Dette oppslaget er til deg som ikke vet så mye om jod, men som tror eller kanskje vet, at du har jodmangel. Her vil jeg ikke henvise til alle mulige studier, men gjøre det så enkelt som mulig. Men alt jeg skriver bygger på studier og bøker jeg har lest.

Jodmangel

Det er en utbredt jodmangel. Danmark er et jodfattigt land. Det har herjet en jodfrykt, eller fobi, om du vil. Du kan lese mer om det her, JOD PROTOKOLLEN

Men det store problemet i vår tid, er nok de stoffer som setter seg på jodreseptorene og forhindrer jod fra å sette seg der. Det gjelder fluorid, bromide og klorid. Fluoride er i vann og vanskelig å unngå. Men vi får mye mer fluorid fra vår fluortannpasta. Bromide er i f.eks. flammehemmere.  Som møbler og tekstiler og tepper innsettes med. Klorid får vi her i Norden mest fra bassenger. I andre land kan vannet være tilsatt klorin. Jeg tror ikke det er det store problem i våre land, med mindre du er konkurransesvømmer.

Disse stoffene setter seg ikke like lett på jodreseptorene hvis det er rikelig med jod i kroppen.

Jodmangelsymptomer

  • Tretthet
  • Kulde
  • Vektøkning
  • Tørr, skjellete hud
  • Hårtap
  • Lite magesyre
  • Tørre øyne
  • Lite svette
  • Struma
  • Knuter i kjertelen
  • Fibromer og cyster i bryster og underliv
  • Hjernetåke
  • Lav IQ og i verste fall cretinisme hos fosteret hvis mor har jodmangel

Mange av disse symptomene vil bedres når vi får FT3 høy nok, når vi får gode stoffskifteverdier . Du kan lese mer om det her.  MEN langt fra alle. Riktig mange med stoffskiftesykdom har mange av disse symptomer til tross for at stoffskifteverdiene er ok. Det er nemlig ikke slik, som mange tror, tom. mange leger, at det kun er skjoldbruskkjertelen som trenger jod. Alle kjertler i kroppen trenger jod for å fungere. Det gjelder brystkjertler, eggstokker, prostata, de små kjertler som utsondrer magesyre, tårefilm osv.

Så selv om vi nå får stoffskiftehormon, hvis du tar det, så får ikke alle disse andre vev i kroppen den jod de skal ha.

Er jod farlig når man har Hashimotos?

Det er den mest vanlige kommentaren, at jod er farlig for dem med Hashimotos. Jeg husker at overlege Ingrid Norheim sa det til meg i 2007. Norheim er en kjent endokrinolog i Norge. Jeg skulle ikke ta noe med jod, heller ikke multivitaminer. Jeg lyttet til det, dessværre. Nå har hun blitt klokere tror jeg. Det er Norheim som sier, at FT4 under 11 alltid skyldes jodmangel. Altså hos dem som ikke tar stoffskiftemedisin.

Det er to former for Hashimotos, den som starter med en større eller mindre stuma, og den som starter uten struma. Den siste kalles egentlig Ord’s eller atrofisk Ord’s. Det var en lege som het Ord som oppdaget den, mange år før Hashimoto diagnostisrete den med  struma. Hvorfor tar jeg med dette?

Det er fordi, ved Ord’s så svinner kjertelen inn. Etter noen år har man lite eller ingen kjertel tilbake. Jeg tilhører denne gruppen. Mens folk med Hashimotos kan ha kjertel i normal størrelse selv etter mange år med sykdom.  Og det er heller ikke slik, at Anti-TPO «spiser» vår kjertel. Man kan ha høye nivåer av Anti-TPO i årevis uten at kjertelen blir mindre. MEN den fungerer ikke, den er innfiltrert av b- og t lymfocytter. Og TPO enzymet er skadet, du kan lese mer om dette  her.

Hvorfor dette er viktig i forhold til jod, er fordi alle antistoffer mot skjoldbruskkjertelen lages INNE i kjertelen. Så hvis du har fått operert ut kjertelen eller den bare har svunnet inn, så trenger du ikke tenke på antistoffer når du tar jod. Du vil ikke få noen oppblomstring av antistoffer. Du har kanskje litt antistoffer. Jeg hadde fremdeles litt Anti-TPO da jeg begyndte på jod, til tross for at jeg bare har en ert tilbake av min kjertel. Men disse har blitt nesten borte på jod. Jeg hadde ikke noe Anti-TG el TRAb (TRAS, TSI).

Hva med dem som HAR kjertel?

Når man har kjertel, så bør man være mer forsiktig. Det er ikke så mye økning i Anti-TPO man skal være redd for. Men Ant-TG og TRAb. Så vidt jeg har forstått, så er det især Anti-TG som ofte øker. Men i følge en forsker som heter Michael B. Zimmermann, så vet man ikke om det bare er i en overgang. Men det Zimmermann også skriver, og som er viktig, er at det ser ut for at antistoffer øker mest når man har hatt stor jodmangel og plutselig begynner å ta litt mye jod. Det ser man når man tilsetter jod til saltet i jodfattige områder. Der hvor man har tilsatt mye jod, har antistoffene i befolkningen gått opp. Mens der hvor man gradvis har økt saltinnholdet, har denne økningen var mindre.

MEN hvis man har hatt Hashimotos i mange år, og ens kjertel er helt infiltrert og ute av funksjon, så vet jeg ikke hvor mye det egentlig betyr om antistoffer øker. Jeg vet ikke. Det er aller mest når man har en kjertel som fremdeles kan fungere bare det er nok jod til stede, at det er aller mest viktig.

Så begynn med små doser.  200 til 300 mcg. Test antistoffer FØR du begynner, så kan du se hva som skjer. Ta prøver på antistoffer jevnlig de første månedene. Så kan det ikke gå galt.

Hvis du ikke ser noen stor økning i antistoffer, så kan du øke dosen. Jeg vet at Greendoctors i Oslo bruker 800 mcg som en vanlig joddose i sin behandling. Jeg kan selvsagt ikke fortelle deg akkurat hvor mye du skal ta. Du blir nødt til å prøve deg fram og ta ansvaret selv.

Hvilken jod skal jeg ta?

Du skal ta et jodpreparat hvor du kjenner jodinnholdet. Jeg tar Lugols, men den er i mg, ikke mcg. Og det er ikke det jeg snakker om her. Hvis man vil ta så store doser, så kan man følge jodprotokollen. Den kan man lese om her 

Man kan godt ta et tangprodukt, men jodinnholdet må stå på.

Selen

Selen er veldig viktig når du tar jod. Det er viktig i forhold til antistoffer. Det ser man ikke på i de store demografiske studiene. Demografiske studier betyr når man ser på store befolkningsgrupper. De måler aldri om de som får antistofføkning har høye eller lave selennivåer. det burde de gjøre.

I Norge tar man mye paranøtter som selentilskudd.  Det vil jeg ikke anbefale. De varierer veldig mye i seleninnhold. Ta selenmethionine. Jeg vil tro 200 mcg. Det beste er om du tester selen. vi er ofte redde for å få for mye selen, for det kan gi noen fæle symptomer. Men jeg leste på Greendoctors, at 3 norske leger nå mener at referansene for selen er alt for lave.   De mener at referansen bør gå til 3 umol/L. I dag går den ofte til 1.8 el 1.9. Det er først opp mot 3.5 og over at det er fare for toksisitet. Disse legene skriver, at de fleste trenger å ta 300 mcg for å komme opp på dette nivået. 

Så vi trenger kanskje ikke bekymre oss så mye om selen overdose.

Blodprøver og stoffskiftet

Du skal altså passe på og teste dine antistoffer, Anti-TPO, Anti-TG og TRAb el TRAS/TSI. HVIS  du har kjertel. Men du må også holde øye med dine stoffskiftenivåer. De kan gå både opp og ned. Har du kjertel, så kan den begynne og fungere, og du må gå ned på din medisin. Det er jo i tilfellet supert.

Nivåene kan også gå ned. Det har de gjort hos meg. Det er i sær FT3. Jeg kan ikke forklare hvorfor. For jeg har jo ikke kjertel, og dermed ingen egen produksjon.  Og jeg tar medisin med T3, så jeg omdanner heller ikke mye selv. Men nå tar jeg store doser jod, det er noe litt annet. For tiden tar jeg 15mg om dagen.

Forhøyet TSH

Hvis TSH i en periode skulle stige, men FT4 og FT3 forblir normale, så er det ikke noe å bekymre seg om. Det skyldes, at TSH er involvert i å danne nye såkaldte symporters, dvs. jodreseptorer. Og da kan TSH stige i noen måneder. Det er egentlig positivt. Det betyr at du får flere jodreseptorer. Jod kan kun entre cellene via disse reseptorer.

Temperatur og puls

Det beste er som alltid, ta temp og puls. Det er forskjell på morgen temp og kveldstemp. Den bør være 37 el 37,2 om kvelden. Hva angår puls, så ligger utrolig mange med lavt stoffskifte for lavt. Det gjorde jeg selv i mange år. Jeg har det fint, når morgenpuls er rundt 68, og dagpuls er rundt 78/80. Men her må man finne ut hva som er godt for en selv. Når kveldstempen ligger på minst 37, så skulle pulsen være ok.

Jodtesting

Jod må testes i urin. Til nød på håranalyse. Blodprøve er ikke noen god test. Det finnes forskjellige måter å teste i urin på.  Jeg tar bare med dem som er mest aktuelle her i Norden.

Norge kan alle få testet jod i 24 timers urin. Gratis. Det er det beste.

Det får vi ikke i Danmark og Sverige. Heldigvis er det mange gode laboratorier i Tyskland. Jeg har tidligere anbefalt Dr. Kirkamm, men etter å ha prøvet dem selv, så kan jeg ikke det lenger. Det er så dårlig kundeservise, og så tungvint og gammeldags, at det er helt håpløst. Jeg har funnet et annet onlinelab som virker bedre. Her kan man betale med Paypal direkte på hjemmesiden, og Danmark og Sverige står som shippingland. De svarte meg hurtig på godt engelsk.

Medivere jodtest.

Her er en oversikt over 24 timers prøve fra jodforskeren Michael Zimmerman.

Table 2Epidemiological criteria for assessment of iodine nutrition in populations based on median urinary iodine concentrations4,9

Iodine intake Iodine nutrition
School-aged children and adults
<20 μg/L Insufficient Severe iodine deficiency
20–49 μg/L Insufficient Moderate iodine deficiency
50–99 μg/L Insufficient Mild iodine deficiency
100–299 μg/L Adequate Optimal
≥300 μg/L Excessive Risk of iodine-induced hyperthyroidism and autoimmune thyroid disease
Pregnant women
<150 μg/L Insufficient ..
150–249 μg/L Adequate ..
250–499 μg/L More than adequate ..
≥500 μg/L Excessive ..
Lactating women
<100 μg/L Insufficient ..
≥100 μg/L Adequate

Det er viktig å teste og følge med på hva som skjer. I hvert fall hvis man har en kjertel. Jeg tar som sagt store mengder jod i forhold til hva jeg skriver om her. Men det bør man bare gjøre hvis leser og setter seg inn i tingene. Den som ikke har kjertel kan trygt ta 500 til 800 mcg. som du ser på figuren under, så er øverste anbefalte maxinntak i USA 1100 mcg. Den europeiske vitenskaplige kommite sier 600 mcg. Mens WHO sier 40 mcg pr. kg kroppsvekt for gravide og ammende. De sier ikke noe for voksne generelst. Men en gravid kvinne på 70 kg kan altså godt ta 2800 mcg. Og du ser, de gir høye doser for babyer og barn. I Japan er høyeste anbefalte inntak 3000 mcg eller 3 mg.

Table 1. Recommended upper intake levels for iodine
Age group IOM (μg/day) SCF (μg/day) WHO (μg/kg/day)
Premature infants ND ND 100
0−6 months ND ND 150
7−12 months ND ND 140
1−3 years 200 200 50
4−6 years 300 (4−8 years) 250
7−10 years 600 (9−13 years) 300 50 (7−12 years)
11−14 years 450 30 (>13 years)
15−17 years 900 (14−18 years) 500
Adult 1100 600
Pregnant and lactating women 1100 600 40
  • Sources: IOM, the United States Institute of Medicine;21 SCF, the European Union Scientific Committee on Foods;20 WHO, the World Health Organization.16

Det står også at de ikke har sett noen negative virkninger av doser opp mot 1700 mcg hos mennesker uten stoffskiftesykdom. Annet enn en forhøyet TSH. Og det vet vi jo, ofte bare betyr at det dannes nye symporters. Når FT4 og FT3 i øvrig er normale.

De store dosene som jeg tar, tar jeg for å forsøke å rense ut fluorid og bromid. Og samtidig få en god jodstatus. Jeg har hatt jodmangel veldig lenge, det har sikkert bidratt til min Hashimotos. Jeg husker det var mange år siden jeg sluttet å svette. Det er et typisk jodmangel symptom. jeg svettet da jeg var yngre.

Det er tryggest å gå litt forsiktig frem. Men ikke vær så redd for å ta jod, at du lar være.  Jeg har fått det så mye bedre dette vel året jeg har tatt jod. Mer våken, bedre hukommelse, varmere, mer opprett i ryggen, bedre hud, svetter mer, ikke så tørre øyne. Jeg ser mange i den norske stoffskiftegruppen, Lavt stoffskifte, behandling med thyroid, som også har fått det mye bedre etter at de begyndte med jod. Og selvfølgelig i den amerikanske jodgruppe jeg er med i, Iodine protocols.

Vi må ha jod. Lykke til