk. Det synes jeg det er mye av i Facebookgrupper.  Så derover er de nøye med å ikke riste blandingen. De påstår at virkestoffene i LDN er lettere enn fyllstoffene, og at disse så svever i væsken og fyllstoffene faller ned. Jeg vet ikke om jeg tror på det. Men det kan godt være sant. Så jeg rister. Jeg får mye mer mikro krystallinsk cellulose i alle tilskuddene jeg tar hver dag. Så det tar jeg med stor ro. 

Hvis du begynner med LDN nå, så føler du deg kanskje tryggere med å kjøpe LDN i mindre doser. Man får kjøpt tabletter på få milligram. Man får  flytende og så denne sublingual. Jeg vet ikke om det er andre enn  Dickson Chemist i Skottland som har den.  Det betyr noe man legger under tungen. Jeg tror man like godt kan holde annen flytende Ldn i munnen. Det hjelper på kvalmen.  Og får du mye mareritt, så ta dosen om morgenen. Den mest vanlige dosen er 4.5 mg, men det finnes mange andre doseregimer nå. 

Jeg håper du kikker nærmere på LDN hvis du er utmattet og har mye vondt.Jeg vet jeg skrev, at det ikke hadde tatt mine smerter. Men en del tar det. Og så blir jo alt mye lettere når man føler seg sterkere og i bedre form. Da orker man å ta tak i sin helse, man orker å trene. Og det siste er kjempeviktig når man har fibromyalgi.  Ikke hard trening, men jevnlig trening gjør en STOR forskjell. Bare det å gå en tur hjelper, faktisk er det å gå noe av det beste.  Noe som har hjulpet en masse på mine smerter og stive muskler, er Boswellia. Det begyndte jeg med sist høst. Siden jeg tar veldig lite smertestillende, pleier jeg å bruke en del muskelkremer, særlig om vinteren. Denne vinteren, (19/20) har jeg brukt det en eller to ganger. Jeg har hatt så lite vondt. Jeg tror det må være Boswellian. Det er jo et kjent middel mot kroniske smerter og inflammasjon. Boswellia senker elastase, en inflammasjons “mellom mann” (mediator), som er forhøyet hos oss med fibro.  

En annen god ting med LDN, er at det kan bringe Anti-tpo ned.  Det er jo fantastisk. Når du starter LDN, så vær klar over at TSH kan stige og bli høy i en periode. Så har du hypotyreose, så må du kikke bare på FT4 og FT3 i denne tiden. Jeg ser mennesker med enormt høy Anti-tpo i Danmark, 20 000, 30 000. Jeg ser slett ikke slike tall andre steder i verden. Jeg forstår det ikke. Men har du høy Anti-tpo, så prøv LDN og se om det hjelper. Det er min holdning at det er veldig viktig å få Anti-tpo ned.  LDN kan påvirke dine stoffskifte-hormoner, så bli testet.  

Det er mange andre gode virkninger av LDN. Men her konsentrerer jeg meg om “mine” emner. Vil bare nevne til slutt, at noen som ikke har klart å bli gravide, visstnok blir det på LDN!